Çocuk Yemek Yemiyorsa Ne Yapmalı

Çocuk Yemek Yemiyorsa Ne Yapmalı
işte bu sorunun cevabı yazının devamında. Ebeveynler özellikle anneler çocuklarının yeterli beslenmemesinden ve kilo alamamasından endişe duyarlar. Yemek yeme vakti hem çocuk hem de ebeveynler için bir kabusa dönüşebilmektedir. Çocuğun yemek yemesi için zorlanması ters etki doğurur ve ısrar edildikçe de yemek yemeyi reddeder. Uzmanlar, bu konuda ısrarcı olunmamasını ve inatlaşılmamasını tavsiye etmektedirler.

Çocukların yemek alışkanlığı edinebilmesi için yemek öğünlerinin düzenli olarak aynı zaman diliminde yapılması, kendi kendine yemek yemesi için cesaretlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede yemek, çocuk nezdinde olumlu bir kavram haline gelecektir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması
Bütün çocuklar, ona anlatılan şeyleri değil gördüğü şeyleri taklit ederler. Buna bağlı olarak ebeveynler ya da çocuğa bakmaktan sorumlu olan kişilerin kendi beslenme şekillerine özen göstermeleri ve dikkat etmeleri gerekmektedir. Mesela, anne ve baba yemek masasındayken yeni ve değişik tatları deneyerek çocuklarına örnek olabilirler.

Yemekle ilgili çocuğa baskıcı ve ısrarcı olunmamalıdır. Zoraki yedirmeye çalışmak, çocukta kontrol mekanizmasını ateşler ve inatlaşır. Bu da yemesini değil yememesine neden olabilir. Bu durum kısır bir döngüye neden olur ve aile içinde çocukla iletişim bozulabilir, öfke nöbetleri geçirerek inatlaşmayı daha da ileri götürebilir.

Az yediği ya da vaktinde yemediği için çocuğa tepki göstermek, etrafını kirlettiği veya başka nedenlerle baskı yapmak, onu korkutarak zorla yemek yedirmeye çalışmak, yemediği için cezalandırmak biçimindeki davranışlar çocuk üzerinde telafisi zor sonuçlar doğurabilir.

Yemek vakti gelirken acıktığınızdan bahsetmeniz ya da yedikten sonra doyduğunuzdan bahsetmeniz onda ilgi uyandırabilir. Bu sayede de çocukta açlık ve tokluk duygusu kavramının oturmasına yardımcı olunabilir.

Çocuğun oyun oynadığı zaman yemek yememesine, yemek yerken de oyun oynamamasına dikkat edilmeli buna göre hareket edilmelidir.

Çocukların beslenmeleri ile hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan doyuma ulaştıkları akıldan çıkarılmamalıdır. Çocukların hayatlarında karşılarına çıkacak olan görgü kuralları sevdikleri ile oturduğu yemeklerde oturmaktadır. Yemek masasının çevresindeki paylaşım ve eylemler onların sosyal davranışlarını oluşturan etkenlerdendir.

Çocukların her birinin bünye yapıları farklıdır ve yeme ihtiyaçları değişkendir. Bu nedenle, çocuklarınızın başka çocuklarla kıyaslanmaması önemlidir.

Yemeğini kendi kendisine yemesi telkin edilmeli, üzerine dökse de olumsuz tepkilerden kaçınılmalıdır. Yemek saatlerinin tüm ailenin bir araya geldiği ve keyifli zaman geçirildiği zamanlar olmasına özen gösterilmelidir.

Ayrıca kontrol et

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları ve Tedavisi

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları ve Tedavisi

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları ve Tedavisi Çocuklarda konuşma bozukluğu gelişimlerini bile etkileyen ciddi bir sorundur. Konuşma …