Dünyanın En Tehlikeli Sürüngenleri Hangileridir

Dünyanın En Tehlikeli Sürüngenleri Hangileridir
işte detaylar; Omurgalı canlılar kategorisinde bulunan sürüngenler yumurtlama ile çoğalırlar. Bazılarında ise dişi olanın içerisinde yumurtlama gerçekleşir. Suda ve karada rahatlıkla yaşayabilen sürüngenlerin genel ortak özellikleri sıcak iklimleri sevmeleridir. Yılanlar, timsahlar, kertenkeleler ve kaplumbağalar dünyanın en tehlikeli sürüngenleri sınıfına girmektedir. Bu sürüngenlerin bedenleri pullarla kaplı olup, yapıları da esnek ve kıvrak, kas yapıları ise diğer pek çok hayvan türüne nazaran çok daha güçlüdür. İşte, dünyanın en tehlikeli sürüngenleri;

1- Yılanlar
En tehlikeli sürüngenlerden biri olan yılanlar, pullarla kaplı olan vücut yapısı nedeniyle oldukça esnek bir sürünme şekline sahiptirler. Çok farklı türleri olan yılanları 16 farklı grup altında incelemek mümkündür. Gözlerinin çok iyi görmemesine rağmen koku alma kabiliyetleri onları eşsiz yapmaya yetmektedir. Etçil hayvan grubunda olan yılanlar, sürüngenler arasında avcı potansiyeli en yüksek olan hayvanlardır. En tehlikeli yılanlardan bazılarını anlatmak gerekirse

Büyük Patron Yılanı: En tehlikeli sürüngenlerin başında gelen Büyük Patron Yılanının anavatanı Avustralya’dır. Bir tek ısırığı 130 kişiyi öldürebilecek etkidedir. Bu yılanın zehri kas zayıflamasına ve felce neden olmakta, avını etkisiz duruma getirmektedir.

Kara Mamba: Tehlikeli sürüngenlerden bir diğeri de Kara Mamba yılanıdır. 2,5 metre uzunluğu ve 4,5 kg civarındaki ağırlığı ile küçük sayılabilecek olan bu yılan saldırganlığı ile bilinmektedir. Tek bir ısırığı ile 100 kişiyi öldürebilecek zehir salgılamaktadır.

Kral Kobra yılanı: Kral kobra yılanının uzunluğu 7 metreye kadar çıkabilmekte ve dünyanın en tehlikeli sürüngeni olarak tanımlanmaktadır. En fazla 9 kg ağırlığa ulaşabilen bu yılan kendi türünü de avladığından yılan yiyici olarak da adlandırılmaktadır. Çok etkili bir zehre sahip olan Kral Kobra yılanının tek bir ısırığında çıkardığı zehri 20 insanı öldürecek kuvvettedir.

2- Timsahlar
Daha çok sıcak ya da ılıman iklimlerde yaşayan timsahlar, dünyanın en tehlikeli sürüngenlerinden biridir. Yılanlarda olduğu gibi timsahların da vücutları pullarla kaplanmıştır. Sürüngenlerin en irisi olan timsahların kuşlarla akrabalık bağlarının bulunduğu anlaşılmıştır. Soylarının dinozorlar olduğu düşünülen timsahlar karada ve suda yaşayabilen dev canlılardır. Çene kasları ve dişlerinin parçalama kapasitesi oldukça yüksek olan timsahlar, kendilerine 1,5-2 metre kadar yaklaşan avlarını yakalamakta hiç zorlanmazlar. Yumurtalarını karada kuma gömen dişi timsahlar, tek seferde 50 yumurta bırakmakta üç ay kadar doğum yapmaktadır.

Tuzlu su timsahı: Tuzlu su timsahları 4,5-5 metrelik boyları ile en tehlikeli sürüngenlerden biridir. Erkek olanları dişlerine göre çok daha büyüktür. Erkek tuzlu su timsahlarının ağırlığı yaklaşık 1,500 kg’a dişileri de 450 kg’a kadar çıkabilmektedir. Hem su da hem de karada insanlar da dahil her canlı için tehlikelidir.

Nil timsahı: 5-6 metrelik boyları ile oldukça tehlikelidir. Yetişkin bir Nil timsahının ağırlığı 500 kg’a kadar çıkabilmektedir. Bu timsahların ise dişleri çok keskin bir yapıdadır ve avını bir çırpıda parçalamaktadır. Taze av seven Nil timsahları sürekli avlanırlar ve vakitlerinin çoğunu suda geçirirler.

3- Kertenkeleler
Tehlikeli sürüngenlerden olan kertenkelelerin bilinen 3 bin kadar türü bulunmaktadır. Sıcak iklim hayvanı olan kertenkeleler soğuk yerlerde yaşayamazlar. Kertenkelelerin bazıları uçabilmekte, bazıları yüzebilmekte iken bazı türleri de renk değiştirebilmektedir.

Gila Canavarı: Dünyanın en tehlikeli sürüngenlerinden biri olan Gila Canavarı, daha çok sıcak iklimlerde yaşamaktadırlar. Bu nedenle de genellikle çöllerde bulunurlar. 47 cm kadar uzunluğa sahip olabilen bu kertenkele türü zehrini aktardığında avının diyaframında felç etkisi yaratmakta ve nefessiz kalıp ölmesini sağlamaktadır. Pembe sarı renkli ve siyah lekeleri olan bu kertenkelenin ağırlığı yaklaşık 1,5 kg kadardır.

Boncuklu Kertenkele: Gila Canavarı ile aynı aileden gelen bu kertenkelenin anavatanı Meksika’dır. Yaklaşık 60 cm boyu olan Boncuklu Kertenkele’nin adı, vücudundaki pulların boncuk gibi olmasından dolayıdır. Tat duyusu çok gelişmiş olan bu kertenkele, üzerinde pembe sarı lekeler bulunan siyah renge ve kuyruğunda da sarı şeritlere sahiptir. Oldukça ağır hareket eden Boncuklu kertenkelenin zehri alt çenelerindedir. Zehirlerini avına zerk edebilmek için çok büyük bir baskı ile ısırmaları gerekmektedir. Avını ısırdıkça da zehir etkisini arttırır.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …