Çocuklarda Konuşma Bozuklukları ve Tedavisi

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları ve Tedavisi

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları ve Tedavisi Çocuklarda konuşma bozukluğu gelişimlerini bile etkileyen ciddi bir sorundur. Konuşma bozukluğu olan bir çocuk kendini ifade etmekte zorlanır ve iletişim sorunları olduğundan diğer çocuklardan geri kalır. Bu nedenle, konuşma bozukluğu hemen tedavi edilmelidir.

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları ve Tedavisi

Konuşma becerisi doğar doğmaz var olan bir durum değildir. Çocuk, zamanla bu yeteneği kazanır ve ilerletir. Konuşma bozukluğu olan çocuklarda sıklıkla beden dilinde de yanlışlıklar oluşur.

Konuşma Bozukluğunun Nedenleri

Konuşma bozukluğunun başlıca nedenlerinden biri, yapısal anormalliklerdir. Doğuştan oluşan üst dudak yarığı, damakta yarık, dilin ağız içinde dönmesinde olan problemler, çenenin yapısal bozukluğu, dil kasları ve ağız içi sinirlerde olan bozukluklar, dişlerde sorunlar yapısal anormalliktir ve konuşma bozukluğu yaratırlar.

İşitme özürleri, yavaş duyma, istismarlar, ruhsal problemler, zeka geriliği, beyin hasarları, travmalar konuşma bozukluğuna neden olur. Ayrıca yeterince uygun beslenmeme, barınma sorunları, anne ve babanın işsiz olması zekayı etkileyerek konuşma bozukluğuna neden olur.

Konuşma Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Konuşma Bozukluğu Çeşitleri NelerdirKonuşma bozukluğu kekemelik, artikülasyon bozukluğu ve geciken konuşma şeklinde sınıflandırılır. Artikülasyon bozukluğu, çocuğun konuşmada kullanılan sesleri çıkaramamasıdır. Kekemelik, heceleri düzgün söyleyememe, uzatma, konuşma akıcılığının olmaması, konuşma sırasında bedenen hareketlerin değişimidir. Gecikmiş konuşma, gelişimsel olarak çocuğun konuşma yeteneğini kazanamamasıdır.

Konuşma bozukluğu, az kelime dağarcığı, dil bilgisi hataları, kelime hatırlamada zorluk, konuşurken kelimelerde olan anlamsızlıklar olarak bilinir. 2-7 yaş arasında oluşan konuşma bozukluğu ilerleyen yaşlara varmadan tedavi edilmelidir. İlerleyen yaşlarda konuşma bozukluğu kalıcı olabilir. Ayrıca çocukta özgüven eksikliği, iletişim sorunları, sosyal ortamda oluşan uyumsuzluklar, okulda başarısızlık, sinirlilik ve öfke patlamalarına neden olur.

Konuşma Bozukluğunun Tedavisi

Konuşma bozukluğu tedavisi için mutlaka bir doktora görünmelidir. Genelde dil terapisti olarak isimlenen uzmanlarca tedavi yapılır. Uzmanlar, cümle yapısını anlama, kuralları çözme, kelimeleri anlama ve akıcılığı içeren çeşitli egzersizler yaptırır. Uzun süren ve meşakkatli bir tedavi süreci olduğundan terapist ile aile çocuğa tam destek olmalıdır. Özellikle uzman çocuğun güvenini mutlaka kazanmalıdır.

Tedaviye Başlanmadan Önce Ne Yapılmalı

Tedaviye başlanmadan önce mutlaka bir Kulak Burun Boğaz doktoru raporu istenilir. Konuşma bozukluğunun altında yatan nedenlerin yapısal olup olmadığı bilinmelidir. Çocuk, işitme testlerinden geçirilmeli ve duyma becerisi bilinmelidir.

Konuşma bozukluğu olan çocuklar dinleme alışkanlığına sahip değildirler ve çok az konuşurlar. Bir kelimeyi öğrenmek için sürekli olarak duymak ve onu kullanmak gerekir. Bu nedenle çocuğa konuşma konusunda destek verilmelidir. Ne kadar çok konuşur ve dinlerse o oranda konuşma becerisi kazanılır.

Ayrıca kontrol et

İştahsız Çocuk

İştahsız Çocuk İştahsız Çocuklar İştahsız çocuk, dünyada anne olan neredeyse tüm kadınların sıklıkla yakındığı sorundur. …