Sağlıklı Beslenmek için Neler Yemeliyiz

Sağlıklı Beslenmek için Neler Yemeliyiz

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Günde 46 fincan yeşil çay tüketiminin, mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağladığını belirtti

Prof. Dr. Yücecanın, Sağlıklı yaşam sürecinde fonksiyonel besinlerin yeri ve önemi başlıklı yazısı, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye irtibat Ofisinin internet sitesinde yayınlandı. Yazıda Prof. Dr. Yücecan, sağlık harcamalarındaki artışta en

önemli etmenin hatalı beslenme alışkanlıkları olduğunu vurgulayarak, hatalı beslenmeye bağlı şişmanlık, koroner kalp hastalıkları, kanser, Diyabet, osteoporoz gibi sağlık sorunlarının tedavi maliyetinin çok yüksek olduğuna işaret etti.

Türkiyede tüm ölümlerin ilk sırasında koroner kalp hastalıklarının geldiğini belirten Prof. Dr. Yücecan, kadınlardaki Kanser vakalarının yüzde 60ının, erkeklerdeki kanser vakalarının ise yüzde 40ının beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğunu ifade etti.

Beslenme alışkanlıklarına bağlı kanserlerin başında meme, kolon ve mide kanserlerinin geldiğini kaydeden Prof. Dr. Yücecan, kanserin, dünyada ve Türkiyede yetişkinlerde ölüm nedenleri arasında 2. sırada olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Yücecan, yazısında şunları kaydetti Eğer beslenme alışkanlıkları düzeltilip, enerji dengesine uygun beslenme alışkanlığı sağlanırsa, fiziksel aktivite de fazlalaştırılırsa sadece şişmanlık değil, şişmanlığın tedavisi için yapılan harcamalar da büyük ölçüde azalabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı ve egzersiz, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir.

Türkiyede beslenmeye bağlı kronik hastalıklardan şeker ve kemik erimesinin görülme sıklığının da giderek arttığına işaret eden Prof. Dr. Yücecan, şeker hastalığının son 5 yılda erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 14 oranında arttığını ifade etti.

Sağlıklı beslenme için, doğal olarak içerdikleri fizyolojik aktif bileşenler ile sağlıklı beslenmeye katkıda bulunan fonksiyonel besinlerin önemine işaret eden Prof. Dr. Yücecan, fonksiyonel besinleri, sağlığı geliştirici, hastalık riskini azaltıcı etkiler oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanan besin bileşenleri olarak tanımladı.

Fonksiyonel besinlerin besin olarak kalması, kesinlikle hap veya kapsül şekline dönüştürülmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yücecana göre, bazı fonksiyonel besinler ve yararları şöyle

Tam Buğday Unundan yapılmış Ekmek ve soya kalp hastalıklarında azalma sağlıyor.

Havuç, kanser riskini azaltıyor, brokoli, Lahana, brüksel lahanası akciğer, mide, kolon kanserlerinde azalmaya neden oluyor.

Soğan, pırasa ve elma, kalp hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor.

Günlük kullanım öneriler
Bazı fonksiyonel besinlerin sağlık için önerilen günlük ortalama tüketim düzeyleri ise şöyle

Günde 46 fincan yeşil çay, mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağlıyor.

Günde 25 gram alınan soya proteini, LDL kolesterol kötü huylu kolesterol düzeyinde düşmeye neden oluyor. Günde 60 gram tüketilmesi halinde ise menopoz semptomlarında azalma sağlıyor.

Sarımsak kan basıncını düşürüyor, günde alınan 1 diş Sarımsak kolesterol düzeyinde düşmeye neden oluyor.

Günde 59 porsiyon sebze ve meyve tüketimi kolon, meme, prostat gibi kanser türlerinde azalmaya neden oluyor ve kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltıyor

Ayrıca kontrol et

C Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir

C Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir?

C Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir? C vitamini veya askorbik asit, en etkili ve güvenilir besinlerden …