Fosfor içeren Yiyecekler Nelerdir

Fosfor içeren Yiyecekler Nelerdir? Fosfor Nedir?

Fosfor içeren Yiyecekler Nelerdir? Fosfor vücutta yeterli miktarda olmadan normal işlevlerini yapamaz anlamına gelir. Özellikle kalsiyum gibi kemik sağlığı için önemli etkisi vardır. Aslında, kalsiyumdan sonra insan vücudunda en fazla bulunan minerallerden ikinci sıradadır. Bu özelliğinden dolayı aynı şekilde vücudun büyük bir bölümünü kapsayan kemik sağlığına faydalı olması gayet doğal.

Fosforun kemik sağlığına faydaları dışında sağlığa başka faydaları da vardır; beyin sağlığına faydalı olan fosfor, böbrek, kalp, gibi vücudun önemli parçalarından olan organlara çok faydalıdır. Bu yüzden sağlıklı bir zeminde yaşamı devam ettirmek için fosfor içeren bütün besinler tüketim listesinde yer almalıdır.

Fosfor içeren Yiyecekler Nelerdir?

Fosforun sağlığa faydaları sağlıklı kemik oluşumu, gelişmiş sindirim, sağlıklı boşaltım, protein oluşumunu, hormonal dengeyi sağlama, sağlıklı enerji oluşumu, hücresel onarım, optimize edilmiş kimyasal reaksiyonları içerir. Fosforun sağlığa faydaları her çeşit diyerde yer almasının en önemli nedenlerinden birisidir.

Yüksek Fosfor İçeren Besinler

Fosfor hücrelere enerji sağlayan moleküllerin yapılması için gerekli olan mineraller arasındadır. Bunun yanında kalsiyumla birlikte kemik, sinir, kas sağlığını korur. Hücrelere olan katkısından dolayı anemi hastalığına yakalanma riskini azalır. Bütün bu ve buna benzer fadalarından dolayı günlük alınan besinlerle fosfor dengesi korunmalıdır. Hemen hemen bütün gıdalar fosfor içermektedir, fosfor içermeyen gıda neredeyse yoktur diyebiliriz. Aşağıda paylaştığımız listede fosfor açısından en zengin besinleri sıralayacağız ama fosfor içeren besinler bunlarla sınırlı değildir.

Meyve Tohumları (Kabak): 129 gramlık bir fincan kabak tohumu yaklaşık olarak 1233 mg fosfor içermektedir. Bunun yanında Ay çiçeriği tohumlarının %32’i, Susam tohumunun %22’i, Karpuz, Karpuz tohumları (% 21), v Keten tohumu (% 18 fosfor içerir.

Peynir: 142 gramlık peynir ortalama 760 mg fosfor içerir. Keçi Peyniri (% 20), Yağsız Mozzarella (% 18), İsviçre Peyniri (% 17), Yağsız Krem Peynir ( % 15 oranlarında fosfor içermektedir.

Balık: 154 gram balık ortalama 371 mg fosfor içermektedir. Sazan (45%), Amerikan Shad (% 30), Tuna (28%), Uskumru (% 27) civarında fosfor içerir.

Kabuklu Deniz ürünler: 100 gramlık deniz ürünleri yaklaşık olarak 426 mg fosfor içermektedir. karides (% 26), Midye ve yengeç (% 24) fosfor bulunur.

Fındık: 100 gram fıbdıkta ortalama 725 mg fosfor bulunur. Çam fıstığı (% 16), Badem ve Kaju (% 14), Antep fıstığı (% 13) fosfor içermektedir.

Dana Eti (Biftek): 100 gramı yaklaşık olarak 286 mg fosfor bulundurur.

Düşük Yağlı Sütler: 245 gramlık süt yaklaşık olarak 157 mg fosfor içerir.

Soya (Tofu): 85 gram soya ortalama 278 mg fosfor içermektedir.

Fasulye ve Mercimek: 198 gram fasulye veya mercimek yaklaşık olarak 180 mg fosfor içermektedir.

Fosfor İçeren Diğer Bazı Besinler

  • Ayva, Balık, Et, Tavuk, Hindi, Yumurta, Hurma, Süt, Peynir, Karides, Midye, Çikolata
  • Kefir, Çerezler, Yoğurt, Dondurma, Fındık, Zeytin, Fındık ezmesi, Kuru üzüm
  • Kuru erik, Kuru kayısı, Bezelye, Mısır, Fasulye, Hindistan cevizi, Avokado, Kuşkonmaz

Günde Ne Kadar Fosfor Alınmalı

Günlük fosfor alımı kişinin sağlık koşulları ve yaşına göre değişmektedir. Sağlık uzmanları yetişkimlerin genşlerden ve çocuklardan daha az fosfor alımı yapmaları gerektiğini savunmaktadırlar. Günde sağlıklı fosfor alımı için Lunis Pauling İnstitue şu tabloyu önermektedir.

  1. Yatişkinler (19 years ve üzeri): 700 mg
  2. Çocuklar (9 to 18 years): 1,250 mg
  3. Çocuklar (4 to 8 years): 500 mg
  4. Çocuklar (1 to 3 years): 460 mg
  5. Bebekler (7 to 12 months): 275 mg
  6. Bebekler (0 to 6 months): 100 mg

Çok az insan fosfor takviyesine ihtiyaç duyar. İnsanların çoğu gerekli olan fosforu doğal besin kaynaklarından alırlar..

Fosforun Faydaları ve Zararları

Fosfor neredeyse bütün besin maddelerinde bulunduğandan dolayı genelde eksiklik oluşmaz ama bazı özel durumlar yaşayan kişilerde eksiklik belirtileri; diş çürümesi, raşitizm gibi bazı kemik hastalıklarının ortaya çıkamına neden olur. Bünyede fosfor eksikliği iştah kaybı, yorgunluk hissi gibi sorunların yanında uyuşma, anksiyete, titreme, kilo kaybı ve bodur büyüme gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.Burada saydığımız semptomlar sadece fosfor eksikliği için geçerli olmayabilir, eğer bu tür sorunlardan şikayetçi iseniz doktorunuz başvurarak bunun fosfor esksikliğinden mi yoksa başka sorunlardan mı kaynaklandığını öğrenmeniz en doğru yoldur.

Fosfor büyüme sürecinin önemli bir parçası, kemik ve diş sağlığına katkılarıdır. Aynı zamanda dişeti ve diş minesinin sağlığını artırılması yardımcı olur. Ayrıca, osteoporoz olarak bilinen kemik kaybı ya da mineral yoğunluğu kaybı gibi ciddi sorunlar hafifletilmesine yardımcı olur. Fosfor minerali sağlıklı yaşam sağlamak için güçlü bir iskelet yapısı temelini atar.

Fosfor insan vücudunda hazmı kolaylaştırmak için önemli bir rol oynar. Bunu etkili bir şekilde riboflavin ve niasini sindirim için uyararak yapar. Bunun yanında sindirim sistemi için emilimin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Sindirim sistemine katkıları aynı zamanda sağlıklı boşaltım sağlar, böylece kabızlık sorunlarına yakalanma riskini azaltır.

Libido, cinsel soğukluk, iktidarsızlık, ve sperm hareketliliği kaybı gibi sorunlar fosforun yeterli miktarda olmayışından kaynaklanabilir. Bu tür sorunların üstesinden gelmek için vücuda fosfor takviyesi gerekebilir.

Fosfor aynı zamanda beyin sağlığı, hücre sağlığının korunması ve hasarlı hücrelerin onarılması için gereklidir.

Ayrıca kontrol et

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir?

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir? B vitaminleri, strese karşı etkilidir, depresyonu engellerler, bellek işlevlerine yardımcı …