Kalsiyum içeren yiyecekler Nelerdir

Kalsiyum içeren yiyecekler Nelerdir?

Kalsiyum içeren yiyecekler Nelerdir? Kalsiyumun görevis adece kemkleri korumak değildir, demir, bakır ve diğer mineralaller gibi vücuda enerji sağlar. Kalp sağlığı için vücutta yeterli düzeyde kalsiyum olması gerekir, kasların büyümesi ve sağlıklı kalması, kan sağlığının korunması, sinir sisteminin düzenli şekilde çalışması gibi bir çok temel sağlık aktiviteleri kalsiyumun bünyede yeteli miktarda olmasına bağlıdır.Kalsiyum insan vücudunun %99’nu oluşturan kemik sağlığıiçin en önemli minerallerin balında gelir bundan dolayı, kalsiyumun kemik sağlığına faydaları ile bilinir. Kalsiyum içeren yiyecekler çocukluktan itibaren sağlam iskelet yapısı tüketilmesi gerekir ama faydaları sadece çocuklarla sınırlı değildir. Kalsiyum düzenli ve yeterli miktarlarda alındığında çocukların sağlam iskelet yapısının oluşmasına yardımcı olurken, yetişkin insanların yaşa bağlı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İnsanlar yaşlandıkça her hangi bir hastalık olmasa bile doğal olarak kemikler deforme olurlar ve zayıflarlar, eğer vücutta kalsiyum eksikliği varsa bu süreç daha hızlı işler ve yaşlılık döneminde kemikler normalden daha hızlı şekilde zayıflar, hatta ciddi kemik ve eklem hastalıklarına neden olur.

Yüksek Kasiyum içeren Yiyecekler

Kalsiyum içeren yiyecekler Nelerdir? Kemik, sisnir sistemi ve genel kas sağlığı için hayati önem taşıyan kalsiyumdan vücudun mahrum kalmaması için kalsiyum içeren besinler düzenli olarak tüketilmelidir. Şimdi kalsiyum içeren besinlere ve kalsiyum oranlrına bakalım;

Yeşillikler: 100 gramlık yeşil sebzeler yakşalık olarak 120 mg kalsiyum içerir. Bunun yanında Şalgamın %10’u, Rokanın %6’ı,Karalahananın %5’i kalsiyumdan oluşmaktadır. Kalsiyum eksikliğini gidermek veya yeterli derecede kalsiyum almak için yeşil sebzelere tüketmekte fayda var.

Yağsız Peynirler

100 gramlık yağsız peynirler yaklaşık olarak 961mg kalsiyum içermektedir. Genelde süt ürünleri yüksek miktarda kalsuyum barındırırlar, bundan dolyı çocukların sağlığı için yaygın olarak tavsiye edilmektedir.

Düşük Yağlı Süt ve Yoğurt

Kalsiyum içeren yiyecekler Nelerdir? 100 gramlık süt veya yoğur ürünleri ortalama 125 mg kalsiyum içermektedir. Yağsız yoğurdun yaklaşık %45’ni kalsiyum ihtiva etmektedir. Belirli bir yaştan sonra yetişkinler genelde süt ürünlerini tüketmeyi bırakırlar, halbuki kalsiyum alımı yaşlılık döneminde kemik hastalıklarına yakalanmayı engeller.

Lahana: 100 gramlık lahana ortalama 105 mg kalsiyum içerir. Lahana yapraklarının %5’i kalsiyum içerir

Soya Ürünleri: 100 gramlık soya ürünü yaklaşık olarak 350 mg kalsiyum içermektedir. Soya ürünleri sütle karıştırılarak alındığında aynı zamanda A ve D vitamini ihtiyacını karşılamaktadır.

Bamya: 100 gramlık bamya ortalama 77 mg kalsiyum içermektedir.

Brokoli: 100 gramlık pişmiş brokolo ortalama 47 mg kalsiyum içerir. Suda haşlanmış brokoli sadece 54 kalori içerir.

Yeşil Fasulye: Haşlanmış fasulye ortalama 37 mg kalsiyum içermektedir. Suda haşlanmış yeşil fasulye yaklaşık olark 44 kalori içermektedir.

Badem: 100 gramık badem 264 mg kalsiyum içerir. 28 gramlık badem ortalama 161 kalori içermektedir.

Balık Konservesi: 100 gramlık balık konservesi ortalam 383 mg kalsiyum içermektedir. Solumun %8’, Hamsinin %4’ü kalsiyumdan oluşur.

Kalsiyum içeren Diğer Besinler

  • Dondurma
    Gözleme
    Yumurta
    Tavuk
    Balık Türleri
    Mercimek
    Makarna
    Pirinç
    Patates
    Elma
    Muz
    Kayısı
    Üzüm
    Havuç
    Domates
    Kuru Yemişler
    Tofu
    Deniz Ürünleri

Günde Ne Kadar Kalsiyum Alınmalı

Bazı sağlık uzmanları D vitamini ile kalsiyumun fazal miktarda alınmasının sağlıklı olacağını savunmalarına rağmen Amerikan Tıp Enstitüsü fazla miktarda kalsiyum alımının sağlıklı olacağı anlamına gelmediğini belirtim aşağıdaki tablanun günlük sağlıklı kalsiyum alım olarnını gösterdiğini belirtmiştir. Günlük kalsiyum alımı yaş ve cinsiyete göre değişmektedir.

Doğumdan 6 aya: 200 miligram

Bebekler: 7-12 ay: 260 miligram

Çocuklar 1-3 yaş: 700 miligram

Çocuklar 4-8 yaş: 1.000 miligram

Çocuklar ve gençler 9-18: 1.300 miligram

Yetişkin 19-50 yaş: 1.000 miligram

Yetişkin erkekler: 51-70: 1.000 miligram

Yetişkin kadınların: 51-70: 1.200 miligram

Tüm yetişkinler: 71 yaş ve üstü: 1.200 miligram

Hamile / emziren kadınlar: 1.000 miligram

Kalsiyumun Faydaları ve Zararları

Vücutta kalsiyum eksikliği bazı hastalıklara neden olur, bundan dolayı ciddi bir hastalık oluşturmadan kalsiyum eksikiliğini anlamak gerekir. Vücutta kalsyim eksikliğini belirlemek oldukça kolaydır. Eğer sık sık kaslarınızda ani kramp ve ağrı oluşuyorsa, kalp çarpıntıları ve kalbin düzensiz çalışması, kan basıncının yükselmesi, osteoporoz, dişlerin çabuk çürümesi, diş eti hastalıkları, uykuszuluk, adet öncesi şiddetli kramplar, tetani, hipertasniyon, bacaklarda eğiklik, gibi belirtiler kalsiyumun eksik olduğunu gösterebilir. Bu belirtiler tabii ki başka hastalıkların belirtiside olabilir, lakin burada sıraladığımız semptomları kendinizde görüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurarak kalsiyum testi yaptırmalısınız.

Kalsiyumun kemik sağlığı için hayati önem taşıdığını bilmemize rağmen 50 yaş üzerinde her 13 kadından üçü erkeklerin ise biri kemik hastalıklarından muzdariptir

Kalsiyum sağlık kemik yapısı, diş ve diş eti sağlığı için önemli minerallerin balında gelir. Kalsiyum eksikliği kemiklerin kırılganlığını arttırırken, dişlerin erken çürümesineve diş etlerinde kanamalara neden olur.

Kalsiyum yetişkin erkeklerde ve kadınlarda optimal vücut ağırlığı korumaya yardımcı olur. Kan dolayımından sinririm siteminin sağlıklı çalışmasına kadar faydası olan kalsiyum kilo vermek veye kilosunu korumak isteyenlerin sürekli alması gereken minerallerdendir.

Kalsiyum eksikliği kas sağlığını korumaya yardımcı olur, kalsiyum eksikliği kasların zayıflamasına ve sık sık kramp ve ağrılar oluşmasına sebep olur. Kalsiyum aynı zamanda sinir sistemi sağlığına faydalıdır. Kalsiyum eksikliği sinrlilik halini arttırır ve bu durum devam ederse depresyona kadar gider.

Kalsiyum eksikliği kolon kanserinden genel kansere kadar ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Kanser vakalarından korunmak için düzenli olarak kalsiyum içeren gıdalar alınmalıdır.

Kalsiyum böbrek taşlarının oluşmasına engel olan minerallerin başında gelmektedir. Yalnzı aşırı kalsiyumun vücutta bulunması da böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırmaktadır, bundan dolayı sağlıklı seviyelerde kalmasına dikkat edilmelidir.

Kan basıncından, tansiyone ve hücre sağlığından tansiyona kadar kalsiyum tepeden tırnağa genel vücut sağlığı için hayati önem taşır. Bundan dolayı düzenli olarak kalsiyum içeren besinler tüketerek eksikliği sonucu ciddi hastalıkların oluşmasına izin verilmemelidir.

Ayrıca kontrol et

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir?

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir? B vitaminleri, strese karşı etkilidir, depresyonu engellerler, bellek işlevlerine yardımcı …