Yüksek Teknoloji Gözlerimizi Tehdit Ediyor

Yüksek Teknoloji Gözlerimizi Tehdit Ediyor

Uzmanlar, günün büyük bir bölümünü bilgisayar veya televizyon karşısında geçiren insanların ciddi göz sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını belirtip tedbir almaları konusunda uyarılarda bulunuyor Gözümüzü olması gerekenden daha az kırpmamıza yol açan bilgisayar ekranı ve televizyon, son yıllarda, “kuru göz” diye tabir edilen sorunun daha fazla görülmesine yol açtı. Hatta 10 yıl öncesine kadar çok görülmeyen ve fazla bilinmeyen bu sorun, “Computer Vision Syndrome / Bilgisayar Görüş Sendromu” (CVS) diye anılarak, modern çağın hastalıkları arasında yerini aldı

Kuru göz hastalığı
Özellikle gününün ciddi bir bölümünü (yaklaşık 10 saat) bilgisayar ekranı karşısında geçiren bankacı, borsacı ve çocuklar, gözyaşının azalmasına neden olan bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Gözde yorgunluk, gözyaşı kuruması gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Gözyaşının eksikliği vücudun yapısına bağlı da görülebildiği gibi dış etkenler nedeniyle de ortaya çıkıyor. En çok tetikleyenler, bilgisayar ekranı ve televizyon. Normal şartlarda 8-10 saniyede bir gözümüzü kırpıyoruz. Ancak bir şey seyrederken, bu süre çok uzamaya başlıyor.

Gözlerinizi kırpmayı ihmal etmeyin
Özellikle TV seyretme, ekran karşısında olma, bir şey okuma süresince, kırpma azalıyor. Azaldıkça da gözde kurumuş alanlar ortaya çıkıyor. Gözümüzdeki tabaka bunu bir süre telafi etse de bir süre sonra telafi edemiyor. Kişi ani bir batma, yanma, kuruma veya gözüne bir şey kaçma hissiyle, yaptığı işi bırakıyor.

Lens takan kişilerde, gözyaşı miktarının ve kıvamının hem hastaya hem de lense yetecek miktarda olması gerekiyor. Eksikliği halinde, hastaya kontak lens kullandırılmamalıdır.

Lazer ameliyatları sonrasında da en az 1 ay, bazen 6 aya kadar uzayan bir sürede, gözyaşında belli bir azalma oluyor. Hastada önceden ciddi bir gözyaşı eksikliği varsa, lazeri o hastaya uygulamamak gerekiyor.

Göz ile ilgili diğer bir sorun da “uyum spazmı”. Uyum spazmında hasta, gözünü yakın bir noktaya kilitliyor ve orada spazm haline geçiyor. Uyum spazmı, bilgisayar ışığına alışıp daha sonra ortam ışığına uyum sağlayamamaya da yol açıyor

Ayrıca kontrol et

Hangi Elini Kullananlar Zekidir

Hangi Elini Kullananlar Zekidir

Hangi Elini Kullananlar Zekidir Yıllardır toplum üzerinde yaygın olarak bilinen bir doğrultma bulunmaktadır. Sol elini …