Hipermetrop Nedir

Hipermetrop Nedir

Hipermetrop Nedir? Hipermetrop Ne Demek? Hipermetrop Nedir Kısaca? Hipermetrop Ne Demektir? Hipermetrop Hakkında Bilgi?

Hipermetrop, Bir gözün, yakında bulunan şeyleri görememesi. Böyle gözlere hipermetrop göz denir. Gözün bozukluğu doğuştan olabildiği gibi, sonradan da olabilir. Çoklukla yaşın ilerlemesi durumlarında görülür. Doğuştan olanlarda göz merceği yassıdır ve dışardan gelen hayal ışınları retinanın arkasına düşer. Sonradan olma bozukluklarda, göz kasları, uyumu tam yapamadığından hayal, aynı şekilde retinanın arkasına düşürür. Gözü, hipermetrop, olanlar, okuyacakları yazılan, gözlerinden gereği kadar uzak tutmak ya da camları konveks olan gözlükler kullanmak zorundadırlar.

Hipermetrop görüntünün retina arkasında odaklanması sonucunda bulanık görme yaratır. Bunun sebebi gözün ön-arka boyunun kısa oması, daha ender olarak da korneanın veya göz merceğinin kırma kuvvetinin az olmasıdır. Hipermetropun derecesi ve kişinin yaşına bağlı olarak bazı hipermetroplar uzağı ve bazen de hem uzak hem yakını iyi görebilirler. Bu nun sebebi uyum gücünün genç yaşlardaki kuvvetidir. Fakat bu yorgunluk ve ağrı verebilir ve yaşla kuvvet gittikçe azalır. Toplumun %10 unudan fazlası gözlük veya başka bir şekilde düzeltmeye ihtiyaç duyan hipermetroplardır.(Toplam %30).

Hipermetropların miyopun tam tersi olarak uzağı iyi gören fakat yakını göremiyen olduğu sanılır. Uyum gücünün fazla olduğu genç yaşlarda böyle gibi görünebilir hatta yakında bile şikayet olmayabilir fakat yaş ilerledikçe uyum gücü azalır ve belirtiler önce yakında daha sonra uzakta da ortaya çıkar. Aslında bir hipermetrop ne yakını ne uzağı eforsuz göremeyen kişidir ve bir miyop her yaşta yakını iyi görebilirken uyum gücünü kaybetmiş 50yaş üstü bir hipermetrop hem uzak hem yakın içi düzeltme ihtiyacı hissedecektir.

Hipermetrop’un Şikayeti ve Bulguları Göz etrafında ağrı, göz yorulması,gidip gelen bulanıklık, huzursuzluk, kolay dikkat dağılması gibi şikayetler ile başlar ve bunlar özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarında oluşur.Bu şikayetler gizli hipermetropun derecesine,ne kadar yakın işi yapıldığına ve uyum gücü rezervi açısından yaşa bağlıdır.

Yüksek hipermetropu olan bir çocukta bu şikayetler dışında uyum eforunun tetikleyebileceği içe şaşılık da söz konusu olabilir.

Hipermetrop Belirtileri

Kornea ve mercekte kırılan ışınlar görme merkezinin arkasında odaklanıyorlarsa, göz yakını net göremez. Bu durum Hipermetropi olarak tanımlanır.

Hipermetrop Neden Olur

Hipermetropi doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak da oluşup ilerleyebilir.

Göz etrafında ağrı, göz yorulması, gidip gelen bulanıklık, kolay dikkat dağılması gibi şikayetler ile başlar ve bunlar özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarında oluşur.

Hipermetrop Nasıl Tedavi Edilir

Gözlük ve kontakt lens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Lazer yöntemiyle hipermetropi tamamen tedavi edilebilir.

Lazer Tedavisi ile Hipermetrop Hastalığından Kurtulmak için
  • 18 yaşının üzerinde olmak
  • Göz numarası hipermetroplarda 4 numaraya kadar olmak. Bazı özel durumlarda 6 numaraya kadar çıkabilir.
  • Son 1 yıl içerisinde göz numaraları değişmemiş veya çok az değişmiş olmak
  • Gözlerde keratokonus, retina vb. başka bir hastalık bulunmamak
  • Diyabet, romatizma gibi sistematik hastalık sahibi olmamak

Gerekmektedir. Ayrıca lazer tedavisi öncesinde kişinin birçok tetkik ile göz yapısının incelenip doğru tedavi yönteminin seçilmesi gerekmektedir. Dünyagöz Hastaneleri’nde yapılan çalışmalara göre; lazer ameliyatı olmak isteyen kişilerin sadece %50’sinin gözleri bu tedaviye uygun bulunmaktadır. Lazer cerrahisi uygun olmayan kişilerde alternatif olarak göz içi lens cerrahileri uygulanabilir. Kişiye özel tedavi yöntemleri ile Dünyagöz Hastaneleri’nde size en uygun tedavi yöntemi tespit edilerek uygulanır.

Ayrıca kontrol et

Hangi Elini Kullananlar Zekidir

Hangi Elini Kullananlar Zekidir

Hangi Elini Kullananlar Zekidir Yıllardır toplum üzerinde yaygın olarak bilinen bir doğrultma bulunmaktadır. Sol elini …