B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir?

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir? B vitaminleri, strese karşı etkilidir, depresyonu engellerler, bellek işlevlerine yardımcı olurlar, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltırlar. Ruh ve hafıza sağlığına faydalı olan B vitaminleri migrene karşı etkili olabilirleri enerji vercici özellikleri vardır.B vitamini toplam 11 vitaminin içerdiği kompleksten oluşmaktadır ve bütün vitaminerin sağlığıa faydaları neredeyse farklıdır, yalnız hepsinin ortak özelliği sinir sistemine oldukça faydalı olmalarıdır.11 vitaminin biraraya gelmesiyle oluşan B vitamini kompleksi aynı şekilde karöaşık bir işleyişle ruh sağlığını koruyan en etkili mineralleri içerirler. DN üretimine yardımcı olan nadir minerallerdendir.

B Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir?

B vitamini kompleksi gıdalar yardımıyla alınır, bazı özel durumlarda doktor kontrolünd etakviyeler yapılabilr. Yüksek miktarda B vitamini takviyeleri ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.En doğrusu B vitamini içeren besin/gıda yoluyla alınmasıdır.

Yüksek B Vitamini İçeren Yiyecekler

Özellikle sinir, hafıza ve ruh sağlığı için B vitamini kompleksi çok önemlidir. B vitamini eksikliğinden dolayı başta stres, depresyon olmak üzere bunlardan kaynaklanan bir çok fiziki hastalığa yakalanmak mümkün. B vitamini ayrıca aşırı fiziki yorgunlukların yanında zihinsel yorgunluğu giderici özelliği vardır.

11 farklı vitaminden oluşan B vitamilerini hayvansal ve biktisel gıdalardan almak mümkün, şimdi bu vitaminleri bol miktarda içeren besinler listesi paylaşacağız, fakat bu liste dışında da B vitamini içeren diğer gıdalar olduğunu bilmenizi isteriz

(B1)Tiamin İçeren Besinler

İştahı düzenler ve metabolizmayı tiamin destekler. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, güçlendirilmiş tahıllı gevrekler, buğday tohumu, pirinç, bezelye, badem, ceviz fınfıkta bol miktarda bulunur. Günlük olarak kadınlar 1.2 Erkekler ise 1.2 mg tiamin almalıdılar.

(B2)Riboflavin İçeren Besinler

Sağlıklı bir cilt için riboflavin tüketilmelidir. Yoğurt ve peynir gibi süt ve süt ürünleri riboflavin bakımından zengindir. Kuşkonmaz, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, yumurta tahıllar da riboflavin açısından zengin kaynaklardandır. Kadınlar için 1.1 miligram, erkekler için 1.3 miligram günlük tüketim olmalıdır.

(B3)Niasinamid

Tavuk, hindi, somon ve diğer deniz ürüleri niasin açısından oldukça zengindirler, bunun yanında aynı şekilde konserve edşlmiş deniz ürünleride buna dahildir. Tahıllar, baklagiller, fıstık, makarna aynı şekilde niasin içerir. Niasin, sinir ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Kadınlar için günde 14 miligram Erkekler için 16 miligram niasin idealdir.

(B9) Folik Asit

Folik asit aynı zamanda ‘‘ Folat’’ olarak da adlandırılmaktadır. Ispanak, şalgam başta olmak üzere neredeyse bürün yeşil sebzelerde ve meyvelerde bulunan folik asit aynı zamanda ekmek, makarna, priniç ve diğer tahıl ürünlerinde de bulunur. Günlük 400 mikrogram folat tüketimi ideladir. B9 vitamini kırmızı kan hücreleri ve sinir fonksiyonları için faydalıdır.

B12 Vitamini

Hayvan yemleri vitamin B12 açısından zengindir, ancak gıda olarak insanlar tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır.B12 daha çok tahıllarda bulunur bunun yanında deniz ürünleri olan, istiridye, midye, yengeç, fin balığında fazla miktarda bulunur. Günlük 2.4 mikrogram B-12 tüketimi idealdir. Diğer benzerleri gibi B12 sinir sitemi ve kan gücreleri sağlığı için oldukça faydalıdır.

Biyotin ve Pantotenik Asit

Metabolizma için hayati önem taşırlar. Diğer B vitamini türlerini içeren gıdalarda bulunmaktadır. Karaciğere faydası olan bu vitaminler, dengeli ve düzenli olarak gıda yoluyla alınması gerekir. Buvitaminler peynir, tahıl, meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur.

Pontenik asit ise yoğutr ve avokadoda bol miktarda bulunmaktadır. Bunun yanında mercimek,bezelye, tatlı patates, mantar ve brokoli aynı şekilde pontenik asit açısından zengindir. Günde 5 miligram alınması ideladir.

Günde Ne Kadar B Vitamini Alınmalıdır

Vücdun sağlıklı şekilde çaşlışması ve organları görevlerini yerine getirebilmesi içn düzenli olarak B vitamini kopleksi alınmalıdır. 11 ayrı vitaminden oluşan B vitamini kopleksini takviyeler hariç genelde doğal gıdlarda alınmaktadır. Günlük alınması gereken B vitamini miktarı ve dozlarını yukarıda B vitaminlerini açıklarken belirtmiştik. Fakat, B vitamini alımında yaş ve kişinin sağlık durumuna göre miktarı değişebilir.

B Vitaminin Faydaları ve Zararları

Eğer doğal yollarla B vitaminlerini alıyorsanız bu harika ama almıyorsanız bazı sağlık sorunlarıyla kaşılaşmanız mümkün ve bunlardan bir kısmı ciddi olabilir. Sizi korkutmak istemeyiz ama B vitamini eksikliğinin ilk vurduğu şey zihnimiz yani, beyin.

B Vitaminler çok geniş bir yelpazede sağlığımıza hizmet eder. Kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırır, DNA lara faydalı olan nadir mineralleri içerir.Yaşa bağlı olarak ve doktor kontrolünde B vitamini takviyesi yapılabilir. B vitamini takviyeleri genelde zihinsel sorunların tedavisinde yapılır.

B vitamini eksikliği, halsizlik, yorgunluk, depresyon, strese karşı zayıflık, anmei, soluk cilt yapısı, sersemklik, dişetlerinde kanama, kilo kaybı, kabızlık, iştahsızlık gibi vir çok sağlık sorununa neden olabilir. Bu yüzden buna bezer sağlık sorunlarıyla karşı karşıyaysanız sorun daha fazla ilerlemeden ve kronikleşmeden doktorunuza başvurmayı öneririz.

B vitaminleri kompleksinde bulunun vitaminleri faydaları yazının başında tektek ve detaylı olarak açıklamıştık.

Ayrıca kontrol et

C Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir

C Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir?

C Vitamini içeren Yiyecekler Nelerdir? C vitamini veya askorbik asit, en etkili ve güvenilir besinlerden …