Vajina Nedir

Vajina Nedir

Vajina Ne Demek? Vajina Ne Demektir? Vajina Nedir Kısaca? Vajina Hakkında Bilgi?

Vajina Nedir, Vajina ya da vajen vajina vajen girişi ile başlayan ve üst uç kısmında rahimağzının yer aldığı içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapı Vajina, vajen girişinde bulunan Bartholin adı verilen salgı bezleri birliktelik sırasında vajina girişinin ve vajina duvarlarının kayganlaşmasını sağlar. Vajina veya halk arasındaki ismi ile “hazne” ya da vajen dış genital organ olan vulvadan sonra başlayan , introitus olarak isimlendirilen vajina girişi ile başlayan ve serviks yani rahim ağzı ile sonlanan içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapıdır. İçi ruga olarak isimlendirilen düzenisiz deri kıvrimı şeklinde görülmektedir.

Normalde ön ve arka duvarları birbiri üzerine katlanmış olarak duran bu yapı, doğum eyleminde doğum kanalının yumuşak kısmının yapısında yer alır ve bebeğin başının geçmesine müsaade edecek kadar esner.

Vajen yüksek derecede esneyebilme yeteneğine sahip bir organdır. Bu özelliğini üç katmanından orta katmanını oluşturan kas katmanına borçludur. Cns birlikte esnasında genişliğini ve uzunluğunu duhul olan (giren) penisin çapına ve uzunluğuna göre belli oranlarda arttırabilmektedir

Vajinal Hastalıkları Frengi Zührevi Bir Hastalıktır

Bulaşıcıdır. Tıp dilinde sifilis denir. Frengili kadının doğurduğu çocuğa, doğuştan geçmesi şekli istisna edilirse; hemen hemen her zaman cns birleşmede geçer. Mikrop vücuda girdikten 3 hafta sonra belirtilerini göstermeye başlar. Mikrobun vücuda girdiği yerde, yani erkeklerde peniste, kadınlarda vajinada Şankr adı verilen bir yara meydana gelir. Bu yara dudakta, meme ucunda, makatta veya parmaklarda da görülebilir. Zamanla akıntılı bir yara haline gelip; çevresi kızarır ve sertleşir. Mikrobun vücuda girmesinden 6-12 hafta sonra hastada; baş ağrıları, ateş, boğaz ağrısı, deri döküntüleri ve iştahsızlık, görülmeye başlar. 6 ay sonra ise, mikrop vücudun belli başlı organlarına oturur. Tedaviye en kısa zamanda başlanması gerekir.

Rahim egzaması Rahimden gelen cerahatli akıntının neden olduğu bir çeşit egzamadır. Rahimde veya vajina çevresinde kızarma ve şişlikler görülür. Bu şişlikler bir süre sonra su toplayıp, kabuklanır. Kaşıntı, zonklama ve yanma hissedilir.

Rahim iltihabı

Rahimim iç yüzünün iltihaplanmasına tıp dilinde endometri denir. Nedeni, belsoğukluğu, doğumdan ve çocuk düşürdükten sonra rahimde parça kalması veya rahim düşüklüğüdür. Hastanın karın bölgesi hassastır, vajinadan cerahatli ve sümüğe benzer akıntı gelir. Aybaşı kanamaları fazla olur. Bacaklarda ve leğen kemiği bölgesinde ağrı vardır. Bu ağrılar dinlenmekle geçer. Doktora başvurmak gerekir.

Rahim Kanseri

Çoğunlukla rahim boynunda ve vajinanın başlangıç kısmında meydana gelen bir hastalıktır. Çok düşük yapan veya çok doğuran kadınlarda daha fazla görülür. Tıp dilinde uterus kanseri denir. vajinadan, kan veya fena kokulu akıntı gelir. Böyle durumlarda, vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Rahim sarkması Bazı kadınların vajina veya rahimleri bacaklarının arasına doğru sarkar. Bu durum, yaşlı kadınlarda görüldüğü gibi gençlerde de görülebilir. Nedenleri, müzmin öksürük, ıkınma, ağır şeyler kaldırma, aşırı yorgunluk, rahim ur veya polipleri, doğum sırasında destekleyici kas ve bağların zayıflamış olması veya aileden gelen eğilimdir.

Vajina Şekli Esneklik Gösterir mi

Vajinanın yapısı ve vajina şekli kadından kadına farklılık göstermektedir. Vagina yüksek derecede esneyebilme yeteneğine sahip bir organdır. Bu özelliğini üç katmanından orta katmanını oluşturan kas katmanına borçludur. Cns birleşme esnasında genişliğini ve uzunluğunu içine duhul olan penisin çapına ve uzunluğuna göre belli oranlarda arttırabilmektedir.

Vajina Kızlık Zarı ile ilişkilimidir

Vajina kızlık zarı ile ilişkilidir.Vajina girişi itibarıyle 1-2 cm içeride kızlık zarı bulunmaktadır. Ayrıca vajinanın hemen başlangıcında kızlık zarı başlamadan hemen önce Bartholin adı verilen salgı bezleri bulunur ve bunlar cns birleşme sırasında vajina girişinin ve vajina duvarlarının kayganlaşmasını sağlar. Kızlık zarı değişik çeşitte ve şekilde olmasına rağmen vajinanın yapısı ve görüntüsü değişkenlik göstermez ve kızlık zarında oldupu gibi vajina şekilleri ve hazne, vajina türleri yoktur..

Vajinanın Yapısı Doğumdan Nasıl Etkilenir? Genişlemiş Vajina Nedir

Normalde ön ve arka duvarları birbiri üzerine katlanmış olarak duran bu yapı, doğum eyleminde doğum kanalının yumuşak kısmının yapısında yer alır ve bebeğin başının geçmesine müsaade edecek kadar esner ve genişler.Doğum sonrası vajinan yapısı bazen bozulur ve bunu düzeltmek için vajina estetiği olarak isimlendirilen bir vajina daraltma ameliyatı yapılmaktadır.

Vajina Kokusu Nedir

Aslında insanın her bölümünde koku olabilir. Özellikle de vajina gibi nemli olan bir organda koku olması son derece normaldir. Vajina içi belli bir floraya sahiptir. Oradaki mikroorganizmalar belirli bir denge içinde yaşarlar. Ayrıca vajina iç çeperinden vajinanın bakımının yapılması için bir salgı da üretilir.

Salgının olması demek vajinanın tamamen kokusuz olmasından ziyade bir miktar koku olabileceği anlamına gelmektedir. Buna verilecek belki de en güzel örnek ağız içidir. Ağız içi ne kadar temizlenirse temizlensin salgılanan tükrük nedeni ile bir miktar koku olacaktır. Bu da tükrük yapısından kaynaklanan bir kokudur.

Vajinada Kötü Koku

Yukarıda da bir miktar değindiğimiz gibi, vajina içinde vajina içini dengede tutan mikroorganizmalar yaşamaktadır. Bu dengenin bozulması nedeni ile diğer türlü mikroorganizmalar (bakteri, mantar) baskın hale geçecek ve koku üretecektir. Genelde bakteri enfeksiyonları sonucu vajinada kokmuş balık kokusuna benzer bir koku meydana getirecektir. Bu durum da, bakteri enfeksiyonu için doktora görünüp antibiyotik tedavisi başlatılmalıdır. Mantar enfeksiyonlarında ise vajinada beyaz beyaz çökelek tarzı oluşumlar olacak ve buna kötü koku eşlik edecektir. Bu durumda da doktora görünüp krem, ilaç gibi tedaviler uygulanmalıdır.

Vajina içinden salgılanan sıvının iç çamaşırında bir gün dahi kalması gene kokulara neden olacaktır. Bu nedenle, çoğu kadın bunu önlemenin bir yolu olara tampon yada özel pedler kullanır. Benzer bir duruma regl döneminde de rastlanır. Aynen önceki durumda olduğu gibi, bu dönemde de sık değiştirilmeyen pedler itici kokulara yol açmaktadır. Kilolu olunması, bakteri ve mantar üremesine olanak sağladığı için traşın yada temizliğin zamanında yapılamaması, hele bir de buna aşırı terleme eşlik ediyorsa vajinada kokunun olması son derece normaldir.

Eşiniz yada partneriniz de size penis aracılığı ile bakteri yada enfeksiyon bulaştırabilir. Bu da siz de kokuya yol açabilir.

Ayrıca kontrol et

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır? Histeroskopi Ne Demek?

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır? vajina ve rahim ağzından histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz …