Rüzgar Nedir

Rüzgar Nedir? Rüzgar Nedir Nasıl Oluşur?

Rüzgar Nedir? Yaşadığımız atmosfer oksijen başta olmak üzere çeşitli gazlardan oluşmaktadır. Gazlar hava moleküllerini meydana getirirler. Basıç değişimlerine göre bu hava molekülleri durağan halden harekete geçerler. Bir bakıma rüzgar havanın yeryüzüne paralel gibi görülen ama aslında böyle olmayan bir hava harekettir.

Hava daima yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru hareket eder. Bu basınç farkı sonucunda rüzgar, doğar. Basınç farkının oluşma sebebeplerinin başında ısınan havanın yükselemsi gibi bilinmesi gereken faktörer vardır. Bu basınç alanları kendiliğinden oluşamazlar. Sıcaklık birinci etkendir.

Deniz seviyesinde 1013 milibar hava basıncı normal hava basıncı olarak kabul edilir. Bunun altındaki değerler alçak basınç, üstündeki değerler ise yüksek basınç sayılır. Yüksek ve alçak basınç arası fark ne kadar çok ise, bu alanlar arası etkileşim o kadar kuvvetli olur ve üretilecek olan rüzgar hızlanır. Ayrıca basınç alanlarının arasındaki mesafade rüzgar hızında etkilidir. iki basınç merkezinin birbirine yakınlığı daha hızlı rüzgarlar oluşmasına sebep olur.

Günlük Rüzgarlar

Genel hava basıncının etkisiz, durgun olduğu zamanlarda gece ve gündüz arası sıcaklık farklarının yaptığı basınç farklarından oluşan rüzgarlardır Gündüzleri karalar, denizlerden daha çabuk ısınırlar. Dolayısıyla deniz üzerinde yüksek, kara üserinde de bir alçak basınç alanı oluşur. Bunun sonucunda denizden karaya doğru bir rüzgar başlar. Bu rüzgara deniz meletemi denir. Bu rüzgar hızı, sıcaklık arttıkça artarak ve öğlen saatlerinde en fazla hızına ulaşır. hava karardığında ve güneş battığında ise tüm bunların tam tersi yaşanır. Kara daha çabuk soğuduğu için bu seferde karadan denize bir rüzgar esmeye başlar. Buna da kara meltemi denir.

Mevsimlik Rüzgarlar

Deniz ve karaların sıcaklıkları mevsime bağlı olarak değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarakta yaz ve kış aylarında farklı basınç alanları oluşur ve farklı rüzgarlar etkili olur. Genelde bu tür rüzgarlar Güney Amerika ile Güney Asya’da etkili olurlar

Yerel rüzgarlar Bölgelerde genelde esen hakim rüzgarlardır, Dolayısıyla bölgesel isimlerle söylenirler. Bu rüzgarlar atmosferde gezen gezici alçak ve yüksek basınç merkezlerinin yaptığı rüzgarlardır

Rüzgar yönleri Ülkemizde rüzgarlar yönlere göre yandaki tablodaki gibi isimlendirilirler. Kuzeyli olan rüzgarlar yıldız, poyraz, karayel özellikle kış aylarında havayı soğutucu etki yaparlar. Güneyli rüzgarlarsa ısıtıcı etki yaparlar.

Aralık ayı sonu, ocak ve şubat aylarınca oldukça şiddetli lodos rüzgarları görülür istanbul’a denizden gelen bu rüzgar denizi kabartarak, deniz ulaşımına ve denizcilere olumsuz etki yapar Lodos, Ege ve Akdenzide’de kış aylarında şiddetli eser.Yaz aylarında ise genelde kuzeyli rüzgarlar hakimdir. Rüzgar Nedir

Rüzgar Nedir Nasıl Oluşur?

Sıcaklığın etkisi ile beraber havanın yer değiştirmesi üzerinden basınç farklılığının oluşması, rüzgarın ortaya çıkmasına etken olmaktadır. Bu durum rüzgar meydana geldiğinde belirli bir zaman sürmeye devam eder. Sıcaklık farkı ne kadar yüksek ise rüzgarın şiddeti de bir o kadar artar. Rüzgarlar bulunduğu konum itibariyle bu şekilde oluşurken, aynı zamanda farklı noktalardan hareket etmek suretiyle de ulaşmaktadır. Örneğin başka ülkelerden Türkiye’ye giriş yaparak bu şekilde etki yapabilir. Özellikle başta yenilenebilir enerji kaynağı olmak üzere pek çok farklı amaç doğrultusunda rüzgar büyük öneme sahiptir.

Ayrıca kontrol et

Everest Dağı Nedir

Everest Dağı Nedir? Everest Dağı Ne Kadar Yüksektir?

Everest Dağı Nedir? Everest Dağı’na tırmanmak adeta bir başarı sayılmaktadır. Everest Dağı’na tırmanmak oldukça zordur. …