Reşat Nuri Güntekin Bir Kadın Düşmanı Kitabının Özeti

Reşat Nuri Güntekin Bir Kadın Düşmanı Kitabının Özeti

Reşat Nuri Güntekin Bir Kadın Düşmanı Kitabının Özeti Kitabın konusu ilk evliliğinde yaşadığı kötü olaylar sonucu kadınlarn hepsine önyargılı bakan ve onları değersiz gören iskender’in başından geçenler anlatılmaktadır. Kitabın özeti kitap, iskender adlı orta yaşlı bir adamın başından geçenleri anlatmaktadır. İskender, ilk öğrenimini ankarada, orta öğrenimini amasya ve niğde de yapmıştır. babasının mesleği nedeniyle birçok yere gitmiş ve çeşitli insanlarla tanışmıştır. Okul yıllarında genellikle sakin bir yapıya sahip olan iskender askere gidip geldikten sonra tanıştığı zeynep adlı kadın yüzünden sert, sinirli bir kişiliğe bürünür. Bunun böyle olmasının sebebi kadınla yaşadıkları değişik olaylardır.

Reşat Nuri Güntekin Bir Kadın Düşmanı Kitabının Özeti

Zeynep ile iskender mutlu bir ilişkiye sahiptiler. Fakat daha sonraları zeynep, iskenderi mesut adlı bir gençle aldatır. Zeynep eve geç gelmeye, iskendere karşı ilgi göstermemeye başlar. Zaman içinde iskender buna katlanamaz ve boşanırlar. Böylece iskender’in kadınlara karşı bir fobisi oluşur. Her kadını zeynep gibi görür ve hiçbirine güvenemez.. Kendine, bir daha kimseyi sevmeyeceğine dair söz verir. İki sene sonra iskender başka bir yerde çalışmaya başlar. Çalıştığı ofiste yan masada çok güzel, çalışkan ve çekici bir kadın vardır.

Gittikçe bu kadına karşı bir şeyler hissetmeye başlar. Fakat önceki deneyimi yüzünden uzun süre kendini engeller. Kadına karşı soğuk davranır, hatta bazen tersler ama bunları tamamen isteksiz olarak yapmaktadır. Kafasındaki düşünceler onu bir kadın düşmanına çevirir. Kadınları dünya için gereksiz görmeye başlar. Yan masada çalışan belgin isimli güzel kız iskender’ e aşık olur ve onun garip tutumunu anlayamaz. İskender de zamanla içindeki sevgiye karşı koyamaz ve belgin’ e hissettiklerini anlatır.

Kitabın Ana Fikri

Hayatta hiçbir zaman ön yargılı olmamalıyız.

Kitaptaki Olayların ve Şahısların Değerlendirilmesi

İskender başarılı, insanlarla olan ilişkileri iyi, duygularıyla hareket eden, değişken fikirlere sahip olan orta yaşlı birisidir.

Zeynep çekici, güzel, çalışkan, deli dolu, çapkın ve eğlenmeyi seven bir kişilik belgin genç, uzun boylu, iyi niytli, utangaç, duygularını tam yansıtamayan birisidir.

Mesut yakışıklı, zengin, kibirli, insanları umursamayan bir kişiliğe sahiptir.

Kitap Hakkında Şahsi Görüşler

Kitapta insanlar arasındaki ilişkiler son derece detaylı anlatılmış. Sürekli gelişen olumsuzluklar bazen okuyucuyu sıkabiliyor. Yazar, kişileri iyi tasvir etmiş ve olaylar akıcı bir şeklde ele almış.

Yazar Hakkında Bilgi

Reşat Nuri Güntekin, 1912 yılında istanbul darulfünunu edebiyat şubesini bitirdikten sonra liselerde edebiyat, fransızca ve felsefe okuttu. 1931 ve 1943 yılları arasında milli eğitim bakanlığı müfettişi olarak anadolu’nun çeşitli yerlerini görme fırsatı buldu.

Bir dönem zaman gazetesine temaşa haftaları başlığı ile tiyatro eleştirileri yazdı. Çeşitli takma isimlerle şair, nedim, büyük mecmua, inci dergilerinde hayreddin rüşdi, sermed ferid, mehmed ferid hikayeler yayınladı. Reşet nuri’nin bazı mizah dergilerinde farklı takma isimler kullandığı da görülmüştür. Ayrıca harabelerin çiçeği adlı eserini yine zaman gazetesinde cemil nimet adıyla yayınladı.

Cumhuriyetin yeni kurulduğu 1923-1924 yıllarında arkadaşlarıyla birlikte kelebek isimli haftalık bir mizah dergisi çıkardılar. Reşat nuri güntekin, batılı bazı yazarlarından romanlar, hikayeler çevirmiş, oyunlar uyarlamıştır. Akciğer kanresinden tedavi olmak için gittiği londrada ölmüş aralık, 1956 ve cenazesi istanbul’a getirilerek, karacahmet mezarlığında defnedilmiştir.

Yazarın Romanları

Harabelerin çiçeği 1918, gizli el 1920, çalıkuşu 1922, dudaktan kalbe 1923, damga 1924, akşam güneşi 1926, bir kadın düşmanı 1927, yeşil gece 1928, acımak 1928, yaprak dökümü 1930, kızılcık dalları 1932, gökyüzü 1935, eski hastalık 1938, ateş gecesi 1942, değirmen, miskinler tekkesi 1946, ripka ifşa ediyor 1949, kavak yelleri 1950, kan davası 1955, boyunduruk 1960, son sığınak 1961

Ayrıca kontrol et

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kiralık Konak Kitabının Özeti

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kiralık Konak Kitabının Özeti

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kiralık Konak Kitabının Özeti Kitabın konusu kitapta nesiller arasındaki çatışma yansıtılmıştır. Nesiller …