Niğde Coğrafyası

Niğde Coğrafyası

Kapadokya Bölgesinde yeralan niğde, antik kentleri, tarihi ve kültürel eserleri, aladağ Milli Parkı ile önemli bir turizim merkezidir ilçeler Niğde, ilinin ilçeleri Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla dır Bor Niğdeye 15km uzaklıktadır. ilçe merkezinden Alaaddin cami Karamanoğulları döneminden, Paşa ve Kale camileri Osmanlı döneminden kalma önemli eserlerdir. Bora 5km uzaklıkta bulunan Tyana Ören Yeri Roma döneminin çok önemli yerleşim merkezlerinden biridir

Ulukışla Ulukışla aladağlar ve Bolkar Dağlarının birleştiği ve güneye geçiş olanağı tanıdığı yerde, 17. Yy da kurulmuştur. ilçe merkezinde Osmanlı Dönemi eserleri olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Porsuk köyü yakınındaki geç hitit ve Frig dönemi kalıntılarını barındıran Porsuk Höyük önemli örenlerdir. Ayrıca çok önemli çevre çekiciliklerine sahip Bolkar Dağlarının önemli bir kısmı Ulukışlada bulunmaktadır.

Çamardı Niğdeye 65 km uzaklıktaki Çamardı ilçesine bağlı Kavlak tepe köyü yakınlarındaki Göltepe – Kestel ören yeri önemli tarihsel kalıntılardır. Çevre çekiciliği olarak Aladağlarda yapılabilecek trekking ve tırmanış sporları sayılabilir.

Altunhisar ilçeye bağlı Yeşilyurt Kasabasındaki Bizans Dönemi kilise ile Keçikalesi Köyü yakınındaki aynı adı taşıyan kale önemli eserlerdendir.

Çiftlik Niğdeye, yaklaşık 75 km olan bölgede Bizans Dönemi kaya yerleşimleri önemlidir. Ayrıca Narlıgöl ve nar Vadisi görülmeye değer coğrafi Konum Niğde iç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak olarak adlandırılan kesiminde bulunmaktadır. Kapadokya Bölgesi içinde yer alan Niğde, aksaray, nevşehir, kayseri, adana, içel ve konya ileri ile çevrilidir.

Deniz düzeyinden 1300 m yükseklikte bulunan ilin batı kesimi dalgalı düzlükler, kuzey, güney ve doğu kesimleri ise dağlık alanlarla kaplıdır. Güney ve güneydoğu sınırlarını Orta Torosların temelini oluşturan Bolkar Dağları çizmektedir.

iç Anadolu Bölgesinin özelliğini taşıyan karasal iklim Niğdede de egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve genellikle kar yağışlıdır.

Tarihi M.Ö. 3000 – 2000 yıllarını kapsayan Eski Tunç Devrinde Niğde çevresinde önemli yerleşim birimlerinin olduğu yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda anlaşılmıştır. Eski Hitit Dönemi olarak adlandırılan bu dönemden sonra Niğde, Frig, Pers, Büyük iskender, Roma, Bizans egemenliklerinde kalmıştır.

Niğde yöresi daha sonra Selçukluların, Moğolların, Karamanoğullarının eline geçmiş, 1471 yılında da Osmanlı topraklarına katılmıştır Cami ve Türbeler niğdede oldukça iyi korunan Selçuklu ve Osmanlı Camilerinin başlıcaları Alaaddin Cami Sungurbey Cami 1335, Paşa Cami 17.yy., Kale Cami 1747, Hanım Cami 1452 dir.

Selçuklardan kalma Hüdavend Hatun Türbesi, Dörtayak Türbesi ve Osmanlı Dönemi Şerifali Türbesi en önemlileridir Kale ve Kuleler Niğde Kalesi Kalenin temeli M.Ö. 8.yy. da Geç Hitit Döneminde yapılmış, Roma-Bizans Selçuklu, Osmanlı Döneminde onarım görmüştür.

saat Kulesi Kalenin batı burçlarından birinin üzerine inşa edilmiştir Kaplıca Ve içmeceler Çiftehan Kaplıcası Niğdeye 80 km. uzaklıktaki Çiftehan Kasabasındadır. Hem banyo hem de içme türlerine elverişli olan kaplıca sularının, romatizma, sinirsel hastalıklar, deri, kadın hastalıkları, beslenme bozukluğu gibi hastalıklara olumlu etkisi bulunmaktadır. Kaplıca merkezinde tesisler modern ve büyük kapasitelidir.

Milli Parklar ve Korunan Alanlar Aladağlar Milli Parkı sportif Etkinlikler Aladağlar, dağcılık ve trekking için Torosların en uygun bölümüdür.

Bolkar Dağları trekking ve kış sporları açısından oldukça çekicidir. Özellikle 7 km.yi bulan doğal pisti ile tur Kayağın a ilgi duyanları memnun etmektedir. Bolkar Dağlarından tırmanış genellikle Ulukışla ilçesinin Bolkar Dağları eteklerindeki Darboğaz kasabası ve kasabanın 8 km. kadar yukarısındaki Meydan denilen bölgeden başlar

Ayrıca kontrol et

Everest Dağı Nedir

Everest Dağı Nedir? Everest Dağı Ne Kadar Yüksektir?

Everest Dağı Nedir? Everest Dağı’na tırmanmak adeta bir başarı sayılmaktadır. Everest Dağı’na tırmanmak oldukça zordur. …