Kara Çörek Otunun Faydaları

Kara Çörek Otunun Faydaları

Kara Çörek Otu Nedir, Kara Çörek Otu Faydası, Kara Çörek Otu Neye iyi gelir, Düğün çiçeğigiller ailesindendir. Diğer isimleri çörotu, cöccem, siyah kimyon, kara çörek, kara çörekotu, karaca otu.Nigella siyah demektir ve bitkinin çok popüler olan siyah tohumlarına göndermedir. Sativa ise yetiştirilen kültürü yapılan demektir. 25-50 cm santim uzunluğunda bir senelik az ve çok tüylü, dik dallı, otumsu bir bitkidir. Altlarda ip gibi ince yapraklar, üstlerde sapsızdır. Mayıs ve ağustos aylarında açan mavimsi çiçekleri, çok tohumlu meyveleri bulunmaktadır. Siyah renkli özel kokulu tohumlarının uçları sivri ve 3 veya 4 köşeli, 2.5 ila 4 mm uzunluğunda, 1.5 la 2 mm çapında ve 1 mm kalınlıktadır. Kokusu tohum ezildikten sonra ortaya çıkar.

1000 dolayındaki tohum ancak 2 ila 3 gr arasındadır. Olgunluğa erişmemiş henüz kurumamış tohumlar bayağı acıyken, olgunlaşınca bu acılığı azda olsa kaybolur. Erken ilkbaharda 20 cm’lik santim aralarla dikilir, hasadı eylül ve ekim aylarında meyve tohumları kararmaya başladıktan sonra yapılır. Biçilen bitkiler demetler halinde birbirine yaslandırılarak kurutulur, harmandan sonra sap ve samandan ayrılan tohumlara yeniden kurutulma işlemi yapılır.

Anayurdu Akdeniz havzasıdır. Türkiye’de yabani olarak yetiştiği gibi, Kayseri, Mersin, Afyon, Burdur, isparta, Gaziantep, izmir, Balıkesir, istanbul, Tokat, Yozgat, Amasya, Kahramanmaraş illerimizde üretimi yapılır.

Çörek otu eski Mısır’da, Arap dünyasında, Çin’de, Romalılarda bilinen bir tür bitkiydi. Firavun Tutankamon’un mezarında bulmuşlardır. Kitab-ı Mukaddes’te ve Kur’an-t Kerim’de adı geçmektedir.

Hindistan’da eskilerden bu yana hem mutfakta, hem de halk hekimliğinde kullanılmıştır, çörek otunu tedavi maksadıylada ibn-i Sina da (980-1037) kullanmıştır. Avrupa’da 17. yy’a kadar bolca tüketilmiştir, sonra azar azar terk edilmiş, çiçek olarak üretilmeye başlanmıştır.

Bitkinin tohumlan baharat olarak bilinir. Limonsu, hafif acı lezzeti bulunmaktadır. Koku ve lezzet katması için (adı üzerinde) ekmeklere, keklere, çöreklere, pidelere, bisküvilere, salatalara, balık yemekleride ve daha birçok yiyeceğe ve içeceğede kullanılabilir. Kimyon, hardal, çemen rezene ve çörek otu bileşeni, eşit miktarda kullanılarak bengalli 5 baharatı oluştururlar.

Tohumların sıkılmasıyla kırmızımsı ve kestane renginde, çörek otu yağı da elde edile bilir; bu yağ Anadolu’da eskiden beri Karacaot yağı diye söylenir. Çöğre yağı da diyenler vardır. Tohumlar nohutla karıştırılarak değişik bir kahve elde edilir. Özelliğinde sabit ve uçucu yağ, şeker, acı madde, saponinler, tanen, palmitik, oleik, potasyum, demir ve myristik, palmitoleik, stearik, linoleik omega-6 ve araşidik asitler bulunur.

Uyarıcı, iştah açıcı, süt ve idrar artırıcı, gaz giderici, sindirim kolaylaştırıcı, âdet söktürücü, şeker düzenleyici ve böcek savar olarakta etkiler gösterir. Bunun için 40 gram çörek otu 1 litre (5 bardak) su ile kaynatılır, süzüldükten sonra günde 2 ila 3 kez birer bardak tüketilir. Çörek otu tohumları bal ya da şekere karıştırılarak ağızdan alınarakta tüketilir. Çörek otu yağı saç dökülmesine ve kepeğe iyi gelir. Siğillere basura karşı etkili gücü vardır.

Son yapılan bir araştırmada sabahları aç karnına tüketilen 9 ila 10 adet çörek otu tohumunun veya bir çay kaşığı çörek otu yağının kolesterolü düşürdüğü uzmanlar tarafından söylenmiştir.

Hz. Muhammetin çörek otu ölümden başka birçok derdin devasıdır. Şeklinde bir hadis-i şerifi vardır. islam Peygamberinin çörek otuyla ilgili ikinci hadis-i şerifiyse şöyledir: Çörek otu ağızda çiğnenir ve üzerine bal şerbeti içilirse karın ağrısı geçer.

Râmuz’un çörek otuyla ilgili olarak Hazreti Muhammet’ten aktardığı bir gözlem de şu şekildedir. Peygamber Aleyhisselam hastalandığı zaman, ağzına bir avuç çörek otu atar, üzerine de su zemzem suyu yada bal şerbeti içerdi.

Ünlü islam hekimi razi romatizma ve çeşitli ağrılara karşı çörek otunu balla macun haline getirip yemeklerden sonra birer kaşık yiyiniz demiştir. Çörek otu modern tıpça kabul edilmiş bir bitkidir. Dikkat hamilelerin kullanması sakıncalıdır. Taneler anadoluda nazara karşı ceplerde taşınır ya da tütsüsü yapılır. Bitki avrupada daha çok güzel çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarakta üretilir.

Ayrıca kontrol et

Goji Berry Faydaları Nelerdir

Goji Berry Faydaları Nelerdir? Goji Berry Faydası?

Goji Berry Faydaları Nelerdir? Çin, Tibet, Moğolistan gibi ülkelerde uzun yıllardır bilinen bir bitkidir. Tam …