Hipopotam Nedir

Hipopotam Nedir? Hipopotam Hakkında Bilgi?

Hipopotam Nedir? Orta Afrika’daki nehir ve göllerde yaşayan ağır vücutlu, geniş ağızlı, pek kaba bir hayvan. Su aygırı adı ile de bilinir. Boyu 4 metre kadardır. Derisinin üzerinde tüy ya da kıl yoktur, tamamen çıplaktır. Karada zorlukla yürüyebilmesine karşılık suda iyi yüzer. Su içinde yetişen bitkileri yiyerek geçinir. Derisi altında 10 santime varan bir yağ tabakası vardır.çok balinalara ve yunuslara daha yakın akrabadır. Nil aygırı adı, ilk su aygırlarının bugün alt kısımlarında artık türü kurutulmuş olan Nil kıyılarında keşfedilmiş olmasına dayanmaktadır.

Hipopotam Nedir? Hipopotamın Özellikleri?

Yetişkin bir su aygırının omuz yüksekliği 1.50 m, vücudu 4.50 m uzunluğundadır ki bundan, gövdeye basık kuyruk 50 cm pay alır. Su aygırı 2700 ile 4500 kg ağırlığındadır. Böylelikle gergedanlarla birlikte fillerden sonraki en büyük ikinci kara hayvanı konusunda rekabet halindedir. Bir su aygırı belli durumlarda saatte azami 48 km/sa. hıza ulaşabilir.

Su aygırının kafası çok büyük, geniş, basık, ve 450 kg’a kadar ulaşan ağırlıktadır. Kulaklar, gözler ve burun delikleri kafa profilinde oldukça yükselmiştir. Böylelikle hayvan su yüzeyinin alltında yüzer ya da dinlenirken, sadece bu organlar sudan yükselirler.

Su aygırlarının 44 dişi vardır. Her iki yanda da 3 kesici diş, bir köpek dişi, dört öğütücü azı ve üç azı dişi bulunur. Alt çenedeki kesici dişler hemen hemen domuzlardaki gibi yatay dururlar ve devasa bir tehdit oluştururlar. Yukarıdaki köpek dişlerine karşı işleyip, karşılıklı birbirlerini keskinleştirerek tehlikeli bir silah olurlar. işte bu dişleri, yüksek hızı ve iri cüssesi sayesinde su aygırı Afrika’nın beş büyüklerinden beşincisidir.

Kısa bacakları üzerindeki fıçı şeklindeki gövdesi hemen hemen çıplaktır. Gri-siyah deri rengi, deri çizgilerinde ve göz, kulak bölgesi çevresinde pembeleşir.

Hipopotamlarda Dağılım Nedir?

Tarihi zamanlara kadar su aygırı, Afrika’da Sahara’nın güney kesimlerinin yanında, Nil bölgesinde ve 3500 yıl önce ortadan kalktığı Mezopotamya ve Kuzeybatı Afrika’da da yaşamıştır. Ürdün Vadisi’nde daha 2000 yıl öncesine kadar bulunurdu. Bugün sadece, Afrika’da Sahara’nın güneyinde Aşağı Nil ve Kap bölgesi gibi geniş alanlarda yaşar ve Batı Afrika’nın geniş alanlarında kökü kurumuştur. Yavaş akan, kıyı şeridi ve kumsalı olan her büyüklükte akarsularda, ısısı 18 ve 35 °C aralığında sularda bulunur. Otlamak için, akarsuyun yakın çevresinde otluk bölgelere ihtiyaç duyar.

Aşağıdaki koruma alanlarında su aygırları gözlemlenebilirler Ndumo, Krügerpark, Moremi Game Reserve, Chobe, Mana Pools, Kafue, Südluangwa, Upemba, Tsavo, Arusha, Manyarasee, Ngorongoro, Salonga, Ruwenzori, Virunga, Murchinson Şelaleleri, Kraliçe Elizabeth, Meru ve Massai Mara, Malavi Gölü, Malombe Gölü, Shire Nehri, Zambezi.

Onun iki Adı Var: Biri su aygırı diğeri hipopotam. Çok sakin ve çok büyük bir hayvan gördüğümüz kadarıyla. İnsan da merak etmiyor değil, su aygırı bir gün içerisinde neler yapıyor ve genel özellikleri ne diye.

Hipopotamın Günü Nasıl Geçiyor?

Öncelikle önemli bir bilgi verelim. Ona ait özel bir gün varmış ve bu gün dünyada kutlanırmış. 15 Şubat Dünya Su Aygırları günüymüş.

Bir hipopotam bir insana göre çok farklı bir yaşam sürermiş. Gün içerisinde 18 saate kadar suda yaşayabilen bu su aygırları, güne geceleri başlar diyebiliriz. Nasıl mı?

Geceleri sudan çıkar ve kurt gibi aç olan karnını doyurmaya başlarmış. Kendisi sanılanın aksine et yemeyen bir vejetaryenmiş. Karada bulduğu yeşilliklerden kendine bir ziyafet hazırlar ve karnını bir defada doyurup gün doğarken uyumaya, suya geri dönermiş.

Hipopotamın Bir Günü Nasıl Geçiyor

Geceleri yaşayan ve sabahları dinlenen hipopotamlar, gördüğünüz gibi oldukça sakin bir hayata sahipmiş. Yeryüzünde yaşayan en iri memeli hayvanlardan biri olan su aygırları, sadece tehlike hissederlerse saldırganlaşabiliyorlarmış.

Kalabalığı da sevmeyen bu hayvan dostumuz genelde yalnız yaşar, kimselere misafirliğe gitmezmiş.

Suda zaman zaman güneş ışınlarına maruz kaldığı için derisi güneş kemi gibi bir sıvı salgılar ve onu ışınlardan korurmuş. Hipopotam Nedir

Hipopotamın Diğer Özellikleri?

  • Terleyemez ve zıplayamazmış.
  • Terleyemediği için suda serinlermiş.
  • 8 ay hamilelik yaşarlarmış.
  • Ortalama 45 yıl yaşarlarmış.
  • Her bir dişi yaklaşık 3 kg’ymiş.
    Vücudunun en ağır yeri kafasıymış.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …