Hidroflorik Asit Nedir

Hidroflorik Asit Nedir

Hidrojen florür (HF) bileşiğinin sudaki çözeltisi. Susuz hidrojen florür, akışkan ve renksiz bir sıvıdır. Havada tüterek duman yapar. Erime noktası -83°C ve kaynama noktası da 19,8°C’dir.

Hidrojen florür suda çok kolay çözünür. Sudaki çözeltisi florür asidi (veya hidroflorik asit) adını alır. Florür asidi kuvvetli bir asit olmadığı halde cam ve metalleri aşındırır. Bu sebeple platin, parafin, polietilen kaplarda saklanır. Teknik florür asidi % 40’lıktır. Yoğunluğu da 1,13 g/cm3tür. Saf sıvı hidrojen florür, elektriği iletmez ancak suda çözündüğü zaman iyonize olur ve elektriği geçirir.

Hidrojen florür yüksek sıcaklıkta kararlı bir moleküldür. Düşük sıcaklıkta moleküller asosiye (birbirine bağlanma) olur ve (HF)6, (HF)7, (HF)8 gibi molekül grupları meydana gelir. Bu asosyasyon moleküller arasında hidrojen köprülerin teşekkül etmesiyle olur. Bunun sonucu olarak da hidrojen florür diğer hidro halojenürlerden daha geç kaynar. Hidrojen florür endüstride, büyük miktarda ve kalsiyum florürün sülfürik asitle muamelesiyle elde edilir.

CaF2 + H2SO4 › CaSO4 + 2HF

Hidrojen florür, büyük ölçüde organik florürlerin elde edilmesinde ayrıca camın aşındırılması işinde çok kullanılır. Camın ana bileşimi olan silisyumdioksit (SiO2) florür asidiyle uçucu silisyum tetraflorür meydana getirir.

Cam eşyanın üstü parafin veya mum ile kaplanır. Aşındırılmak istenen yerlerdeki parafin temizlenir ve florür asidi buharlarına (CaF2+H2SO4 reaksiyonuyla elde edilen) tutulursa parlak cam yüzeyi, o bölgelerin aşınmasıyla mat hale gelir. Sulu florür asidiyle bu iş yapılırsa aşınma sonucu saydamlık bozulmaz. NH4F katılarak saydamlık arttırılabilir. Seyreltik florür asidi bakteri, hekzafluorosilikat ise ahşap malzemeyi emprenye etmek için kullanılır.

Ayrıca kontrol et

Laue Nedir

Laue Nedir?

Laue Nedir? Alman fizikçisi. Işığın farklı dalga boylarının ayrılmasını (tayf) buldu. 1914’de Nobel fizik mükafatını …