Lav Nedir

Lav Nedir? Lav Ne Demek? Lav Nedir Kısaca?

Lav Nedir? 900°C ile 1200°C arasında bir sıcaklıkta yeryüzüne fışkıran, erimiş kayalar. Lavlar yerin sıcaklığı çok olan derinliklerinden gelir. Yeryüzüne çıktığı anda akkor halinde kıpkırmızıdır. Yanardağlardan koyu veya sıvı halde dışarıya çıkar. Lavlar iki çeşittir: Bir kısmının yoğunluğu fazladır. Bunlar yavaş akar; havayla temas ettiği zaman kısa bir müddet içerisinde donar. Diğeri su gibi sıvıdır. Öyle hızlı akar ki bir atlı bile lavlara yakalanabilir.

Bunun önemli misali Vezüv Yanardağında görülmüştür. Vezüv Yanardağının 1805’teki patlamasında akan lavlarının hızı, saatte 80 km’yi geçmiştir. Her iki cins lavın havayla temas eden yüzeyi, çabucak donarak katılaşır. iç kesimler daha geç soğur, hatta bazan kabuğunu parçalayarak yeniden akar. Lavlar akarken önüne gelen malzemeyi parçalar, kırar, eriyebilen, yanabilen cisimleri yakar, eritir.

Normal akarsuların taşıyabileceği büyüklükteki cisimlerin, beş on kat daha fazla büyüklüktekilerini rahatlıkla taşır, sürükler. Yüzyıllarca önce patlayan yanardağlardan akan lavlar, dünyanın birçok yerini kaplamıştır. Bu lavların kapladığı topraklar çok verimlidir. Çok fazla mahsül alınmaktadır. Bunun sebebi de, lavlarda bulunan bitkileri besleyici maddelerin akarken toprağa karışıp verimini artırmasıdır. Böyle lavlarla kaplanmış bölgeler, maden bakımından çok zengindir. Bu donan sert lavlardan çeşitli alanlarda da faydalanılmaktadır.

Fransa’da, lavlardan, ilgi çekici eşyalar yapılmıştır. Lavların birçok çeşidi, bazı ülkelerde inşaatçılıkta kullanılmaktadır. Volvic lavı inşaatlar için en makbul lav çeşididir. Toz haline getirilen lavlar, kireçle, değerli yapı harcı olarak da kullanılır.

En sık rastlanan lavlar, andezit ve bazalttır. Sık rastlanan lavların bileşimleri tabloda verilmiştir.

S2O2 Al2O3 FeO MgO CaO Na2O K2O Diğer
Riolit 73 13 2 0.4 1 3 5 2.6
Dasit 66 16 4 1 4 4 3 3
Trasit 61 18 5 1 4 4 6 2
Andesit 60 17 6 3 6 4 2 2
Bazalt 49 15 12 6 9 3 1 5

Bu halde, lavların kalınlığı bazı yerlerde 1000 metreyi bulmuştur. Bu olay, pekçok hayvanın telef olmasına sebeb olmuştur.

Lav Taşı Nedir? Lav Taşı Nasıl Oluşur?

Adından da anlaşılacağı üzere lav taşı, bazı volkanik olaylar nedeniyle yeryüzüne ulaşmış taşlardan biridir. Yeryüzü tabakasının derin kısımlarından yüzeye kadar ulaşmış olan bu taş, oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ancak sağladığı birçok özellik ve fayda ile beraber dayanıklı olmasına rağmen, son zamanlarda yarı değerli taş kategorisine girmiş durumda. Ancak yine de dünya çapında yaygın olarak süs eşyası ve benzeri birçok alanda kullanılan önemli taşlar içerisinde bulunuyor. Özellikle tesbih ya da bileklik ve bu gibi takılar konusunda çok fazla sevilmiş durumda.

Milyonlarca yıl öncesinden volkanik patlamaların yaşanması ile beraber, lavların aniden soğumasıyla lav taşının oluştuğunu söylemek mümkün. Bu döneme kadar farklı zaman dilimlerinde bileşenlerin soğuması ve ısınması ile beraber birleşip ayrılması sonucunda günümüzdeki haline ulaştı. Dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de değişik noktalarda çıkarılan bir taştır.

Ayrıca kontrol et

Lamba Nedir

Lamba Nedir? Lamba Ne Demek Kısaca?

Lamba Nedir? Aydınlatma aracı. içinde petrol gibi yanıcı bir madde yakarak veya elektrik akımının geçmesi …