Gebelikte Sigara Alkol ve Kafein

Gebelikte Sigara Alkol ve Kafein

Sigara ve Gebelik Sigara önemli bir halk sağlığı problemidir. Sigaranın pek çok kanserle ilişkisi kanıtlanmıştır. Bunlar arasında akciğer, baş boyun kanserleri, yemek borusu kanseri ve idrar kesesi kanseri bulunmaktadır. Bütün bunlara rağmen üreme çağındaki kadınların yaklaşık 1/4’ü sigara içmekte ve bunlardan bir kısmı gebe kaldıklarında da sigara içmeye devam etmektedir. Sigara içenlerde kısırlık, dış gebelik ve gebe kaldıklarında düşük oranı yüksektir. Gebelikte sigara içenlerde erken doğum ve su kesesinin erken açılma riskinin arttığı kanıtlanmıştır. Çalışmalarda sigara içen kadınların yenidoğanlarının, içmeyenlere göre 170-200 gr daha küçük olduğu gösterilmiştir.

Gebelik dışında nikotin bantları gibi yöntemler sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir. Bu bantların gebelikte de güvenilir olduğunu gösteren sadece bir çalışma vardır. Ancak bu yeterli değildir ve karar gebeye bırakılmalıdır. Gebelikte sigara içme ile bebekte anomali oluşumu arasında bir bağlantı yoktur.

Alkol
Gebelikte alkol kullanımı çeşitli komplikasyonların oranını arttırır, bunların en ciddisi “fetal alkol sendromu”dur. “Fetal alkol sendromu” büyüme ve gelişme geriliği, yüz anomalileri, zeka geriliği ve sinir sistemi gelişme bozuklukları ile karakterizedir. Kronik alkoliklerde bu sendromun görülme sıklığı % 6 ile 50 arasındadır. Risk alkol kullanım oranı ile ilişkilidir.

Alkol kullanımı gebe kalma şansını da azaltabilir. Bu nedenle gebe kalmaya çalışan bir hanım alkol kullanmamalı veya alkol kullanımı adetten sonraki ilk hafta ile sınırlı olmalıdır. Genel olarak gebelikte alkol kullanımı kısıtlanmalıdır. Ancak seyrek alkol almanın zararlı olacağı da söylenemez. Güvenli bir seviye söylemek mümkün değildir.

Kafein
Kafein kahve, çay ve kolalı içeceklerle tüketilmektedir. Kafein tüketimi ile gebelik seyri arasında olumsuz bir ilişki olduğu yönündeki veriler çelişkilidir. Son bir Kanada çalışmasında gebelik öncesi ve gebelik esnasında fazla kafein tüketiminin fetal kayıplara neden olduğu iddia edilmiştir. Bunun aksine pek çok çalışmada kafein tüketiminin gebelik seyri üzerine olumsuz bir etkisi olmadığı bildirilmiştir. Sonuç olarak günde 1-2 fincan kahve tüketiminin güvenli olduğunu söyleyebiliriz

Ayrıca kontrol et

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır? Histeroskopi Ne Demek?

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır? vajina ve rahim ağzından histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz …