Eklem Romatizmasının Belirtileri

Eklem Romatizmasının Belirtileri

Eklem Romatizma Belirtileri? Eklem Romatizma Belirtisi? Eklem Romatizma Belirtileri Nedir?

eklem, romatizması eklemlerde kalıcı bozukluklara yol açabilir. Yavaş ya da hızlı gelişen türleri vardır. Eklem romatizmasına yakalananların dörtte üçü kadınlardırBir eklemi çevreleyen yumuşak dokunun yangılanması sonucunda oluşan artritlerin en yaygın örneği eklem romatizmasıdır.

ilk Belirtileri

Hastalığın ilk belirtisi sabahları eklem ve kaslarda ağrı ve tutulma olmasıdır. Bu belirtiler genellikle el ve ayak parmaklarında görülmekle birlikte, bilek, dirsek, omuz, diz, kalça ve boyun gibi eklemlerde de belirtilerle karşılaşmak mümkündür. Sabahları görülen eklem tutulmasının süresi, hastalığın ne ölçüde ilerlemiş olduğunu gösterir. Hastalık çok hafifse tutulma, birkaç dakika hareket ettikten sonra geçer.

Eklem romatizmasının hafif kilo kaybı, yorgunluk ya da bitkinlik gibi belirtileri de vardır. Vücudun iki tarafındaki aynı eklemleri etkileyen bir hastalık olması, teşhisi kolaylaştırır.

Hastalığın ilerlemiş durumlarında eklemler iş göremez duruma gelebilir. Parmak eklemlerindeki sertlik, düğme iliklemek gibi işlemlerin yapılmasını zorlaştırır. Hasta yürürken çakıl taşları üstünde çıplak ayakla yürüdüğü duygusuna kapılır. Giyinme, yıkanma, yemek yeme veya pişirme, alışveriş gibi günlük işleri yapmak da zorlaşır. Eklem romatizması nedeniyle daha hafif ya da eve daha yakın bir işe geçmek gerekebilir.

Hastalığın ilermesi

Eklem romatizması ilerledikçe eklemler dışındaki organları da etkileyebilir. Bu durumda artık kısaca romatizma söz konusudur. Yorgunluk ve kilo kaybı dışında deride ağrısız şişlik ve yumrular görülebilir. Bunlar en çok dirseklerde oluşur. Gözler kızarır ve ağrır. Gözyaşı ve tükürük bezlerinin çalışamaması sonucunda gözlerde ve ağızda kuruluk ortaya çıkar. Deri incelir, kızarır, bacaklarda yaralar oluşur. El ve ayak parmaklarında uyuşmalar görülür. Daha az rastlanmakla birlikte özellikle sigara içenlerde akciğer hastalıkları görülebilir. Kalp dışzarının yangılanması, kansızlık, hareketsizlik sonucu kemik ve kaslarda incelme olabilir.

Eklemlerde şişme, ağrı ve hareket etme güçlüğünün nedeni eklemdeki sinovya zarının yangılanması, kalınlaşması ve eklem boşluğuna taşmasıdır. Bu zar genel olarak yapışkan, yağlayıcı bir sıvı salgılayarak eklemin hareketini kolaylaştırır. Ancak yangılanma başladığında, sıvı daha sulu ve bol olur. Eklemin şişmesine sıvının fazlalığı neden olur. Eklemin şişmesiyle birlikte eklemdeki bağlar, kas kirişleri ve destek doku gerginleşir ve acı vermeye başlar.

Öte yandan kemiklerin birbirlerine bakan yüzlerinde bulunan ve hareketin düzgün olmasını sağlayan eklem kıkırdakları yangılanıp, yangılı eklem zarının ve yangı yerine toplanan çok sayıdaki akyuvar hücresinin salgıladığı enzimlerin etkisiyle incelebilir. Kalınlaşan zar, incelen kıkırdağın içine ve buradan açılan yarıklar yoluyla kemiğe kadar yayılabilir. Bu aşamadan sonra eklemin eski sağlıklı haline dönmesi olanaksızdır.

Tedavi

Son yıllarda eklem romatizmasının tedavisi konusunda oldukça önemli bir ilerleme sağlanmış olmakla birlikte yine de kesin bir tedaviden söz etmek mümkün değildir. Ancak en ağır olaylar bile tedavi ve ameliyatla belli bir ölçüde iyileştirilebilmektedir.

Hastalığı hafif geçirenlere belirtileri giderici bir tedavi uygulanır. Ayrıca yangılı eklemleri dinlendirmek gerekir. Hastalık bir aydan çok sürer ve gittikçe ağırlaşırsa hastane tedavisi gerekebilir.

Yangı Giderici ilaçlar

Ağrı ve sertliği gidermede kullanılan çeşitli yangı giderici ilaçlar vardır. Ancak bunların hiçbiri aspirin kadar etkili değildir. Tek üstünlükleri aspirinin yan etkilerine ya da sindirim bozukluğuna yol açmamaları ve gün boyunca daha az kullanılmalarıdır. Ancak bu ilaçların da yan etkileri vardır.

Bu konuda sık sık yeni ilaçlar üretilmekle birlikte, bilimsel incelemeleri yapılınca çoğunun etkisiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Ancak deneyler, her yeni ilacın moral verici bir etkisi olduğunu göstermektedir. Yangı giderici ilaçlar eklem romatizmasının belirtilerini önlemekle birlikte hastalığın ilerlemesini durdurmaz. ilerlemeyi durduran ilaçlar bulunmakla birlikte bunların ne zaman ve nasıl kullanılacağını belirlemek çok önemlidir.

Bu ilaçlar genellikle hastalığın ilk aşamalarında kullanılmaktadır. Ancak yan etkileri, olduk a fazla olduğundan bu ilaçları kullananların sık sık doktor denetiminden geçmeleri, kan ve idrar testleri yaptırmaları gerekir. Klorokin gibi sıtmaya da yarayan bir ilacı kullananların sık sık gözlerini muayene ettirmeleri doğru olur.

Romatizmaya karşı en çok kullanılan ilaçlardan biri penisilamin, biri de haftada bir ya da daha uzun arayla yapılan altın enjeksiyonudur. Bunlardan başka klorikin ve kanser tedavisinde kullanılan azatiyoprin de olumlu sonuç, vermektedir.

Dinlenme ve özel cimnastik

Hastanede yatarak dinlenme ve bir uzmanın yardımıyla eklemleri dinlendirici alıştırmaların yapılması kimi hastalar için çok yararlı olmaktadır. Ayrıca hastalara giyinme, yıkanma ve yemek pişirme gibi sorunların üstesinden nasıl gelecekleri de öğretilmektedir.

Ameliyat

Düzelmesi olanaksız bacak eklemleri, örneğin kalça ve dizin aşınmış bölümleri, yapay parçalarla değiştirilebilir. Bu tür ameliyatlar genellikle başarılı sonuçlar verir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …