Diyet Nedir

Diyet Nedir

Şişmanlık Obesity obezite veya adipozite olarak da bilinir. Depo yağlarının yağsız Vücut kitlesine oranla artması ve normal kabul edilen değerlerin üzerine çıkmasıdır Oluşumuna çeşitli faktörler etki etmekle birlikte genelde neden, harcanandan fazla kalori alınmasıdır Şişmanlığın sınıflandırılmasında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Ancak BKi kullanılarak da yapılabilir. Şişmanlık, hiperlipidemi, Diyabet vb gibi hastalıklara zemin hazırladığından tedavi edilmesi gerekmektedir

Ancak, tedavide başarılı olabilmek için, Diyet, egzersiz, davranış tedavisi gibi üçlü bir yöntem izlenmelidir. Uygunacak diyet hastaya en fazla haftada bir kilo verdirecek kadar planlanmalıdır, aksi halde vücut yağsız kitlesinde de kayıplar olur ve bu durum kişinin sağlığını şişmanlığından daha fazla tehlikeye sokar.

Zayıflık Chronic Energy Deficiency, Underweight Vücut ağırlığının olması gereken kilonun altında olması. Değerlendirme bki esas alınarak yapılmaktadır. Buna göre, BKi 18.5-20 ise Grade 0, BKi 18.4-17 arasında ise Grade I, BKi 16.9-16 arasında ise Grade II, BKi 16 olduğunda ise Grade III zayıflık olarak değerlendirilmektedir.

Zayıflık kadın ve erkeklerde hastalık riskini arttıran bir faktördür. BKi 16 nın altında olduğunda erkeklerde mortalite 3 kat artış göstermektedir. BKi 16 olan annelerden doğan bebeklerin % 50 sinden daha fazlasının doğum ağırlığının 2.5 kg nin altında olduğu belirlenmiştir.

Kronik enerji yetersizliği, özellikle Grade 0 ve Grade 1 zayıflık, Çin, Hindistan, çeşitli Afrika ülkeleri ve Brezilyada yaygın olarak görülmektedir. Çinde populasyonun % 76 sında Grade 0, Hindistanda % 38 inde Grade 0, % 27 sinde Grade I, % 18 inde Grade II ve % 16 sında Grade III zayıflık görülmektedir. Zayıflık kronik barsak enfeksiyonları, yeterli besin bulamama, aşırı enerji harcama gibi Toplumsal nedenler yanında, kanser, hipertroidizm gibi hastalıklar, psikolojik ve emosyonel stres gibi nedenlerle ortaya çıkar. Tedaviden önce nedenin iyi bilinmesi ve ona göre tedavi programının belirlenmesi gerekir.

Enerji alımının şu anki ağırlığından hesaplanmış enerji gereksinimi üzerine günde 500-1000 kkal eklenerek belirlenmesi önerilmektedir. Başlangıçta diyet tedavisinin vitamin- mineral suplemanlarıyla desteklenmesi diyetin uygulanmasını kolaylaştırabilir. Hasta kendini aç hissetmediğinde dahi zamanı gelmişse yemesi gerektiğini öğrenmelidir.

Öğünlerle veya ara öğünlerle birlikte kalori veren sıvıların alınması besinlerin tüketimini kolaylaştırır ve enerji alımını arttırır. Günde 6-8 öğün beslenme uygulanmalıdır.

Ayrıca kontrol et

Patates Diyeti Nasıl Yapılır

Patates Diyeti Nasıl Yapılır Patates diyetiyle 3 günde 5 kilo vermek mümkün İçerisindeki karbonhidrat ve …