Dukan Diyeti Nedir Nasıl Yapılır

Dukan Diyeti Nedir Nasıl Yapılır

Dukan Diyeti,Fransız doktor Pierre Dukan tarafından ortaya çıkarılmış Dukan diyeti, 2000’li yıllardan beri Avrupa ülkelerinde uygulanmasının ardından son yıllarda ülkemizde de son derece popüler hale geldi. Kısa zamanda fazla kilo verdiren, iyi ya da kötü yorumlar alsa da Dukan diyeti; diyet tercih sıralarında ilk sıralardan hiç düşmedi.

Dukan Diyeti’ne Nasıl Başlanır

Dukan diyetine başlamaya niyetliyseniz, yapmanız gereken ilk şey Dr. Dukan‘ın web sitesini ziyaret etmek. Web sitesinde yer alan testi uygulamanız ve Dukan diyetinizi bu testin sonuçlarına göre şekillendirmeniz gerekecek. Dukan diyetinin bu testinde yaşınız, kilonuz, boy ölçünüz, aileniz hakkında sorular(genetik bir hastalık olup olmadığı, kilo alımına müsait bir gen yapısı olup olmadığı gibi)sorulacak. Öte yandan hayatınızda en çok kaç kiloya kadar çıktığınız, en az kaç kilo olduğunuz, resimlere bakarak kendi kendinize de belirleyebileceğiniz kemik kalınlığınız, başınızdan herhangi bir hamilelik geçip geçmediği gibi bir çok soruya da cevap vermiş olacaksınız. Dukan diyeti testinin sonucunda size boy kilo endeksinize göre ideal kilonuz açıklanacak, yapmanız gerekenler evre evre tablo şeklinde gösterilecek. Size de geriye bir tek bu tabloya uymak kalıyor. Bu test Dukan’ın ana sitesinde İngilizce olarak yer alıyor. Çözmekte sıkıntı çekiyorsanız kullandığınız arama motorlarına ”Türkçe Dukan diyeti testi” yazarak aratıp sonuçları aynı şekilde elde edebilirsiniz.

Dukan Diyeti Nasıl Uygulanır

Bu aşamada çözdüğünüz test üzerinden gitmeniz gerekecek. Genel olarak Dukan diyetinde herkes için geçerli olan 4 ana evre olan atak evresi, seyir evresi, güçlendirme evresi ve koruma evresi‘nin ilki olan atak evresinde kaç gün atak yapmanız gerekiyorsa o kadar gün boyunca sadece protein içeren besinlerle beslenmeniz gerekecek. Örneğin; 5 gün sürecek bir atak evreniz varsa 5 gün boyunca et, tavuk ve balık ürünleri(yağsız olmak ve yağsız pişmek zorunda) yemelisiniz. Örnek olarak sabah kahvaltısında sayısı 3’ü geçmeyecek şekilde yumurta yiyebilir, yağsız jambon, diyet salam ya da sosis, yağsız peynir, yağsız kaşar yiyebilirsiniz.

Dukan diyetinin en rahat noktası porsiyon kısıtlamalarının olmaması. Dukan’da istediğiniz protein ürününden istediğiniz gibi yiyebiliyorsunuz, burada dikkat etmeniz gereken tek nokta vücudunuza karbonhidrat içeren hiçbir ürünü sokmamanız. Asitli tüm içecekler de yasak olacağı gibi, kahve-çay gibi içecekleri de mutlaka şekersiz içmelisiniz. Dukan diyetinin ayrılmaz bir parçası olan spor da başlangıçta kendinizi zorlamayacak şekilde hayatınızda yer almalı. Diyet boyunca mutlaka fırsatlarınız çerçevesinde spor yapmalı, yaptığınız Dukan diyetini egzersizlerle pekiştirdiğinizde vereceğiniz kiloların daha da hızlı şekilde vücudunuzdan gittiğine şahit olmuş olacaksınız.

Aşama Aşama Kilo Vermek

Dukan diyetinin atak evresini bitirdiğinizde o kısa süre içerisinde bile 3-4 kiloya kadar verdiğinizi göreceksiniz. Sonrasında haftalar boyu sürecek seyir evresine geçiş yapılacak. Dukan diyetinin seyir evresinde kilo fazlalığınıza göre ister 1’er gün arayla ister 2’şer gün arayla saf protein-sebze+protein formülünü uygulamalısınız. Örnek verecek olursak 15 kiloya kadar fazlalığınız varsa 1’er gün arayla Dukan diyetini uygulamanız yeterli olacaktır. Eğer atak evreniz 5 günse, 6. güne geldiğinizde ”1-1” kuralına geçerek o gün her zaman yediğiniz protein öğünlerinin yanında sebze de yiyeceksiniz. İçinde nişasta olan patates, pilav, mercimek, nohut gibi besinler hariç bütün sebzeleri Dukan diyetinizde istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Sabah yağsız tavada yaptığınız menemeni, öğlen tavuklu salatayı, akşam köfteyle beraber patlıcan yemeğini yiyebilirsiniz.

Tabi bu kadar zaman sürebilecek Dukan diyetinizde ihmal etmemeniz gereken en önemli şeylerden biri de günlük su ihtiyacınızı atlamamak. Günde en az 2 litre su içmek, vücudunuzda toplanan fazla proteini ve kilo fazlalığını daha çabuk atmanıza yardımcı olacaktır. Ve bir de bu kadar süreç içerisinde sürekli protein desteği yüzünden kabız olma ihtimaliniz çok yüksek. Burada da devreye Dukan diyetinin vazgeçilmezi ”yulaf kepeği” giriyor. Her gün ister yoğurda karıştırarak, ister yumurtanın akıyla karıştırıp ekmek tarzı krep yapabileceğiniz bu besin, bağırsak işlevlerinizi düzenleyecek, üstelik uzun süre tok tutma özelliğiyle sizlere bir avantaj daha sağlayacak.

Zayıfladıktan Sonra Vücudu Sabit Kiloda Tutma

Aylar sürebilen diyet sürecinden sonra istenilen zayıflığa gelindiğinde bile Dukan diyetini bırakma şansınız yok. Bu aylarda da güçlendirme evresine geçiyorsunuz. Genelde Dukan diyetini uygulayan kişilerin en çok hata yaptığı evre burası oluyor. Çünkü istediği kiloyu veren her birey rehavete kapılıp bu evreyi uygulamıyor ve eski beslenme alışkanlıklarına döndükleri için vücut verdiği tüm kiloları çok kısa bir zamanda geri almaya başlıyor. Diyetteyken bu evreye kadar sadece protein içeren ürünler ve sebze yiyebildiğiniz halde güçlendirme evresinde ödül olarak haftada 3 gün şekersiz meyveler ve haftada 1 gün sütlü tatlı imkanınız oluşuyor. Yavaş yavaş eser miktarda ekmek ve kepekli makarna gibi karbonhidratlı ürünler de yiyebilirsiniz.

Bu evrenin süreci de kural olarak çok basit. Verdiğiniz kilo sayısını 4’le çarparak kaç günlük bir güçlendirme evresi yapmanız gerektiğini görmeniz mümkün. Örneğin 10 kilo verdiyseniz, sizi 10×4’ten 40 günlük bir güçlendirme evresi bekliyor. Bu süreyi en net olarak başlangıçta çözdüğünüz Dukan diyeti testinizin süreç tablosuna bakarak da öğrenebilirsiniz. En son olarak da koruma evresindeyken zaten artık kilonuz düzene oturmuş olacağı için dikkat etmeniz gereken noktalar sadece dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli olarak egzersizlerinize devam etmek ve hayatınız boyunca her haftada 1 gün saf

Ayrıca kontrol et

Sağlıklı kilo nasıl öğrenilir Beden Kitle İndeksi nedir

Sağlıklı Kilo Nasıl Öğrenilir Beden Kitle İndeksi nedir Çağımızda birçok insanın muzdarip olduğu sağlık sorunlarının …