Ceyhan Coğrafyası

Ceyhan Coğrafyası

ceyhanın, iklimi klasik akdeniz iklimidir. yazları çok sıcak ve kurak, kışları ise ılıman ve yağışlıdır. yaz aylarında sıcaklık 45 c dereceyi bulurken, nem ,ise % 90ı bulur. sıcaklık kış aylarında ise ortalama 5 c dereceye kadar düşer

yörede ortalama yağış 620 mm. ile 900 mm. arasında değişir. yağışın çok düşük olduğu dönemlerde kuraklık meydana gelir.ceyhanın mevsim rüzgarları, değişiklik arz eder. kış aylarında alçak basınç alanı etkisinde kalan ceyhan kuzeyden güneye inen bir hava akımının etkisindedir. bu rüzgarlara poyraz adı verilir.

coğrafi konum ceyhan, adananın 43 km. doğusunda ceyhan, nehrinin kenarında kurulmuş büyük bir ilçedir. konum olarak da çukurovanın tam ortasındadır. kuzeyden kadirli, imamoğlu, güneyden yumurtalık, dörtyol, hataya bağlı, batıdan yüreğir ve kuzeydoğudan toprakkale osmaniyeye bağlı ilçeleri ile komşudur.

yüzey şekilleri ceyhan genişçe bir ova üzerine kurulmuş bu ovaya da ismini vermiş bir şehrimizdir ceyhanın yüzey şekilleri oldukça sadedir. yüzölçümü 1525 km.2 dir.

ceyhan sadece geniş taraflarında küçük dağlara rastlanır. ceyhanın kuzeydoğusunda yer yer kalkerli arazilere rastlanır. eskiden arazinin büyük bir bölümü bataklıkken bu bataklıklar kurutularak tarıma kazandırılmıştır.

bitki örtüsü ceyhanın bitki örtüsünü makiler oluşturmaktadır. ceyhan büyük bir ova olduğu için orman alanlar tahrip edilerek tarım alanlarına dönüştürülmüştür. buna rağmen yer yer çam ormanlarına rastlanır.

ceyhanda son yıllarda oluşturulan okaliptus sıtma ağacı-selvi ormanları ise geniş alanlar kaplamaktadır. yine tarımı geliştirmek için ekilen zeytin, turunçgil, kavak ekili alanlar da geniş yer kaplamaktadır.

avrupayı asyaya bağlayan e-5 karayolu ceyhandan geçmektedir. yine pozantı-mersin – gaziantep otoyolu da ceyhanın güneyden geçmektedir.

ceyhan, adana hava alanına da 45 km. uzaklıktadır. deniz ulaşımı için de yumurtalık ve iskenderun limanlarına yakındır.

ormancılık ceyhan tabi orman bakımından fakirdir. lakin kerestecilik maksadıyla okaliptüs ve kavak yetiştiriciliği yapılmaktadır. ceyhanda kerestecilik ve mobilyacılık gelişme göstermiştir.

ceyhanda, üretilen orman ürünleri genellikle kereste ve odun olarak tüketilmektedir sanayi ve ticaret ceyhan sanayi kuruluşu bakımından gelişmiş ilçelerdendir. ilçede özellikle tarıma dayalı sanayi kuruluşları gelişme göstermiştir.

ceyhandaki en büyük sanayi kuruluşu botaş tır. botaş ta güneydoğu anadolu bölgesinden ve geçmişte ıraktan pompalanan petrol işleniyor ve bir bölümü de yumurtalık limanı aracılığıyla dış tüketime sunuluyor.

ceytaş ceyhan tekstil sanayi a.ş. faaliyet gösterdiği tekstil sektörü, ülkemizde sanayileşmenin önderliğini yapan en yaygın ve en fazla istihdam sağlayan sektörlerden biridir.

dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik krize rağmen ceytaş , krizden fazla etkilenmeden çalışmalarını sürdürmektedir.

özmaya, ülkemizdeki en büyük maya fabrikalarından biri olup, fransız şirketidir. şirkete bağlı olarak amasya ve ceyhanda iki ayrı fabrika bulunmaktadır.

özmaya fabrikası ilçemiz için önemli bir işçi istihdam alanıdır toros gübre fabrikası, 1981 yılında faaliyete geçen ceyhan tesisleri 330000 ton/yıl gübre üretim kapasiteli olup, ayrıca 660000 ton/yıl torbalama kapasiteli tesislerine ve yılda 1000000 tona varan sıvı ve katı yük yükleme , boşaltma ve depolama tesislerine sahiptir.

tesislerde yurt içi ihtiyaç için her türden kompoze gübre üretimi yanında, muhtelif gübre ve gübre hammaddeleri ile petrol ürünlerinin transit sevkıyatı yapılarak önemli ölçüde döviz geliri elde edilmektedir.

botaş, 27 ağustos 1973 tarihinde ırak ve türkiye cumhuriyetleri arasında imzalanan ham petrol boru hattı , kerkükten başlayarak akdenizde ceyhan terminalinde son bulmaktadır.

dünyanın en uzun ve en modern boru hatlarından biri olarak inşaa edilmiş bulunan ırak-türkiye boru hattı, körfez savaşından sonra ıraka uygulanan ekonomik yaptırım münasebetiyle işlevinde azalma olmuştur.

botaş, tam kapasite ile çalıştığı dönemlerde ülkemizin döviz merkezlerinden biri iken günümüzde ambargo münasebetiyle gelirde azalma görülmüş bu olumsuzluk ülkemiz ve yöremizi de etkilemiştir

Ayrıca kontrol et

Everest Dağı Nedir

Everest Dağı Nedir? Everest Dağı Ne Kadar Yüksektir?

Everest Dağı Nedir? Everest Dağı’na tırmanmak adeta bir başarı sayılmaktadır. Everest Dağı’na tırmanmak oldukça zordur. …