Astıma Ne iyi Gelir

Astıma Ne iyi Gelir? Astım Ne Demek?

Astıma Ne iyi Gelir? Solunum güçlüğüne neden olan bir solunum sistemi hastalığı olan astıma, alerji, akciğer hastalığı ve ruhsal olaylar nedenler olabilir. Ev hayvanlarının tüyleri, yün lifleri, kuş tüyü gibi maddelerin yanı sıra ev tozları nöbete neden olabilir.Astımın nedeni genellikle birden fazla etkenin bir araya gelmesine bağlı bulunduğundan, astıma karşı bağışıklık sağlama çabaları etkisiz kalmaktadır.Bu hastalıkta zorluk soluk asmada değil soluk vermededir. Akciğerdeki ufak hava borularının daralmasından ötürüdür. Dolayısıyla kişi ciğerlerinden gerektiği kadar hava çıkaramadığından ancak buna karşın normal hava alabildiği için akciğeri şişer.

Astımın Belirtileri Nedir

Astıma Ne iyi Gelir? Astımın belirtileri ufak yaşlatda ortaya çıktığı gibi gemelde 20-40 yaşları arasında ciddi nefes daralması ile kesndisini gösterir. İlerleyen süreçlerde acil tıbbı müdahala gerektirebilir.Astım hastalarında bronşlar daraldığı için kasılmalar olur ve nefes darlığı yaşanır.

Öksürük ve hırıltı da hastalığın etkilerindendir. Astım hastalarında belirtilerin aniden ortaya çıkmasına astım krizi denir. Özellikle kuru ve inatçı öksürük hastayı gece uykusundan bile uyandırır. Bunun sebebi balgam ya da broşun etrafındaki kasların kasılmasıdır.

Bazı çevresel faktörler astım belirtilerinin artmasına sebep olur. Soğuk ve kirli hava, sigara dumanı, mikrobik hastalıklar, psikolojik bozukluklar, alerjik maddeler astım hastalarını olumsuz etkiler. Ailesinde astım hastası olanlarım bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Çocukluk döneminde de karşılaşılan bu hastalık egzersiz yapılması gibi durumlarda da ortaya çıkar. Hastalığın tanısını koymak için mutlaka bir doktor kontrolünden geçmek gerekir. Solunum testi ve akciğer filmi çekilmesi gibi basit uygulamalar sonucunda tanı konur. Doktora danışılmadan ilaç kullanımına başlanmamalıdır. Çünkü hastalığın bazı sınıfları vardır. Hastalığın şiddetine göre hafif aralıklı, hafif süreğen, orta süreğen ve ağır süreğen olarak sınıflandırılır. Astım hastalığı tedavisinde kullanılan iki tip ilaç vardır, birinci grup rahatlatıcı ikinci grup ise tedavi amaçlı ilaçlardır.

Rahatlatıcı ilaçlar, kriz esnasında ya da sıkıntılar baş gösterdiğinde hastanın rahat nefes almasını sağlayan ilaçlardır. Tedavi amaçlı ilaçlar ise, solunum yolundaki iltihabı iyileştirmeye yönelik ilaçlardır. Alerjik astımlı hastaların bazılarında bu ilaçlar fayda sağlamadığından aşı tedavisi uygulanmaktadır.

Astımın Nedenleri Nedir

Astıma Ne iyi Gelir? Astımın genelde ırsi bir hastalıktır. Fakat bazı kişilerde bronşit, zaturee ve benzeri solunum yolları hastalıklar astıma dönüşebilir. Kısaca astım hastalığının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Irsi
    Kötü hava şartlar, özellikle kışın soba dumanlarının yoğun olması
    Hareketsizlik
    Depresyon ve stres astımı tetikler
    Aşırı toz ve dumanın olduğu ortamlarda uzun yıllar çalışmak
    Sigara içmek
    Kimyasal maddelerden etkilenme
    Kadınlarda adet dönemleri
    Alerji, çiçek polenleri

Astım Nasıl Tedavi Edilir

Astım hastalığında teşhis çok önemlidir. Hastalığın seviyesi ve neden kaynaklandığı yapılan tahlillerle doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Tedavi sürecinde genelde astım ataklarının geçiştirilmesini sağlayan ilaçlar verilir. Bunun yanında alerjik astıma neden olan unsurlar belirlenerek bünyenin alerjiyle mücadele etmesi için vitamin veya mineral takviyesi yapılabilir.

Astım hastalığının belirtilerini gördüğünüzde mutlaka doktorunuza başvurarak tedavi aşamasına geçmelisiniz. Astım hastalığına iyi gelen bazı bitkisel yöntemler de vardır

Andız Otu

Andız otunun kökünden demleyeceğiniz çay, balgamla tıkanmış göğse iyi gelir. Geceleri rahat geçirmek için ise sığırkuyruğu çayı içebilirsiniz. Bu çaya bal katarak da içebilirsiniz. Göğsünüzü yumuşatır ve rahatlatır.

Adaçayı

Astıma iyi gelen diğer bitkiler ise, adaçayı, nane çayı, limon ve bal, kekik, papatya ve ısırgan otudur. Bunların dışında havuç, semizotu, maydanoz, sarımsak, çam fıstığı, soğan, lahana, kereviz yaprağı ve nar da astım hastalarına iyi gelmektedir.

Hatmi Çiçeği

Bir başka bitkisel yöntem ise, kaynamakta olan 1 litre sütün içerisine 10 gr hatmi çiçeği konur. 5-10 dakika kısık ateşte kaynatılır, kaynadıktan sonra ılınınca bir bardak içilir. Günlük tüketim için bir bardak yeterlidir.

Kahve ve Çay

Kahve, çay ve kakao da içerdiği kafein ile uyarıcı etki yaptığından bronşları açar. Ancak günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmez.

Ayva

1 bardak kaynayan su içine 5 gram ayva yaprağı ilave ederek 10 dakika kaynatılarak süzülüp içilmesi de astım hastalarına iyi gelir. Ayva çayı günde 3-4 bardağa kadar tüketilebilir.

Öksürükotu Çayı

Öksürükotu çayı da hastalığa iyi gelen bir diğer bitkisel yöntemdir. Bitkisel yöntemler özellikle ilaçların yan etkilerinden çekinen hastalar için alternatif bir yöntem olsa da doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir.

Anzer Balı

Anzer balının astım hastalığına faydalı olduğu düşünülmektedir. Anzer balı çok güçlü bir antibiyotiktir, çok etkili olduğundan mutlaka uzmanına danışarak tüketmelisiniz. Çok pahalı olduğundan ucuz anzer balı altında satılan ballara itibar etmeyin.

Nane

Nane özellikle astım atakları esnasında bronşların açılmasını sağlayabilir. Nane yapraklarını kaynatarak sabah akşam içmeniz nefes açar. Bunun yanunda nane yapraklarını kaynatarak solumanız solunum yollarını açmaya yardımcı olur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Astım krizi geçiren hasta dik oturtularak karın öne çıkarılmalıdır.
Hastanın nefes alırken akciğer hava keselerinin çökmemesi için dudaklar sivriltilmelidir.
Hastalar soğuk havada dışarı mümkünse çıkmamalı, çıkacaklarsa da ağızlarını ve burunlarını mutlaka kapatmalıdırlar.
Düzgün ve düzenli nefes alıp vermeye dikkat etmeleri gerekir.
Bazı hastalarda astım mevsimsel olarak görülmektedir.
Özellikle ilkbahar ayında uçuşan çiçek tozları bu hastaları olumsuz etkiler.

Çocukluk döneminde görülen astım daha çok alerjik kökenlidir. Hava yolu ile alerji yapabilen maddeler daha çok ev tozu, küf, hayvan tüyleri, ağaç polenleri ve yabani otlardır. Bu tür durumlarda yapılacak ilk şey alerjiye sebep olan unsuru tespit etmek ve ortadan kaldırmaktır. Çocuklarda görülen alerjik astımda spreyler kullanıldığı sürece etki etmekte ama tedavi edici yönü bulunmamaktadır. Bu nedenle çocuklarda daha çok aşı yöntemi uygulanmaktadır.

Yukarıda belirttiiğimiz bitkisel yöntemlerle geçici rahatlama sağlanabilir.. Astım hastalarının küçük, kapalı ve karanlık yerlerde kalması sakıncalıdır. Temiz hava bol oksijen solumak astım hastalarını rahatlatır. Bilinçsiz yapılan egzersizler de hastalığı olumsuz etkiler. Bu nedenle egzersizlerden kaçınmak gerekir. Psikolojik bazı durumlar da astım krizlerini tetikleyebilir. Bu gibi durumların oluşmasını önlemeye çalışmak gerekir. Kriz anında kullanılacak ilaçların hasta tarafından her zaman yanında taşınması gerekir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …