Yazıcı Hakkında Her Şey

Yazıcı Hakkında Her Şey

Yazıcı Hakkında? Yazıcı Hakkında Bilgiler? Yazıcı Hakkında Bilgi? Yazıcı Hakkında Pratik Bilgiler?

piyasada bulabileceğiniz farklı yazıcı tipleri arasında kararsız kalmayın belgeleri kağıt üzerine aktarmak, ancak kaliteli bir yazıcının yardımıyla gerçekleşebilir. bu bölümde, piyasada bulabileceğiniz yazıcı tiplerini ve özelliklerini öğreneceksiniz.bilgisayarların yaygınlaşması, kağıt kullanımını da önemli oranda azalttı. ama bu durum, artık kağıtlara ihtiyaç duymayacağımız anlamına da gelmiyor. örneğin değerli belgeleri bilgisayarda saklarken, çoğu zaman arşiv amaçlı baskılar da yapıyoruz. ayrıca bilgisayardaki bilgiler genellikle resmi geçerlilik taşımıyorlar ve kağıt üzerine basılmaları gerekiyor.

bir belgeyi kağıt üzerine basmanızı sağlayan cihazlara, genel olarak yazıcı ismi verilir. ancak konunun derinine inerseniz, piyasada birçok farklı yazıcı teknolojisi bulunduğunu göreceksiniz. hangi teknolojiyi tercih edeceğiniz ise, yazıcıyı ne amaçla kullanacağınıza bağlı.

yazıcı satın alırken, onu hangi sıklıkla kullanacağınızı, yazdırılacak ortalama sayfa sayısını ve istediğiniz baskı kalitesini doğru olarak belirlemenizde yarar var. artık seçiminizi rahatça yapabilirsiniz…

Nokta Vuruşlu Yazıcılar

iğneli yazıcılar olarak da bilenen bu cihazlar, standart bir daktilonun bilgisayara bağlanmış haline benzetilebilir. daktilolarda gördüğümüz mürekkep şeritleri, nokta vuruşlu yazıcılarda da yerlerini alıyorlar. iğnelerin bu şeritlere vurması ve kağıt üzerine baskı uygulaması ise, mürekkebin kağıda aktarılmasını sağlıyor.

günümüzde daha çok fatura ve evrak baskıları için kullanılan nokta vuruşlu yazıcıların yüksek çözünürlükteki grafik ya da resimler konusunda başarılı olduğu söylenemez. bu tip yazıcıların bir diğer dezavantajı ise, çalışırken çok fazla gürültü yapmaları. ancak konu mürekkep ömrü ve baskı maliyeti olduğunda, nokta vuruşlu yazıcılar diğer rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyorlar.

birkaç yıl öncesine kadar en çok kullanılan yazıcı tipi olan nokta vuruşlu yazıcılara, günümüzde banka ve devlet dairelerinde rastlıyoruz. çünkü bu teknoloji, fatura ve irsaliye gibi özel ofis belgelerinin yazdırılmasını büyük oranda kolaylaştırıyor.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar

ilk olarak 1976 yılında ıbm tarafından kullanıcılara sunulan mürekkep püskürtmeli yazıcılar, kağıdın üzerine sıvı mürekkebin püskürtülmesi yöntemiyle çalışıyorlar. nokta vuruşlu yazıcılarda gördüğümüz kağıda baskı uygulanması tekniğinin aksine, bu tip yazıcılarda kağıt üzerine herhangi bir temas söz konusu değil.

mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan iki farklı teknolojiden bahsetmek mümkün. canon ve hpnin geliştirdiği buble-jet ınk-jet teknolojisinde, kartuş içerisindeki mürekkep kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır ve oluşan buhar, mürekkebin dışarıya püskürtülmesini sağlar. epson ise, ısıtma yöntemi yerine elektrik sinyallerim kullanıyor, tlektrık sinyalleri, kartuş içerisinde küçük titreşimler yaratıyor ve mürekkep damlaları da bu şekilde kağıda aktarılmış oluyor.

mürekkep püskürtmeli yazıcıların hemen hepsinde, bir siyah ve bir de renkli mürekkep kartuşu bulunur. renkli kartuşların içerisinde, kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç temel renge yer verilmiştir. farklı renk tonları ise, bu üç rengin ve siyah mürekkebin uygun miktarlarda karıştırılmasıyla elde edilir.

son on yıl içerisinde bu tip yazıcıların kaliteleri, fotoğraf baskısı yapabilen gelişmiş yazıcıların kalitesini yakalamış vefiyatları da oldukça düşmüştür. ev kullanıcıları için en çok tercih edilen yazıcı türüdür. nokta vuruşlu yazıcılara göre biraz daha pahalı olmalarına karşılık, özellikle a4 baskılarda çok başarılı sonuçlar vermektedirler.

lazer Yazıcılar

lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeli modellerde gördüğümüz standart mürekkep kartuşlarını kullanmaz. baskı işlemi, toner adı verilen büyük bir ünite içerisinde saklanan toz mürekkep yardımıyla gerçekleşir. ilk olarak bilgisayardan gönderilen verilerin yardımıyla yazıcının belleğinde sanal bir sayfa oluşturulur. daha sonra bu sayfanın kağıdın geçeceği silindir üzerine aktarılması gerekir. bu işlemi yapansa lazer ışınlarıdır. lazer ışınları silindir üzerine çarptığında, toner ünitesinde saklanan toz mürekkep tanecikleri de bu noktalara yerleşir. kağıt silindirden geçerken bahsettiğimiz mürekkep tanecikleri de kağıda yapışır ve sonuçta baskı işlemi tamamlanmış olur.

lazer yazıcıların fiyatlarına baktığınızda, diğer yazılara oranla biraz daha pahalı olduklarını göreceksiniz. ancak unutmayın ki bir toner ünitesi ile basabileceğiniz sayfa sayısı, standart kartuşlarla basılandan çok daha fazladır. başka bir deyişle tonerin kullanım ömrü, sıvı mürekkep kartuşlarını rahatlıkla geride bırakabilir. ayrıca lazer yazıcılar, diğer yazıcı türlerine oranla çok daha hızlı baskı yapabilirler.

piyasada bulabileceğiniz uygun fiyatlı lazer yazıcılar, genellikle renkli baskı yapamazlar. eğer yüklü bir ücret ödemeyi göze alırsanız, renkli baskı özelliği sunan özel lazer yazıcıları satın alma şansınız da var. üstelik bu tip yazıcılarla elde edeceğiniz kalite, neredeyse matbaa seviyesinde olacaktır.

Kağıt Tercihi

her yazıcıda kullanılabilen farklı kağıt türleri vardır. en çok tercih edilenlerse a4, a3 ve performadır. bir a4 sayfası 297×210 mm, a3 sayfası 420×297 mm ölçülerindedir. performa ise, genellikle nokta vuruşlu yazıcılarda kullanılır ve kenarları deliklidir.

Farklı Bağlantılar

yazıcıların bilgisayara bağlanması için farklı yöntemler kullanılabilir. birkaç yıl öncesine kadar en çok kullanılan yöntem, lpt yazıcı bağlantı noktası aracılığıyla bağlantı yapmaktı. son zamanlarda ise, usb teknolojisini kullanan yazıcılar oldukça yaygınlaşmış durumda. bu teknolojinin getirdiği en büyük yenilik, baskı hızının büyük oranda artmasıdır. çünkü bilgisayarın yazıcıya veri göndermesi, usb ile çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. nadiren de olsa, scsı arabirimini kullanan yazıcılara rastlayabilirsiniz

Ayrıca kontrol et

İnternetin Faydaları Nelerdir

İnternetin Faydaları Nelerdir? İnternet Nedir?

İnternetin Faydaları Nelerdir? Her şey doğru ve orantılı kullanıldığı zaman, işlevini tam anlamıyla yerine getirir. …