Windows Sistem Özellikleri Nelerdir

Windows Sistem Özellikleri Nelerdir?

Windows Sistem Özellikleri Nelerdir? Bilgisayarınızın özelliklerini öğrenmeniz için sadece birkaç tıklama yeterli bilgisayarınızın tüm özelliklerinden haberdar mısınız eğer değilseniz, öğrenmek için bilgisayarınızın kasasını açmanıza gerek yok bir bilgisayarın hızını iki faktör belirler işlemci ve bellek. piyasada bulabileceğiniz işlemciler ıntel veya amd gibi farklı markalara sahip olabilirler. asıl önemli olan işlemcinin, yani cpunun hızını bilmektir. geçmişte megahertz mhz değeri ile ölçülen bu hız, gelişen teknoloji sayesinde gigahertz ghz seviyelerine ulaştı. günümüzde 2-3 ghzlik işlemci ile donatılan bilgisayarlar pek çok ev kullanıcısı tarafından kullanılıyor. daha hızlı işlemciler ise, şimdilik profesyonel kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.

Windows Sistem Özellikleri Nelerdir?

En çok tercih edilen işletim sistemi olan windows xp, pentium ııı 733 mhz işlemci ve 128 mb lık bellek ile çalışabilir. fakat hiç durmadan gelişen teknoloji göz önünde bulundurulduğunda, böyle bir bilgisayarın artık tam anlamıyla yeterli performans sunamayacağı da ortaya çıkıyor. iş yerlerinde kullanılan bilgisayarlar, ofis yazılımlarının özelliklerinin artması ve grafik öğelerin ağırlık kazanması nedeniyle daha yüksek sistemlere ihtiyaç duyuyorlar. bunların yanı sıra özel görsel efektlere sahip yeni bilgisayar oyunlarını oynamak da, bahsettiğimiz bilgisayar ile mümkün değil.

Güçlü bir sisteme sahip olmak, kendi kullandığınız programlar dışında, sistemin arka plan hizmetlerini sağlıklı bir şekilde çalıştırabilmesi açısından da önemli. pek çok uygulama arka planda çalışıyor olabilir. örneğin siz internette gezerken bilgisayarınızı olası saldırılara karşı koruyan antivirüs ve firewall yazılımları, arka plan hizmetleri arasında sayılabilirler. işte bu tip yazılımların sağlıklı bir şekilde çalışmaları, ancak güçlü bir bilgisayar ile mümkündür.

Günümüzde kullanılan yeni nesil bilgisayarlarda genellikle 256 mb bellek bulunuyor. eğer sizin bilgisayarınızda 128 mb bellek varsa, bunu 128 mblık ek bir bellek modülü ile desteklemenizde yarar var. daha yüksek bir performans için, bu rakamı 512 mba çıkartmanızı öneririz.

peki ama bilgisayarınızın hızını ve diğer özelliklerini nasıl öğrenebilirsiniz? windows, bu merakınızı giderebilmeniz için gerekli olan her türlü araca sahiptir.

Masaüstündeki bilgisayarım simgesine farenin sağ tuşu ile tıklayın

Açılan menüden özellikler satırına tıkladığınızda, karşınıza sistem özellikleri isimli yeni bir pencere gelecektir. işle, sisteminizle ilgili temel bilgileri öğrenebileceğiniz pencere de bu. pencerenin alt kısmında işlemcinizin modelini ve hızını ya da bellek kapasitesini görebilirsiniz.

Bilgisayarınızın çalışma hızından memnun değil misiniz? eğer bilgisayarınız biraz yaşlıysa veya yetersiz miktarda bellek ile donatılmışsa, bu durum sorun yaratabilir. ancak hemen ümitsizliğe kapılmayın windows sizin için elinden geleni yapmaya hazır. öncelikle 1. ve 2. adımları tekrarlayarak sistem özellikleri penceresini açın.

Karşınızdaki pencerenin üst kısmında göreceğiniz sekmeler arasından gelişmiş sekmesini seçin. ardından performans bölümünde yer alan ayarlar düğmesine tıklayın.

Performans Seçenekleri

İsimli yeni bir pencere açılacaktır. artık bilgisayarınızın performansını artıracak tedbirler için hazırsınız. gelişmiş sekmesi altında işlemci zamanlaması adlı bir bölüm bulunmaktadır. burada işlemcinin çalışırken programlara mı yoksa arka plan hizmetlerine mi öncelik tanıması gerektiği ayarlanabilmektedir. aynı tercihleri bellek kullanımı için yapmanız da mümkün. kullanılan belleği çalıştığınız programlara ayırabilir ya da arka plan özelliklerine ağırlık verebilirsiniz.

Performans seçenekleri penceresinin en allında ise sanal bellek bölümü yer alır. ramin yetersiz kaldığı durumlarda, sabit diskin bir bölümü ram olarak kullanılabilir. işte sanal bellek terimi de, sabit disk üzerinde bu iş için ayrılmış alanı temsil etmektedir.

Sabit diskinizin ne kadarının sanal bellek olarak kullanılacağını, değiştir düğmesine basarak belirleyebilirsiniz. ama dilerseniz, kararı windowsa bırakma şansınızda var.

Windows Performans Seçenekleri

Penceresinde göreceğiniz diğer bir bölüm de görsel efektler sekmesidir. bu bölümde, bilgisayarınızın hızına da bağlı olarak, windows pencerelerinin nasıl görüntüleneceğini belirlemeniz mümkün. örneğin başlat menusunun açılışında animasyon kullanılıp kullanılmayacağı ya da ekran yazı tiplerinin özellikleri bu sekme altında yer almaktadır. pencerenin alt kısmında bulunan onay kutularını kullanarak değişiklikleri gerçekleştirebilirsiniz. bazı görsel efektler sizin için gereksizse, en iyisi onları kapatmak ve bu sayede bilgisayarınızın performansını artırmak olacaktır.

Diğer çok önemli bir özellik de cd-rom, dvd-rom veya bilgisayara bağlı olan diğer yan birimlerin kontrolü ile ilgilidir. bu yan birimler bilgisayara ıde kabloları ile bağlıdırlar ve windowsun dma direct memory access seçeneğini kullanmanıza olanak tanırlar. dma seçeneği, yan birimlerden iletilen verilerin işlemciden geçmeden, direkt olarak transfer edilmelerini sağlar. bu sayede veri transferi hızı da ciddi oranda artmış olur. dma özelliği ile ilgili ayarları yapabilmek için sistem özellikleri penceresindeki donanım sekmesine tıklamalısınız. açılan yeni pencerede ise aygıt yöneticisi düğmesine basın.

Karşınıza aygıt yöneticisi isimli yeni bir pencere gelecek. burada, bilgisayarınıza bağlı olan tüm donanımları görebilirsiniz. ıde/ata/atapı denetleyiciler satırını bulun ve yanındaki küçük artıya tıklayın. daha sonra, örneğin birincil ıde kanalının üzerine gelin ve farenin sağ tuşuna basarak küçük menüyü açın. son olarak, bu menüden özellikler seçeneğine tıklayın.

Karşınıza bu kanalın özelliklerini ayarlayabileceğiniz bir pencere gelecektir. gelişmiş ayarlar sekmesini açın. burada, ıde kanalının desteklediği düzenekler arasından seçim yapmanız mümkün. ancak bilmeniz gereken, windowsun en uygun ayarları otomatik olarak yapabildiğidir. yani bu pencerede göreceğiniz ayarları değiştirmeniz, normal şartlar altın da pek de gerekli değil.

Programlar ve Arka Plan Hizmetleri

Kullandığınız programlan o an aktif olan pencerede çalıştırmakta olduğunuz uygulamalardır. bu programları masaüstünün alt bölümünde yer alan uygulama çubuğu üzerinde görebilirsiniz. arka plan hizmetleri terimi ise, kullanıcı farklı programlarla işlem yaparken arka planda çalışan uygulamaları belirtmek için kullanılır. windowsun bu uygulamalar için ayırdığı işlemci ve bellek gücü, üzerinde çalıştığınız aktif programlara oranla çok daha düşüktür. ancak bazı durumlarda istisnalarla karşılaşabileceğinizi de bilmenizde yarar var.

Hertz ve Saat

1 gigahertz ghz, saniyede bir milyar devire eşittir ve işlemcilerin saat hızını çalışma hızı tanımlamak için kullanılan temel ölçüm birimidir. saat hızı bir işlemcinin saniyede kaç komutu uygulayabileceğini belirler. yani saat hızı ne kadar yüksek olursa, işlemci de o kadar hızlı demektir. günümüzde kullanılan işlemciler, 3 ghz barajını çoktan aştılar. yakın gelecekteyse bu rakamın çok daha yukarılara çekileceği kesin.Kaynak: Windows Sistem Özellikleri Nelerdir

Ayrıca kontrol et

İnternetin Faydaları Nelerdir

İnternetin Faydaları Nelerdir? İnternet Nedir?

İnternetin Faydaları Nelerdir? Her şey doğru ve orantılı kullanıldığı zaman, işlevini tam anlamıyla yerine getirir. …