Vişne Reçeli Tarifi

Vişne Reçeli Tarifi, Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Tarifi

Kullanılacak Malzemeler:

  • 1 Kg. Vişne
  • 1 Kg. Şeker
  • İsteğe göre yarım limonun suyu / 1 Kaşık limon tuzu

Vişne Reçeli Tarifi

Öncelikle vişneleri saplarından ayırıp yıkıyoruz. Vişnelerin çekirdeklerini çıkarmak için tığ, tel, saç tokası, bıçak ya da bu iş için hazırlanmış çekirdek çıkartıcı aletlerden yararlanabilirsiniz. Bu işlem sonrasında suyunu salan vişneleri yüksek bir çelik bir tencereye koymalısınız çünkü pişirme sırasında taşma ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalı. Daha sonra kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. En az 30 dakikalık kaynama sürecinde ateşi bir alçaltıp bir yükselterek vişnelerin fokurdayacak kıvama gelmesini sağlayın. Bu kıvama gelindiğinde üzerine elinizdeki şekeri vişnelerin üzerine ekleyin ve tekrardan kaynamaya bırakın. Ocağı kısık ateşe alıp vişne reçelini tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayın. 7-8 dakika kaynadıktan sonra reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır, bu köpükleri çay süzgeciyle ya da kaşıkla toplayabilirsiniz.

Bu toplama işlemi vişne reçelinde küf oluşmasını önler ve reçelin ömrünü uzatır. Bu işlemden de 15 dakika sonra reçele elinizde hangisi varsa limon suyunu ya da limon tuzunu ekleyin. Limon tuzu kullanıldığında reçellerin daha çok dayandığı söyleniyor. Vişne reçelinin kıvamının tutup tutmadığını renginin koyuluğundan ya da soğuk bir tabağa damlattığınızda dağılmadan top şeklinde durabilmesinden anlayabilirsiniz. Eğer bu şartlar sağlanmışsa vişne reçeli hazır demektir. Ocağın altını kapatıp vişne reçeli oda sıcaklığına gelene kadar beklenmelidir. İsteğe göre tencere ocaktan alınıp soğuk suyun içerisinde de bekletilebilir. Reçelinizin pişirme işlemi bittikten sonra kıvamının tutmadığını düşünüyorsanız üzerine asla su eklemeyin, bu reçelin kıvamının iyice bozulmasına sebep olacaktır. Bunun yerine aynı ayarda bir şerbet hazırlayıp vişne reçelini onunla karıştırabilirsiniz. Ve ya evinizde mikro dalga fırınınız bulunuyorsa reçeli yayvan bir kapla mikro dalgaya koyup en yüksek ısıda 3-5 dakika kaynatabilirsiniz, böylelikle fazla su kendini çekecek ve kıvam normale dönecektir.

Reçel Yapmanın Püf Noktaları

-Reçelinizi baştan aynı kapta hazırlamak yerine, vişneleri önce farklı bir kapta kaynattıktan sonra pişireceğiniz kaba aktarabilirsiniz. Bu işlem vişnelerin kaynadıklarında çıkardıkları siyah rengin yapacağınız reçele geçmemesine olanak sağlar.

-Pişme esnasında ocağın altını bir kısıp bir açmanız reçelin fokurdayarak köpük çıkarmasını sağlayacaktır. Bu köpükleri mümkün olduğunca kontrollü bir şekilde temizlemelisiniz.

-Bu köpükleri temizlemezseniz reçeliniz kısa sürede şekerlenecek, tadı ve kıvamı bozulacaktır.

-Reçeli kaynatırken tencerenin üzerine asla kapak koymamalısınız, bu vişne reçelinin renginin siyahlaşmasına sebep olur.

-Yapım sırasında mümkün olduğunda az ve yavaş karıştırın, reçelin içindeki vişnelerin parçalanmasını önleyebilirsiniz.

-Reçeli yaptıktan sonra kısa vadede tüketmeyecekseniz, kaynadıktan sonra 10 dakika içinde kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin. Bu işlem vişne reçelinin daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.

-Hemen tüketecekseniz ise tam olarak soğumadan kapağını kesinlikle kapatmayın, küflenmesine sebep olabilirsiniz.

-Pişirme esnasında mümkün olduğunca dikkatinizi reçele vermeli ve sürekli dikkatli bir şekilde köpüklerini temizlemelisiniz.

-Vişne reçelinin kıvamı ne kadar koyu olursa o kadar uzun süre dayanır ve bozulmaz. Bunu sağlamak içinse ”1-1” kuralını uygulamalısınız. Kullanacağınız malzemeler birbirleriyle eşit oranda gitmeli. Reçelde de bu oran meyve ve şekerin eşit kullanımıyla mümkün.

Ayrıca kontrol et

irmik nedir

İrmik Nedir? İrmik Nasıl Yapılır? İrmik Ne Demek

İrmik Nedir? İrmik bir çoğumuz tarafında  farklı şekilerde tatlısı yapılmaktadır, irmik tatlısı çok lezetlidir bir …