irmik nedir

İrmik Nedir? İrmik Nasıl Yapılır? İrmik Ne Demek

İrmik Nedir? İrmik bir çoğumuz tarafında  farklı şekilerde tatlısı yapılmaktadır, irmik tatlısı çok lezetlidir bir o kadarda güzeldir, irmik veya irmiğin, tahıl tanelerinin içinde özellikle sert buğday tanelerinin ıslatılıp ve kurutulduktan sonra öğütülmesiyle elde edilen az çok iri taneli un.irmik Nedir

Kabuklu (esmer) ve kabuksuz (beyaz) irmik olarak iki çeşidi var. Glütence (unun nişastası alınmış hali) zengin, besleyici ve hafif olan irmik, çorba, tatlı yapımında kullanılır ama Bazı ülke ve ülkelerde kuskus yapmaya yarar. Mısır irmiğinden polenta (koyu bulamaç şeklinde bir yiyecek) yapılır.İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir olup her tatlıda yapılmaktadır.

İrmiğin Faydaları

İrmiğin Faydaları, yıllardır kullanımı ve besin özelliklerinin her geçen gün daha da anlaşılmasıyla uzun bir listede anlatılabilecek kadar çoktur. Bilindiği üzere irmik, durum buğdayının tavlandıktan ve yabancı cisimlerden arındıktan sonra irmik öğütme metotlarına göre öğütülmesiyle elde edilen bir gıda maddesidir. Durum buğdayı sert buğday olup, protein açısından oldukça zengindir. Bu sebeple irmiğin faydaları sıralandığında en üst sırada hep bu yüksek proteinli yapısından bahsedilir. Bu mucizevi besin, başta tatlılar olmak üzere birçok yiyecekte kullanılmakla beraber, makarna üretiminde makarna ham maddesi olarak kullanılır.

İrmiğin Besin Değerleri Nasıldır

İrmiğin faydaları bileşenlerindeki üstün besin değerlerinden gelmektedir.

100 gr. İrmiğin Besin Değerlerini Listeleyelim

Ana Maddeler:

Enerji: 100 gr. irmik 360 kcal lik enerji verir.

Protein: 12,68 gr. Yüksek proteinli içeriği sayesinde Düşük Glisemik İndekse sahiptir. Yavaş yavaş sindirilen ve kanşekerini hızla yükseltmeyen bu özelliği ile özellikle diyet yapanlar, şeker hastaları ve insülin direnci problemi olan kişilerde makul ölçülerde diyetlerine katmaları tavsiye edilir.

Karbonhidrat: 72.83 gram’lık bir paya sahiptir. Yüksek karbonhidrat içeriği ile yoğun enerji verir. Özellikle aktif kişiler ve büyüme çağındaki çocuklar için gerekli enerjiyi rahatlıkla karşılar.

Lifler: 3,9 gram’dır. İrmiğin faydalı özellikleri arasında sadece besleyici özelliği değil ayrıca diyet yapan bireylerde tokluk hissi verme özelliği de bulunmaktadır.

İrmiğin Faydaları Mineraller

İrmik NedirKalsiyum

17 mg. Kanın pıhtılaşması, kemik ve diş sağlığı, sinir sistemi iletimi, kas sistemi için gerekli olan kalsiyumu bu değer ile günlük ihtiyacımızın %3 ünü karşılıyoruz.

Demir

1,23 mg . İrmik kanımızda oksijen taşıyan hemoglobinin içeriği olan demir mineralini bolca içerir. Ancak unutulmamalıdır ki bitkisel kökenli demirin emilimi et ürünlerine göre çok daha düşüktür.

Magnezyum

47 mg. Kas ve sinir sistemi çalışmasında oldukça gerekli bir mineraldir. Vücut enzimlerinin aktivitesi için gereklidir.

Fosfor

136 mg. Enerji depolaması ve taşınması, ph dengesinin sağlanması gibi görevleri olan fosforun büyük çoğunluğu kalsiyumla birlikte depolanır.

Potasyum

186 mg. Hayati öneme sahip olan bu elektrolit irmiğin faydaları arasında en mühim olanlarından bir tanesidir. Böbrekler ve kalp üzerinde önemli bir yere sahiptir. Eksikliğinde ölümcül kalp aritmileri ortaya çıkar.

Sodyum

1 mg. sodyum da vücudumuzun su dengesini sağlamada besinlerin hücre içine girmesinde rol alır. Potasyumla aralarında bir oran vardır. İrmiğin içinde de sodyumun daha düşük potasyumun çok daha fazla olması optimum bir sonuçtur.

Çinko

1.05 mg çinko bağışıklık sistemimiz için gerekli temel maddelerdendir. 1 porsiyonu ile günlük almamız gereken miktarın %20 sini karşılayabilmekteyiz.

3. Vitaminler

B vitamin kompleksi: Tiamin (B-1), Riboflavin (B-2), Niacin (B-3), B-6, Folik Asit (B-9) yaklaşık 3,8 mg olarak yer alır. İrmiğin faydalarından biri de içerdiği bu kompleks B vitaminleri sayesinde merkezi sinir sistemine yapmış olduğu katkıdır.

4. Yağlar

  • Toplam yağ (Doymuş): 0,150 gr
  • Toplam yağ (Doymamış): 0,554 gr

Düşük yağ, zengin protein, mineral, karbonhidrat içeriğiyle irmik faydalı bir besin kaynağıdır. Gerek sütlü tatlıları gerekse de diğer kullanım şekilleriyle irmik günlük diyetimizde rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve bebekler için içerisindeki enerji veren ve büyümeyi destekleyen yapı taşlarıyla sıklıkla tercih edilmesi gereken bir besindir. Kilo vermek için diyete girenler, irmiğin lifli ve proteinli yapısı sebebiyle daha uzun süre tok kalabilirler. Vücuttaki şeker dengesini insülini yavaş salgılayarak sağlayacağı için, şeker hastaları tarafından bile makul ölçülerde rahatlıkla kullanılarak irmiğin faydalarından istifade edilebilir.

Hiç Merak Ettiniz mi Neden Bebeklerin ilk Besinlerinden Sebze Püresine irmik Katılır

Yanıtı çok basit. İrmik, ki makarnanın ham maddesidir, durum buğdayı denen özel bir buğdaydan yapılır. Durum buğdayı protein açısından diğer buğday türlerine göre çok daha zengin bir buğday türüdür. Kaynak: irmik Nedir

Ayrıca kontrol et

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi, Etsiz Köfte Nasıl Yapılır?

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi Malzeme Listesi 3 Su bardağı ölçüsünde köftelik ince bulgur 2 Su …