Usb Nedir

Usb Nedir

ingilizce Universal Serial Bus kelimesinin kısaltmasıdır. Usb dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 2.0’dır. Bu 1.1’den 40 kat hızlıdır. 480 Mbit/sn’lik aktarım hızı vardır. Tak Çalıştır plug and play özelliğinden dolayı birçok cihazın bağlantısında kullanılmaktadır

Evrensel seri veriyolu, çevre birimlerinin bilgisayara takıldıkları anda tanınıp otomatik çalışmalarını sağlamaktadır.Yani PnP’dir. Bu yolla 127 adet cihazı çalıştırma imkanı vardır, ancak eklenen her cihaz hızı düşürür. uygulamada kimse onlarca cihazı bağlamaz.

Cihazlar çoksa birbirine Hub ile bağlanır. Bu da kök hub denilen ana huba bağlanabilir. Usb, basit bir dört telli bağlantıdır. Veri kodlamasına NRZI Non-return to Zero Inverted denir.

Modern Anakartlarda En Az 4 Usb Portu Bulunmaktadır

  • Usb Hızları Usb 1.0 ve 1.1 Hız 12 Mbit/sn 1.5 MBayt/sn
    Usb 2.0 Hız 480 Mbit/sn 60 MBayt/sn
    Usb 3.0 Hız 4,8 GBiT/SN 600 MBYTE/SN
    Usb 5 volt çıkış verir.

Usb 2.0, 480 Mbps bant genişliği sunabilen Usb sürümüdür. Usb 1.1 de sunulabilen bant genişliği 12 Mbps ile sınırlıdır. Usb 2.0, Usb 1.1’in 40 katı kadar bant genişliği ile yüksek hız sağlar. Her iki sürümde de kablo yapısı ve bağlantı uçları aynıdır. Usb 2.0, Usb 1.1 ile uyumludur. Yüksek bağlantı hızı gerektiren harici CD/DVD yazıcı gibi cihazlar Usb 2.0 standartını kullanırlar.

Usb Kablolama Mesafesi Usb 1.1 ve Usb 2.0 da en ideal kablolama mesafesi 5 metredir. 5 metrenin üzerine çıkmanız halinde veri kaybı yaşayabilirsiniz. Örneğin bilgisayara mikrofonlu bir webcam bağlarsanız 5 metreye kadar ses ve görüntüde sorun olmaz. Fakat mesafe arttıkça görüntü ve senkron kaybı yaşanır. 15 metreyi aştığınızda sadece ses alabilirsiniz. Bir extender veya repeater yardımı ile bu kablolama mesafesini 43 metreye kadar uzatabilirsiniz.Bunun nedeni 5 volt luk enerjinin 43 metrelik kablo içinde yok olmasıdır

Ayrıca kontrol et

İnternetin Faydaları Nelerdir

İnternetin Faydaları Nelerdir? İnternet Nedir?

İnternetin Faydaları Nelerdir? Her şey doğru ve orantılı kullanıldığı zaman, işlevini tam anlamıyla yerine getirir. …