Tavşanın Özellikleri Nelerdir

Tavşanın Özellikleri Nelerdir

Tavşanların tür özellikleri
Tavşangillerin(Leporidae) familyasının tümüne verilen ad ”tavşan”dır. Tavşangiller kendi aralarında 60 farklı türe ayrılırlar.

Tavşanların genel özellikleri
Kuyruklarının boyutu 10 cm. kadardır.

Kulaklarının boyutu ayaklarına yakın ya da daha uzundur.

Kulakları çok iyi bir duyu hissine sahiptir.

Yılda 2 kez tüy değişimi geçirirler.

Kulakları etrafı dinlemek için çevirebilirler.

Kışın kahverengi ya da kahverengiye yakın gri, yazın ise beyaz renk olurlar.

Ortalama kediler 10-12 yıl kadar yaşarlar.

Çok hızlı koşarlar. Sağlıklı bir tavşan saatte 60 km. hız yapabilir ve 6 metrelik bir sıçrayış gerçekleştirebilir.

Tavşanların beslenme özellikleri
Tavşanlar kemirgen canlılardır. Kesinlikle et yemezler, ot oburdurlar. En sevdiği yiyeceğin havuç olması dışında aklınıza gelebilecek tüm yeşillikleri yerler. Otlar, yapraklar, bitkiler, tohumlar ve meyveler öncelikli yiyecekleridir. Tavşanların vücutlarındaki sindirim sistemleri yedikleri yiyecekleri iki seferde öğütmesine imkan sağlar. Ayrıca ön ve arka dişleri sürekli uzadığından içgüdüsel olarak sürekli bir şeyleri kemirme istekleri oluşur. Az yemek yediği sanılsa da tıka basa denebilecek şekilde yemek yiyebilir.

Tavşanların yaşam alanı özellikleri
Tavşanların cinslerine göre yaşam alanları değişiklik gösterebilir. Çöller, tundra alanlar, ormanlar, dağlık bölgeler ve bataklıklar gibi pek çok bölgede yaşayabilirler. Yaşadıkları bölgenin coğrafi ve iklim koşullarına uyum gösterebilirler. Tavşan familyasının %50’den fazla bir kısmı Kuzey Amerika’da yaşamaktadır. Bunun dışında Güneybatı Avrupa, Japon adaları, Güneybatı Avrupa, Güney Amerika ve Afrika gibi pek çok yaşam alanları vardır. Çoğu tavşan yaşadıkları bölgede toprağın altında kendi kazdığı hendekte yaşar. Evde bakım gören pek çok tavşan da vardır. Türkiye’de tavşanlar çocuklu aileler için evde beslenilen hayvanların kategorisinde sayılabilir.

Tavşanların çiftleşme ve doğurganlık özellikleri
Dişi tavşanların bünyesinde doğum yollarında iki döl yatağı bölümü birbirinden ayrı şekilde olduğu için doğum başladığında arka arkaya doğurabilir. Dişi tavşan yılda en az 4, en fazla 8 kez doğum yapabilir ve 9 yavruya kadar yavrular. Tavşanlar hamile kaldıktan sonra doğum yapma süreleri 33 günü bulur. Ancak yavrularını doğurduktan sonra gözleri açılana kadar onlara bakarlar ve gözleri açıldıktan sonra yavrularını bırakırlar. Erkek tavşanlar ise çiftleşme esnasında çok hızlı hareket ederler ve çiftleşme süreleri 1 dakika içerisinde sona erer.

Dişi tavşanlarda regl dönemi

Tavşanlar hakkında bilinen en büyük yanlış, dişi tavşanların regl gördüğü konusundadır. Tavşan ırkı menstrüal döneme hiçbir zaman girmez. Belirli dönemlerde idrarının rengi koyulaşsa da dişiler kanama geçirmezler.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …