Spirulina Nedir

Spirulina Nedir? Spirulina Hakkında Kısaca Bilgi?

Spirulina Nedir? yüksek besin değerine sahip ve sağlığa yararlı olduğu gerekçesiyle asırladır tüketilen mikroskobik su yosunudur. Neden söz ettiğimi hemen gözünüzde canlandıramamış olabilirsiniz ki bu gayet doğal. Merak etmeyin, son günlerde ‘süper besin’ veya ‘denizden gelen’ mucize tanımlamalarıyla öne çıkan Spirulina’yı daha detaylı anlatacağım. Spirulina nedir diye tam olarak anlamaya çalıştığımda itiraf etmeliyim kendimi biyoloji sınavına çalışan bir öğrenci gibi hissettim. Spirulinayı kolaya kaçarak su yosunu diye tanımlamak belki de en doğrusu. Çünkü teknik olarak Spirulina bir bitki değil de bir siyanobakteri türü.

Spirulina Nedir? Şimdi de ‘Siyanobakteri nedir?’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Yani mavi-yeşil algler, mavi-yeşil bakteriler. Örneğin kimi kez akvaryuma musallat olup akvaryum suyunu yeşile dönüştüren, görüş mesafesini düşüren, zamanla cam ve tabanda yosun katmanı oluşturan da işte siyonabakteridir.

Spirulina Bir Bitki Mi

Spirulina Nedir? Spirulina önceleri hem fotosentez kabiliyeti hem de bitki pigmentleri bakımından zengin olması nedeniyle bitki olarak sınıflandırılmış. Ancak genetik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri göstermiş ki bakteri dalında yer alması daha doğru. Farklı türleri olan Spirulina’nın özellikle 3 türünün besin değerlerinin çok yüksek olduğu görülmüş.

Spirulina Nedir? Biyoloji dersini sanırım burada kesmeliyim. Başa dönüp ‘Su yüzeyindeki yosun tabakası‘ desem, belki de her şey daha anlaşılır olacak. Evet, Spirulina tropikal iklimlere yakın iklimlerde, türüne göre okyanusta ya da tatlı sularında yaşayan, bakteriye benzeyen, mavi-yeşil canlılardır.

Spirulina mikroskobik spiraller şeklinde büyür ve bu spiraller birbirilerine yapışma eğilimindedir. Böylelikle hasat da kolay olur. Koyu mavi-yeşil bir rengi vardır ve göreceli olarak da yumuşak bir tada sahiptir. Spirulina sadece besin takviyesi olarak değil sakız, şeker veya diğer ambalajlı yiyeceklerde gıda boyası olarak da kullanılır.

Spirulina Nasıl Yetiştirilir

Gıda takviyesi olarak kullanılacak Spirulina özel olarak yetiştirilir. Bu şekilde zehirli atıklar vb sağlığa zararlı maddelerle kirlenmemiş olması garanti altına alınır. Spirulina yetiştirilebilmesi için tropikal iklim, güçlü güneş ışığı, saf su kaynağı ve kirlenmemiş bir çevre gerekir. Soğuk ve güneşin kendini sakladığı iklimlerde Spirulina yetiştirilemez. Spirulina sürekli güneş ister, güçlü güneş ışınları Spirulina’nın daha çok besin maddesi üretmesini sağlar.Spirulina sadece güneş ışınlarını değil sudaki maddeleri de kolayca emer. İşte bu nedenle Spirulina yetiştirilen suda ağır metal, zehirli atık varsa, onları da çeker. Böyle bir durumda bu tip bir Spirulina insan tüketimine uygun olmaktan çıkar. Kullandığınız ürünün kalitesi bu bakımdan oldukça önem taşır.

Özel olarak temiz sularda yetiştirilen Spirulina toplandıktan sonra ideal olarak yine özel bir teknoloji ile kurutulur. Çok kısa sürede kurutma işleminin gerçekleşmesini sağlayan bu teknolojinin kullanılmasının amacı oksitlenmeyi önlemektir.

Kurutulan Spirulina toz haline getirilerek ya da tablet şeklinde preslenerek gıda takviyesi biçiminde tüketime hazırlanmış olur.

Spirulina’nın Sağlığa Faydaları

Spirulina şirketler tarafından mucize ürün olarak piyasaya sunuluyor belki ama bu noktada uzmanlara mutlaka kulak vermek gerekli. Sadece Spirulina değil her hangi bir gıda takviyesinin tek başına hastallıklara çare olması beklenemez. Gıda takviyelerinin nasıl kullanıldığı, ne dozda alınması gerektiği bir yana, vücudun bu takviyeyi ne oranda kullanabildiği gibi pek çok değişken, gıda takviyelerinin sağlığa etkisi konusunda etkili oluyor.

Spirulinanın karaciğere, kalbe, alerjiye ve depresyona iyi geldiği iddiaları güçlü görünüyor ancak bu konuda araştırmaların sürmekte olduğunu unutmamak lazım. Olumlu sonuçlar alınan araştırmalarda kullanılan dozaj ve süre de elbette sonuçlar üzerinde etkili. Çoğu kez bu tip olumlu sonuçları almak için hayvanlarda kullanılan dozajlar, örneğin bütün gün boyunca bir insanın Spirulina almasını gerektirir ki, hiçbirimiz için teknik olarak bu mümkün değil.

Günlük kullanım için genel olarak önerilen dozaj 2000 ila 3000 miligram arasındadır. Her biri 500 miligramlık 4 – 6 tablet şeklinde tüketilebilir. Yine de mutlaka ürün ambalajı üzerindeki kullanım tavsiyeleri ya da uzman tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

Herhangi bir sağlık sorununda öncelik elbette modern tıp olanaklarını kullanmak ve gıda takviyesi almadan önce de doktora danışmak en doğrusu ve en mantıklısı. Bu ürünler ne kadar doğal olursa olsun, yanlış kullanım sonucu herhangi bir sağlık sorununu daha da kötüleştirmeleri ne yazık ki mümkün.

Spirulina Takviyesi Ne Zaman Kullanılır

Spirulina pek çok kişi tarafından kalp sorunları veya metabolizmayla ilgili şikayetler için önerilmekte. Zayıflama, diyabet ve yüksek kolesterol bu tür sorunlardan birkaçı. Aynı zamanda kaygı, stres, depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi bazı zihinsel ve duygusal sorunlar için de bu takviye öneriliyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hafızayı kuvvetlendirmek, enerji sağlamak, metabolizmayı hızlandırmak, kolesterolü düşürmek, yaraları çabuk iyileştirmek, sindirimi kolaylaştırmak ve bağırsakları düzenlemek için de Spirulina takviyesine başvurulabiliyor.

Spirulina’nın adet öncesi belirtilerini hafifletmek için tavsiye edildiğini de rastlanıyor.

Ayrıca antioksidan özellikleri nedeniyle de Spirulina tercih edilen gıda takviyeleri arasında yer alıyor. Bu antioksidan özellikler Spirulina’nın yaşanmayı geciktirici takviyelerden biri olarak anılmasını sağlıyor.

Spirulina’nın en sık önerildiği sağlık başlıklarını bir de liste şeklinde sıralayalım. Ancak unutmayın ki bu başlıkların burada veya başka kaynaklarda sıralanmış olması Spirulina’nın bu sağlık konularında kesin şekilde işe yaradığı, fayda gösterdiği, iyileşme sağladığı anlamına gelmez.

Ben de aşağıda Spirulina’nın ne zamanlar kullanılmasının tavsiye edildiğini sıraladım ancak işe yararlılığına dair bilimsel bir yorum varsa, onu da ekledim.

  • Adet öncesi gerginlik sendromu
    Alerjiler
    Arsenik zehirlenmesi
    Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
    Demir ve kalsiyum takviyesi
    Depresyon
    Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
    Diyabet
  • Egzersiz yaparken performans arttırma
    Hafızanın güçlendirilmesi
    Halsizlik (araştırmalarda kronik yorgunluk hastalarında herhangi bir olumlu sonuç görülmemiştir)
    Hepatit C (araştırmalara göre fayda sağladığı Hepatit-C hastaları olduğu kadar karaciğerin çok daha kötüleştiği hastalar da vardır)
    Kalp hastalığı
    Kaygı
    Kilo verme (Spirulina’nın kilo vermeye yardımcı olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt elde edilememiştir)
    Meige sendromu
    Menopoz (kaygı ve depresyon belirtilerinde yardımcı olabilmektedir)
    Sindirimin düzenlenmesi
    Yaraların çabuk iyileşmesi
    Yüksek kolesterol

Spirulina işe Yarıyor Mu

Spirulina dikkat çekici oranda kalsiyum, niasin, potasyum, magnezyum, B vitaminleri, beta karoten ve demir içeriyor. Her ne kadar uzmanlar Spirulina’nın sağlığa etkileri konusunda yeterince kanıt bulunmadığını söylese de içerdiği esansiyel amino asitler de düşünülünce, bu zengin içeriğin göz ardı edilmesi git gide zorlaşıyor.

Bu Noktada Düz Bir Mantık Yürütüp Şunu Sorabiliriz ‘İçinde bu kadar faydalı vitamin ve mineral varsa ve ben de bunu alıyorsam, neden işe yaramasın?’ Burada kilit nokta, besin takviyesi ile alınan mineral, vitamin gibi besleyici maddelerin ne kadarını vücut gerçekten kullanabiliyor, emebiliyor, bu bilinemiyor. Sadece besin takviyelerinde değil, yiyeceklerde de aynı durum geçerli. Örneğin domatesi yağ dökerek yediğinizde, tek başına yediğiniz domatese göre içindeki besleyici maddeler vücut tarafından daha çok emiliyor.

Dolayısıyla besleyici maddeleri hap şeklinde değil de yiyeceklerden almak uzmanlara göre çok daha iyi bir yöntem. Böylece gıdalar birbirlerini etkileyerek besin maddelerinin vücut tarafından daha çok emilmesini sağlıyor.

Spirulina Takviyelerinin Yan Etkileri

Doktorlar tarafından Spirulina, tarihte gıda olarak uzun geçmişi de düşünülürse, genel olarak güvenli olarak kabul ediliyor.

Ancak kötü koşullarda yetişen Spirulina’ya toksik metaller veya zararlı bakteriler bulaşmış olabilir. Bu durumda karaciğerin zarar görmesi, bulantı, kusma, halsizlik, çarpıntı ve hatta hayati risk doğuran çok daha kötü sonuçlar doğabilir. Dolayısıyla eğer Spirulina takviyesi kullanacaksanız kesinlikle kaliteli bir ürün almalı, içeriğindeki Spirulina’nın elverişli ortamda, güvenli tüketim için özel olarak yetiştirildiğinden emin olmalısınız.

Spirulina bağışıklık sistemini güçlendirir ancak lupus, MS, romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında bağışıklık sistemini fazla harekete geçirmesi nedeniyle, bu hastalıklarda zararı dokunabilir. Dolayısıyla bağışıklık sistemi hastalıkları olanlar Spirulina takviyesi almaktan kaçınmalıdır. Fenilketonüri (PKU) hastaları da Spirulina kullanmamalıdır. Bağışıklık sistemine yönelik ilaç kullananlar, kan inceltici ilaç veya takviye alanlar, hamile ya da bebek emziren kadınlar da Spirulina takviyesi almamalıdır.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …