Öksürüğe Ne iyi Gelir

Öksürüğe Ne iyi Gelir? Öksürük Nedir?

Öksürüğe Ne iyi Gelir? Aslında öksürük bir hastalıktan kaynaklı olarak ortaya çıkmadığı sürece vücudumuza oldukça fazla fayda sağlayan ve doğuştan bünyemizde var olan doğal bir reflekstir. Nefes alım yollarının açık kalmasını ve bu yolları tehdit eden unsurların vücuttan bir an önce atılmasını sağlayan öksürük, bir bakıma kişiler için hayati önem taşıyan bir durumdur. Bu yüzden aşırı olmayan ve herhangi bir sebebe bağlı olmadan ortalama bir sayı ile karşımıza çıkan öksürük durumunu normal olarak kabul etmek gerekir.

Öksürük hemen hepimizin her an karşılaşabileceği bir sorundur. Hem boğazın tahrişine hem de daha ciddi sorunlara neden olabilen bu durum kişinin hayat kalitesini ve hayattan aldığı zevki doğrudan olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Bu yüzden öksürüğün ne anlama geldiğini ve hangi durumlarda hangi sebeplerden ötürü ortaya çıktığını bilmek tedavi aşamasında daha doğru hareket edilmesini ve kısa sürede olumlu sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır.

Alınan havanın akciğerlere giderken bir sorun yaşaması ve nefes alımı konusunda aktif rol oynayan bütün sinir uçlarının bir anda uyarılması öksürüğe neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Kimi zaman boğaza bir şey kaçtığında ya da havanın kirli olması durumunda ortaya çıkan öksürük ciğerlerin genişlemesi ve olası durumdan kötü olarak etkilenmemesi açısından oldukça önemlidir. Ancak bazı öksürük durumları çok uzun bir zaman boyunca sürebilmektedir. Bu elbette ki vücudun istediği bir durum değildir. Boğaz tahrişleri, göğüs ağrıları, baş ağrıları, halsizlik gibi birçok sonuç bu durum neticesinde ortaya çıkabilmektedir. Bu da elbette ki alışılan gelen bir refleks olduğunu değil bir yerlerde başka bir sorunun olduğunu bizlere gösteren işaretlerdir.

Öksürüğün Belirtileri Nelerdir

Öksürüğe Ne iyi Gelir? Aslında öksürük tek başına bir hastalık değildir. Bu durum daha çok yaşanan başka bir rahatsızlığın habercisi olma niteliğini taşımaktadır ve sanıldığının aksine sadece akciğer rahatsızlıklarının habercisi değildir.

Uzmanlar sahip olduğumuz bu doğal refleksi kuru ve balgamlı olarak ikiye ayırmaktadırlar. Elbette ki her iki başlığında kendi içinde sebep oldukları birtakım ya da başka bir sebepten ötürü ortaya çıktıkları durumlar vardır. Kuru başlığı altından incelenen refleks genelde boğazı tahriş eden ve uzmanlar tarafından çok da ciddi bir sebepten kaynaklı olarak ortaya çıkmadığı söylenen bir başlıktır. Asıl önemli olan refleksi sırasında meydan gelen balgamdır.

Balgam solunum yollarında iltihap olduğu anlamına gelmektedir. Bu elbette ki kontrol altına alınması ve bu konuda geç kalınmaması gereken bir durumdur. Balgam içerisinde bazı zamanlarda kan görülmesi ise hem hekimin hem de bir hastanın isteyeceği en son durumdur.

Çünkü balgamda kan durumu çoğu zaman akciğer kanserinin ya da veremin haberciliğini yapmaktadır. Bu yüzden ‘’öksürük’’ deyip geçmemek ve ortalama 3 hafta süren reflekslerde doktora başvurulması oldukça önemlidir. Her hastalıkta olduğu gibi bu reflekse neden olan hastalıklarında erken tanısının hayati önem taşıdığı unutulmamalıdır.

Bununda dışında

  • Astım
    Alerji
    Bronşit
    Soğuk algınlığı
    Burun akıntısı
    KOAH
    Tüberküloz
    Gırtlak kanser

Sigara kullanımı ya da sigara içilen ortamda zaman geçirilmesi gibi sebeplerden doğrudan bu doğal refleksi tetikleyen ve sonunda bir hastalığa dönüştürebilen en önemli sebepler arasında yer almaktadır. Peki, bu doğal refleksi nasıl kontrol altına almamız gerekmektedir?

Öksürüğün Tedavisi Nasıl Olmalıdır

Öksürük için direk olarak bu refleksi etkileyen şuruplar mevcuttur. Ancak özellikle çocuklarda bu şurupların doktor kontrolü ya da tavsiyesi olmadan kullanılması uygun değildir. Çünkü ilaçların içerisinde bulunan bileşenler doğrudan olumsuz sonuçlar doğurabilecek etmenlerden oluşabilmektedir. Bu yüzden mutlaka bir doktor başvurulması ve doktorun önerdiği ilaçların kullanılması tedavinin gidişatı açısından oldukça önemlidir.

Bu ilaçlar dışında evde kullanılan ve bitkilerden ya da başka doğal içeriklerden meydana getirilen tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak elbette ki bu içeriklerin etkisi de kişiden kişiye farklılık gösterebilmekte ve yine bu içeriklerin kullanımı konusunda da doktora başvurulması gerekmektedir.

Öksürüğün Bitkisel Tedavisi

Öksürüğe iyi Gelen Besinlerin Başında

Bal: Doğal antibiyotik olan bal öksürüğe oldukça faydalıdır. Kısa sürede solunum yollarında meydana gelen tahrişi giderebilir. Bunun yanında özellikle kestane balı, akciğer sorunlarından kaynaklanan öksürüğe faydalıdır. Günde sabah ve akşam 1 şeker kaşığı bal öksürüğü giderebilir.

Ayva Çayı

Ayva çayı öksürüğe iyi gelen diğer bir besin kaynağıdır. Genel anlamda metabolizmayı kuvetlendirir, aynı zamanda mideye ve sindirim sistemine de oldukça faudalıdır. Üşütme sonucu öksürükle birlikte gelen balgama karşı etkilidir.

Nane

Hem nane çayı hemde nane buharı öksürük tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Sabahları ve akşam yatmadan önce içilen anen çayı, soğuk algınlığından kaynaklanan öksürüğe iyi gelir. Bunun yanında taze nane yapraklarını kaynatarak buharını solunmanız öksürüğü hafifletebilir.

Ihlamur

Kış aylarında üşütmeden kaynaklanan öksürüklere karşı yaygın kullanılan ihlamur, balla karıştırılarak da kullanılabilir. Bunun yanında limon eklenerek içildiğinde ıhlamur çayı boazlarda meydana gelen tahrişin giderilmesine yardımcı olur. Nefesi açan özelliği vardır.

Toz Karabiber

Biberin bütün tüleri öksürük ve solunum yolları için faydalıdır. Boğazlarda öksürüğe neden olan mikropların kırılmasına faydalıdır, solunum yollarını temizler, akıntıyı giderir.

Yeşil Çay

Öksürüğe karşı en yaygın kullanılan bitkilerden birisidir. Yeşil çay solunum yollarında rahatlama sağlayarak öksürüğü tamamen kesebilir, şiddetine göre de azaltabilir.

Soğan

Soğan öksürüğe iyi geldiği gibi nefes darlığı sorunlarını da girebeilir. Mukozaların sağlıklı çalışmasına katkıda bulunmaktadır. Özellikel soğan suyu bal karşımı öksürüğe karşı oldukça etkilidir.

Bunların dışında, zencefil, rezene, sarımsak öksürüğe karşı yaygın kullanılan doğal bitki türleridir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …