Necati Cumalı Hayatı

Necati Cumalı Hayatı? Necati Cumalı Kimdir?

Necati Cumalı Hayatı? Necati Cumalı, kullandığı sade ama etkileyici dil ile hayatı ve insanları eserlerine olduğu gibi yansıtabilmeyi başarmış, 20. yüzyıl Türk edebiyatının en önemli yazarlarından. Eserlerinde, anlaşılır olmaya önem vermiştir ve bu konuda Stendhalı örnek aldığını belirtmiştir. Garip akımı ile aynı yıllarda şiir yazmaya başlamış olmasına ve yakın arkadaşlarının pek çoğunun bu akımdan etkilenmiş olmasına rağmen Cumalı, eserlerinde farklı bir yol izlemeyi seçmiştir.

Necati Cumalı Hayatı

13 Ocak 1921 tarihinde, şu anda Yunanistan sınırları içinde bulunan Makedon kasabası Florinada dünyaya geldi. Doğduktan kısa süre sonra yapılan Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesinin ardından, o dönemdeki pek çok Türk ailenin yaptığı gibi Türkiyeye göç eden ailesi, izmirin Urla kasabasına yerleşti. Florinada yaşadığı dönemi hatırlayamamasına rağmen, ailesinden dinlediği Makedonya hikayeleri üzerine aldığı notlar ve yaptığı birkaç ziyaret sayesinde, yazdığı iki kitapta o dönemi anlattı. Bu kitaplardan ilki olan Makedonya 1900de yer alan Dila Hanım hikayesi daha sonra filmleştirildi. Dönemi anlatan diğer kitabı Viran Dağlarda ise, babasının dayısının oğlu Zülfikar Beyin hikayesini anlattı.

Çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olan Cumalı, ilkokul yıllarını Urlada geçirdikten sonra, izmir Atatürk Lisesine yatılı olarak girdi. 1941 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu ve Ankara Toprak Mahsülleri Ofisinde çalışmaya başladı

1945 yılında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde çalışmaya başlayan Cumalı, 1948-1957 yılları arasında izmirde avukatlık yaptı. izmirde avukatlık yaptığı sıralarda, Ege Bölgesinin pek çok köy ve kasabasına ziyaretler gerçekleştiren Cumalı, edindiği izlenimlerden yola çıkarak, daha sonra film olarak uyarlanıp Metin Erksan tarafından çekilen ve Türkiyeye ilk uluslararası sinema ödülünü kazandıran Susuz Yaz eserini yazdı. Bu kitap, Ege topraklarında yaşam mücadelesi veren halkın hayatını yansıtmaktadır.

1957-1959 yılları arasında, Türkiyenin Paris Büyükelçiliği Basın Ateşesi olarak görev yaptı. 1959-1963 yılları arasında da, istanbul Kanatlarımın Altında Radyosunda redaktör olarak çalıştı.

1963 yılından itibaren hayatını yazarak kazanmaya başlayan Necati Cumalı 1970 te istanbula taşınarak kendisini bütünüyle sanatına adadı. Yugoslavya, Bulgaristan, ABD, Sovyetler Birliği, iran, Yunanistan ve Çekoslovakyadan davetler aldı ve bu ülkelere ziyaretler gerçekleştirdi.

Yazdığı Şiirler

1940 lı yıllardan itibaren, Varlık, Servet-i Fünun, Yeni insanlık gibi dergilerde yayınlandı Necati Cumalı, 10 Ocak 2001 tarihinde, karaciğer kanseri sebebiyle istanbulda hayatını kaybetti. Çok sevdiği Urla kasabasındaki evi, Kültür Bakanlığının çabaları ile müze haline getirildi. Necati Cumalının istanbul, Beşiktaş Vişnezadedeki Şairler Sofrasında bir heykeli bulunmaktadır

Ayrıca kontrol et

Ayten Gökçer Hayatı

Ayten Gökçer Hayatı, Ayten Gökçer Kimdir?

Ayten Gökçer Hayatı 26 Ocak 1940 tarihinde Ankara’da dünyaya gelmiştir. Gerçek ismi Ayten Kaçmaz’dır. Çocukluğunu …