Mozaik Nedir

Mozaik Nedir

Mozaik Ne Demektir? Mozaik Nedir Kısaca? Mozaik Hakkında? Mozaik Nedir? Mozaik Ne Demek? Mozaik Hakkında Kısaca?

Mozaik Ne Demek, Mozaik, yan yana yerleştirilmiş veya yapıştırılmış küçük, muhtelif renklerde cam veya taş parçalarının bütünlendiği bir resim,bir tasvirdir.Güvenilir kaynaklara göre, Akdeniz çevresindeki halklar tarafından icat edilmiş bir sanat koludur ve M. Ö. 300 ile 31 yılları arasındaki dönemde gelişip yaygınlaşmıştır. Roma devrinde, ya da Hıristiyanlığın ilk beş yüz yılında, mozaik sanatı gerçek anlamıyla değer taşıyan bir güzellik ve çeşitlilik kazanmıştı. Suriye’den ispanyaya, Afrikadan ingiltereye kadar her bölgede yaygınlaşmıştı. Bütün dünyanın hayran kaldığı en değerli mozaik, çalışmaları, Roma, Ravenna ve Selanikteki kutsal yapıların duvarlarında ve tavanlarındadır Hıristiyanlık öncesi devir mozaikleri, daha ziyade yer zeminindeki kaplamalar niteliğindeydi.

Eski Romalılar geniş ölçüde mozaik yapardı. Mozaik taşları önceleri yalnız renkli mermerden yapılırken, sonradan kiremit parçaları ve cam da kullanılmaya başlandı. Hıristiyanlıktan sonra mozaik alanında daha da güzel eserler verilmeye başlandı. İstanbul’daki Ayasofya ve Kariye Müzelerinde Bizans mozaik sanatının en güzel örneklerini görmek mümkündür. Roma’daki San Pietro kilisesi de mozaikleriyle ünlüdür. Mozaikçilik mermer kaplamaların yakınmasıyla eski önemini kaybetti.

Bilinen en eski mozaik M.Ö. 8. yüzyıldan kalma olup çakıl taşlarından yapılmıştır. Yunanlılar, M.Ö. 5. yüzyılda bu tekniği daha da geliştirip, siyah, beyaz ve grinin tonlarındaki çakıl taşlarıyla zemin ve yol döşemeleri yaptılar. M.Ö. 4. yüzyılda ise, daha değişik desenler yapabilmek için kırmızı ve yeşile boyanmış çakıl taşlarını kullandılar.

Mozaik sanatında cam eski Yunan döneminde kullanılmaya başlandı ve bütün Bizans dönemi boyunca bu tekniğin en önemli malzemesi oldu. Camı her renkte imal etmek mümkün olduğundan sanatçının kullanabileceği renk çeşiti de boldu. Hıristiyanlığın ilk zamanlarında camın üstüne metal varak kaplanarak altın ve gümüş tessera yapılması keşfedildi. Bu ayna cam, ışığın çok daha kesif şekilde yansıtılmasını sağladı. Özellikle altın, Bizans döneminin titrek ışıklı mozaiklerinin en tipik özelliklerinden biri oldu.

Romalılar mozaikleri özellikle evlerinin yer döşemesinde yaygın olarak kullandılar. Bugün bu yer döşemelerinin; İtalya’da Pompei, Herculaneum ve Ostia’da, Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesinde ve Türkiye’de Hatay Arkeoloji Müzesinde değerli örnekleri vardır. Roma mozaik sanatının en üstün örnekleri ise İtalya Ravenna’daki S. Apollinare Nuova Kilisesi ve San Vitale Bazilikasında, İstanbul’da Ayasofya, Fethiye ve Kariye camilerindedir.

İslam aleminde pekçok caminin duvarlarında çeşitli çini işlemeleri vardır. İslam dünyasındaki çinicilik mozaik sanatının en ideal halidir. Güzel çinilerle süslenen parçalar duvarların süslenmesinde kullanılır. Bu akım İstanbul’dan Hindistan’a kadar yayıldı. Orta Amerika’daki bazı ülkelerde de mozaik hayli gelişti. Hatta Meksikalı mücevherciler değerli taşlarla mozaik işlemeleri ağaç, taş, deri gibi malzemeler üzerine kakmalar yaptılar. Bunları bıçak sapı, kalkan, madalyon gibi yerlerde kullandılar. On dokuzuncu yüzyılda Avrupa’da mozaik sanatı yeniden canlandı ve çok sayıda konut, seri üretimle elde edilen mozaik malzemeyle bezendi. Günümüzde de banyolarda, binaların iç ve dışını kaplamada seri üretilen mozaikten faydalanılmaktadır.

Sözlükte “Mozaik” Ne Demektir

1-) Renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş ya da pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi; çimento içine küçük mermer parçaları konulup dondurularak yapılan (döşeme, merdiven vb.).

2-) Bu iş için kullanılan mermer parçaları; değişik renk, yapı ve düşünce biçimi.

3-) Tatlı bisküvi parçalarıyla yapılan kakaolu pasta; ince kum, çimento ve küçük mermer parçalarından oluşan karışımla yapılan döşeme sıvası.

Mozaik kelimesinin ingilizcesi

adj. mosaic
n. mosaic, inlay
Köken: Fransızca

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …