Morluklara Ne iyi Gelir

Morluklara Ne iyi Gelir? Moruklar Ne Demek?

Morluklara Ne iyi Gelir? Kişi veya kişilerin bir yere çarpması sonucunda morluklar meydana gelebilmektedir. Bu morluklara tıp dilinde ‘‘hematon’’ adı verilmektedir. Çarpma sonucunda deri de kızarıklık, şişme ya da morarmanın yanında ağrı ya da acı görülebilmektedir. Şişme çarpmanın etkisi ile 5 ile 15 dakika arasında oluşmaktadır. Bu sürenin ardından şişme durmakta ama kızarıklık, morluk devam etmektedir. Kızarmanın temel nedeni deri altında meydana gelen kanamadır. Bu kanama devam ettiği sürece de morarma sürecektir.

Morlukların Sebepleri

Morluklara Ne iyi Gelir? Morlukların bir çok sebebi olabilir, meydana geldiği bölgeye göre sebebi de değişebilir.Bazı durumlarda morluklar hasyalıkların habercisi olabilir. Bu nedenden dolayı morlukların oluştuğu bölge ve şiddetine göre kesinlikle ihmal edilmemeleri gerekir.

Yaşlanma
Çarpma
Vücudun her hangi bir bölgesinde burkulma, çıkma kırılma
Göz altlarında morluklar yorgunluk ve sindirim sistemi problemlerinden kaynaklanabilir
Yanma
Uzun süre kullanılan ilaçlar
Kılcal damarlarda meydana gelen çatlamalar
C Vitamini eksikliği
Alerji
Kalp hastalığı ve bir çok hastalığın sonucu olarak da morluklar meydana gelebilir

Çok geniş yelpazeye hitab eden morlukların asıl nedeni doktor tarafından tesbit edilmeli ve aldtında bir hastalık yatıyorsa tedavi edilemlidir. Mu yazımızda biz daha çok fiziki nedenlerden kaynaklanan morluklardan bahsedeceğiz.

Morlukların Tedavisi

Çarpma sonucunda oluşan kızarmanın yayılmaması, hissedilen ağrının dindirilmesi için ilk olarak soğuk su ile müdahale edilmesi yerinde olacaktır. Soğuk ya da soğuk kompress kızarıklığın yayılmasını önleyeceği gibi aynı zamanda ağrının da azalmasına yardımcı olacaktır. Soğuk, deri altında ki kanamanın durdurulmasında etkili bir yöntemdir. Genel olarak çarpmanın ardından yaklaşık olarak yarım saat sonra ağrı hemen hemen tamamen kaybolmaktadır. Kızarıklığın ardından ilerleyen günlerde çarpmaya maruz kalan bölgede morluklar oluşmaya başlar. Morluklar yerini on gün sonra yeşil bir renge bırakır. Bu renk dönüşümlerinin nedeni ise deri altında meydana gelen kanama sonucunda ortaya çıkan kanın vücut tarafından emilmeye başlanmasıdır. Kanın tamamen vücut tarafından emilmesi sonucunda morluk ve ağrı etkisini kaybeder.

Çarpma sonucunda oluşan morlukların ilk müdahale aşamasında bölgenin soğutulması önemlidir. Morlukların, kızarıklıklarının oluşmasından sonra ilk birkaç gün pomatlardan yardım alınabilir. Bölgesel olarak uygulanan bu tedavi sonucunda hematomlar on beş gün ile yirmi bir gün içerisinde iyileşme göstermektedir. Kimi zaman kapı, pencere ve benzeri gibi iki cisim arasında sıkışan el, parmak, tırnaklarda da morluklar bir diğer adı ile de hematomlar görülebilmektedir. Bu gibi durumlar da kimi zaman cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Yapılan cerrahi müdahale ile biriken kan boşaltılır ve hemen iyileşme sağlanmış olmaktadır. Hematomların iyileşme süresi en fazla bir ay ile sınırlıdır. Ancak hematomun ağır olması ve kompleks olduğu durumlarda bu süre uzayabilir ya da cerrahi müdahale gerekebilir.

Morluklar kişinin vücudundaki bir bölgeyi sert bir yere çarpması sonucunda ya da sıkıştırması sonucunda oluşmaktadır. Yine kapı, pencere gibi yerlere sıkışan el, ayak gibi uzuvların ezilmesi sonucunda da kızarıklıklar ve morluklar söz konusu olabilmektedir. Eğer ileri derece de sert düşme, çarpma ya da ezilme durumu yok ise her hangi bir sağlık sorunu teşkil etmeyen bu durum daha çok görsel açıdan rahatsızlık verdiği gibi kimi zamanda ağrı ve sızılara da neden olabilmektedir. Kimi zaman kişinin oldukça fazla ağrı, acı duymasına sebebiyet verebilmektedir. İlaçlar, pomatlar bu ağrı ve sızının giderilmesi için bir tercih olsa da bitkisel yöntemler en sık başvurulan tedavilerdir. Hem kolay hem de daha hızlı ve etkili sonuç veriyor olması tercih edilme nedenleri arasındadır. Yan etkilerinin yok denecek kadar az olması da yine pomat ve ilaç kullanımından ziyade bu yöntemlere başvurulmasında etkili olmaktadır. Kişinin bilinen bir alerjisi yok ise doğal yollar ile tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

Morlukların, kızarıklıkların doğal yollar ile tedavi edilmesi ve ağrıların azaltılması da mümkündür.

Siyah Zeytin

Siyah zeytin, et ve zeytinyağı en bilinen yöntemler arasındadır. Siyah zeytin morlukların giderilmesinde ve derinin altında ki kanın vücut tarafından kolayca ve hızlı bir şekilde emilmesini sağlamak için siyah zeytinin çekirdekleri çıkartılır. Etli kısmı ezilerek lapa haline getirilir ve çarpmadan etkilenen bölgeye uygulanır.

Çiğ Et

Diğer bir yöntem de çiğ etin dövülerek yine çarpmadan etkilenen bölgenin üzerine direkt olarak uygulanır. Bu da morluk ve kızarıklık oluşmasını önlemeye yöneliktir. Yine zeytinyağ, un ve bal karışımından hazırlanan hamur ağrının hafifletilmesi için etkilidir.

Hamur

Çarpmadan etkilenen bölgenin büyüklüğüne göre hazırlanacak olan hamur kızarıklık olan bölgeye sarılır ve bir süre bu şekilde tutulur. Hem ağrının azaltılması hem de kızarıklığın giderilmesi için etkili bir yöntemdir.

Biberiye Yağı

Pomat ya da krem kullanmayı tercih etmeyen kişiler için önerilebilecek bir diğer yöntemde biberiye yağıdır. Biberiye yağı düşme ya da çarpma sonucunda oluşan kızarıklıkların, morarmaların tedavi edilmesinde etkilidir. Çarpmaya maruz kalan bölgenin üzerine biberiye yağ uygulanması kızarıklıkların ve morlukların kısa süre içerisinde giderilmesini sağlayacağı gibi aynı zamanda da ağrıların da azaltılmasını sağlayacaktır. Yine kesiklerde kanın durması ve derinin daha hızlı kaynamasında da etkilidir.

Buz

Çarpma sonucu meydana gelen morluklara hemen buzlu uygulama yapıldığında daha fazla armasına engel olunanilir. İlk andan itibaren 24 saat içersinden bir çok defa buz uygulaması morluğu azaltabilir.

Zeytin Yağı

Çarpma sonucu meydana gelen morluklara karşı etkili diğer bir etkili tedavi yönetmi ise zeytin yağıdır. Birkaç gün bıyunca günde üçkere etkilenen bölgeye hakiki zeytin yağı uygulanması morluğun giderilmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …