Kabızlığa Ne iyi Gelir

Kabızlığa Ne iyi Gelir? Kabızlık Nedir?

Kabızlığa Ne iyi Gelir? Normalde günde 2-3 kere yapılan dışkılama eylemini, kabızlık rahatsızlığı çeken kişiler, haftada birkaç defa gerçekleştirebilmektedir. Hem acı verici hem de kişilerin günlük hayatını etkileyecek şekilde sinir bozucu bir durum haline gelebilmektedir. Ara sıra yaşanan kabızlık sorunları haricinde sürekli olarak bu şikâyeti yaşayan kişiler de bulunmaktadır. Oldukça zor bir durum olan bu rahatsızlık karşısında önlem alabilmek için beslenme alışkanlıkları ve yapılan diyetler konusunda gündelik hayata hassasiyetle devam etmek gerekmektedir. Aynı zamanda birtakım ilaçlar da kullanılarak bu sorunu ortadan kaldırmak veya daha acısız şekilde üstesinden gelmek mümkün olmaktadır.

Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu dışkılama sıklığının azalması ve dışkılamanın zor hale gelmesi sağlık alanında kabızlık olarak adlandırılmaktadır. Dünyadaki neredeyse tüm insanlar bir kere bile olsa bu sorunu çekmişlerdir. Dolayısıyla kabızlık problemi oldukça normal ve yaygın bir rahatsızlıktır.

Kabızlık Nedenleri

Kabızlığa Ne iyi Gelir? Kabızlık şikâyetinin belli başlı bir takım tetikleyicileri vardır. Bunları birkaç örnekle sıralayabiliriz. Süt ve süt ürünleri tüketimini sık tüketmek, vücuttaki tiroide salgısının yetersiz olması, günlük içilmesi önerilen su miktarından az su içilmesi, lifli gıdaların yeterince tüketilmemesi, hassas bağırsak sendromları, gebelik, hareketsiz yaşamak, mide sorunları ve tuvaleti tutmak ve dışkılamayı sağlayan kasların zayıflaması gibi durumlar, kabızlık nedenleri arasında sayılmaktadır.

Kabızlık Belirtileri

Kabızlık düşük ihtimalli de olsa bazen ciddi bir sorunun göstergesi olmaktadır. Kısa sürede geçmesi yerine 2 hafta ve daha uzun süre devam eden kabızlık şikâyetinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Seyrek dışkılama, sert dışkı oluşumu, dışkılama sonrası eksik tahliye hissi ve süzme ya da dışkı yapmada zorluk çekme durumları kabızlık belirtilerindendir ve kabızlık şikâyetinin türü ve şiddetine göre bu belirtiler de kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Kabızlık Tedavisi

Evlerimizde kabızlık şikâyetini gidermek üzere uygulayacağımız birçok yöntem bulunabilmektedir. Öncelikle kabızlık şikâyeti olan kişi, lif yönünden zengin besinlerle dengeli bir diyet uygulanarak beslenmelidir.

Bol sebze ve meyve, ekmek ve hububat ürünleri, baklagiller ve tam tahıllı ekmek gibi ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca, lifli gıdalar kolon kanserinin de önlenmesinde oldukça etkilidir.

Gün içinde 1,5-2 litre su ve diğer sıvılardan içmek, düzenli olarak egzersiz yapmak, kafeinli içeceklerden mümkün olduğunda kaçınmak, kabızlığın giderilmesi için alınabilecek önlemler ve tedavi yöntemleri arasındadır. Ayrıca tuvalet ihtiyacını da kesinlikle bekletmemek gerekmektedir. Eğer bu yöntemlerin uygulanmasına rağmen kabızlık şikâyeti geçmiyorsa, dışkıda kan, diyet yapılmadan kilo kaybetme, bağırsak hareketleri sırasında şiddetli acıyla karşılaşılıyorsa, vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Bazı bitkiler kabızlık tedavisinde asırlardır kullanılabilmektedir, lakin diğer sağlık koşullarınızı da göz önünde bulundurarak kullanınız.

Limon

Limon sindirim sistemini uyarır ve sindirim sisteminin hareketlenmesini sağlayarak kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilir. Limon tedavisi, evde deneyebileceğinzi etkili yönetemlerden birisidir.

Bir limonu resleyerek suyunu çıkarın ve bir çay kaşığı kaya tuzu veya sofra tuzu ekleyin, bu karışıma ayrıca bir çay kaşığı bal karıştırarak için.

Bunun dışında sabahları aç karınla limon suyu içmeniz kabızlık sorununu büyük oranda ortadan kaldırabilir.

Rezene

Sindirim sisteminde düz kas hareketini teşvik eden rezene, şişkinlik ve kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilir.

Bir şeker kaşığı rezene tohumunu bir büyük bardak suda kaynatın ve soğuduktan sonra için. Anlık faydası olur.

incir

incir lifi yüksek doğal müshil ilaçlarındandır. Kronik kabzılıktan muzdarip olanlar için etkili bir tercihtir. Günde 4-5 tane incir yemek şişkinlik ve kabızlığı tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Erik

İncir gibi oldukça etkilidir. Özellikle sabahları aç karınla erik yemek kabızlık sorunlarını çömzede oldukça başarılıdır. Düzenli olarak erik yemek aynı zamanda kabızlığa yakalanmayı engeller.

Hint Yağı

Bir uyarıcı müshil olan, hint yağı, küçük ve büyük bağırsakları uyarır ve bağırsak hareketini artırır. Aç karınla 1-2 çay kaşığı almak kabızlığı ortadan kaldırabilir. Tatlandırmak için biraz meyve suyu katılabilir.

Bal

Bal hafif müsil ilacı olarak bünyede hareket ederek kabızlığın tedavisine yardımcı olur. Günde birkaç çay kaşığı bal tüketimi kabızlığın ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Keten Tohumu

Keten tohumu lif ve omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin bir bitki çeşididir. Tıbbi açıdan bir çok faydası olan keten tohumu aynı zamanda kanızlık tedavisinde de kullanılmaktadır.

Bir bardak su içinde bir kaşık keten tohumunu 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Yatmadan önce suyu süzün ve için. Sabah, bağırsak hareketlerinin arttığını göreceksiniz.

Buna alternatif olarak suya katılmış 1-2 kaşık keten tohumu yiyebilirsiniz.

Üzüm

Üzüm, düzenli barsak hareketlerine faydalı lif açısından oldukça zengin meyvelere arasında yer alır.

Günlük taze uzum suyu veya üzüm tüketimi aynı zamanda kabızlığa kayaklanmayı engelleyebilir.

ıspanak

ıspanak, Eğer kabızlık muzdaripseniz , özellikle sindirim sistemi için ıspanak tüketmelisiniz. Ham ıspanağı temizleyerek yemeniz bile kabızlık sorunlarını büyük ölçüde ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.

Eğer ciddi kabızlık sorunları yaşıyorsanız, ıspanağı haşlayarak günde 2-3 kere suyunu içerbilirsiniz.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …