insülin Tipleri

insülin Tipleri Nedir

insülin Tipleri? insülin Tipleri Ne Demek? insülin Tipleri Nedir Kısaca? insülin Tipleri Ne Demektir? insülin Tipleri Hakkında Kısaca?

insülin Tipleri Ne Demek, insülin Tipleri Kullandığınız insülinler domuz, sığır veya insan kaynaklı olabilir. insan insülinleri son yıllarda daha sıklıkla kullanılmaktadır.Tip I diyabette ve gebelikte şeker hastalığı olanlarda mutlaka insan insülini kullanılmalıdır. insülinler etki sürelerine göre 2’ye ayrılır Kısa etkili insülin Kristalize insülin, regüler insülin adları ile de bilinir. Berrak görünümlüdür. Cilt altına verildikten 30 dakika kadar sonra etkisi başlar ve en iyi etkisi 2-4 saat sonra görünür. Etkisi çabuk başladığından bu insülini yaptıktan sonra 30 dakika içinde yemeğe başlanmalıdır. Aksi halde kan şekeri hızla düşebilir. Bu durum çok önemlidir.

Orta etkili insülin NPH insülin adı ile de bilinir bulanık görünümdedir. Alındıktan 1-2 saat sonra etkisi başlar. En etkin olduğu zaman 6-8 saat sonradır. Etkisi 24 saate kadar sürer. Kısa ve orta etkili insülinin belli oranda karıştırıldığı hazır karışım insülinler de vardır.

insülin miktarı ünite ile ölçülür.Ülkemizdeki insülin şişelerinin her mililitresinde 100 ünite insülin vardır.

Eskiden tedavide kullanılan domuz veya sığır insülinleri artık kullanılmamaktadır. Halen kullanılan insülinler genetik olarak elde edilen insan insülinleridir. insan insülinleri laboratuar ortamında moleküler genetik metotlarla elde edilir ve insan insülinin kimyasal yapısının aynısıdır. insülin anologları ise insan insülini yapısındaki insülinin yapısındaki bazı aminoasitlerin değiştirilmesi ile oluşturulur ve daha çabuk emilir ve etki eder. Tip 2 diyabette insülin direnci olduğundan bazen yüksek dozlar kullanmak gerekebilir.

Şişe üzerinde R harfi varsa bu regüler insülin yani kısa etkili insülin demektir ve sıvı berraktır. Şişe üzerinde N harfi varsa bu insülin NPH insülindir yani orta etkili insülindir ve sıvı bulanıktır.

A-) Kısa Etkili insülinler

Molekül yapısı genetik olarak değiştirilmiş ve bu nedenle insülin anologu denen yeni tip insülinler lispro ve aspart insülindir. Bunlar enjekte edildikten sonra 5-15 dakikada etki eder ve 30-60 dakika içinde maksimum noktaya ulaşırlar. Bu nedenle yemek öncesi değil yemeğe başlarken yapılır.

Diğer kısa etkili regüler insülinlerde ise etki 30 dakikada başlar 5-8 saat etki eder. Bunlar yemekten 30 dakika önce yapılır.

B-) Orta Etkililer

NPH insülinin etkisi 1-2 saatte başlar ve 12-16 saat etkili olur

C-) Uzun etkili insülinler

Glargin insülin 24 saat süreyle etkili bir insülindir. ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Gece uygulaması ile daha iyi sonuç alınabilir. Diğer insülinlerle karıştırılamaz.

insülin Detemir Daha hızlı emilir. Hızlı etkili insülinlerle karıştırılabilir.

D-) Karışım insülinler

insülinler %70 NPH, %20 kristalize halinde karıştırılıp kullanılabilir. 70/30, 80/20, 75/25 şeklinde karışım insülinler de vardır.

  • 80/20= %80 oranında orta etkili insülin
  • %20 oranında kısa etkili insülinin
  • önceden karıştırılmış şeklidir. Bulanık görünümlüdür
  • 70/30= %70 oranında orta etkili insülin,
  • %30 oranında kısa etkili insülinin karışımıdır, bulanık görünümlüdür
  • 75/25= %75 oranında orta etkili insülin,
  • %25 oranında kısa etkili insülinin karışımından oluşur, bulanık görünümlüdür

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …