idrar Yolu Enfeksiyonuna Ne iyi Gelir

idrar Yolu Enfeksiyonuna Ne iyi Gelir? idrar Nedir?

idrar Yolu Enfeksiyonuna Ne iyi Gelir? idrar yolu enfeksiyonu genellikle (tüm idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %95’i), idrar yolundan mesaneye kadar ulaşan bakterilerin (çoğunlukla E.Coli bakterisi) neden olduğu bir enfeksiyondur.Enfeksiyonun sadece mesanede görülmesine “sistit” adı verilir. Ancak, idrar yolu enfeksiyonu bazen üriner sisteme bağlı böbrekleri ve üst idrar kanalını etkileyebilir.Eğer enfeksiyon böbreklere ve üst idrar kanalına yayılırsa bu duruma “piyelonefrit” denilir. Alt idrar yolu enfeksiyonu yolu olan sistit, üst idrar yolu enfeksiyonu olan piyelonefrite göre daha az risk taşır.İdrar yolu enfeskyionu kadınlarda daha sık görülen ve tekrar eden bir sağlık sorunudur. Bunun nedeni, kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere göre daha kısa olmasıdır.

idrar Yolu Enfeksiyonuna Ne iyi Gelir? Ayrıca menopozla birlikte düşen östrojen seviyesi idrar yolunun astarını inceltir ve bölge bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassaslaşır.Hamilelik, idrar yolu enfeksiyonu riskini arttıran bir durum değildir ancak, bu dönemde yaşanan enfeksiyonlar daha kolay yayılabilir ve anneye, dolayısıyla fetüse zarar verebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek, mesane, üretra dan oluşan idrar yolu sisteminin her hangi bir yerinde oluşur. Enfeksiyon genelde mesane ve üretrada oluşur.idrar yolu enfeksiyonu genelde erkeklerden çok kadınlarda görülür. idrar yolu enfeksiyonu genelde rahatsız edici ve ağrı vericidir. Belli bir bçlgede başlar ve böbreğe eriştiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.İdrar yolu enfeksiyonu genelde antibiyoruklerle tedavi edilir ama enfeksiyona yakalanma riskini azaltmak için önceden bir dizi adımlar atmalısınız.

idrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonunun her zaman açık belirtileri olmayabilir, bundan dolayı bazen çok ciddi boyutlara vardığında bile farkedilmeyebilir. Her ne kadar hastalığın arkasında yatan sebepler çok fazla olsa da bazı belirtileri şunlardır;

  1. İdrar yapmada zorlanma,
    İdrar yapma esnadında yanma hissi,
    Sık sık idrara çıkmak ama çok az yapmak,
    Kırmızı, parlak pembe veya kola renkli görünen İdrar veya kanlı idrar,
    İrardan gelen ağır koku,
    Kadınlarda pelvik ağrı,
    Erkeklerde rektal ağrı,

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Türleri

İdrar yolu enfeksiyonu meydana geldiği bölgenin şartarına göre spesifik belirtiler ve bulgular ortaya koyar.

Böbrek Enfeksiyonu: Böbrekte başlayan idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlar olabilir.

  1. Yüksek ateşi
    Sırt kısmında yanma hissi
    Mide bulantısı
    Kusma
    Basınç
Mesanede Enfeksiyon: Mesanede Başlayan Enfeksiyon Belirtilerini şu Şekilde Suralayabiliriz
  1. Kasıklarda basınç
    İdrar esnadında yanma hissi
    Kanlı idrar
Üretra

İdrar yolu enfeksiyonu eğer üretrada başlıyorsa idrar ensadında yanma hissi oluşur.

Yukarıda sıraladığımız belirtiler görüldüğünde hemen doktorunuza başvurmalısınız. Enfeksiyonun başlangıç aşamasına teşhis edilmesi tedavi sürecini kolaylaştırır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebepleri

Bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve mesanede çoğalmaya başlayarak İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olurlar. Üriner sistem buna benzer mikroskobik istilacılara dışarıda tutmak için tasarlanmış olsa da, bu savunmalar bazen başarısız olur. Bu durumda, bakteri idrar yollarını olumsuz yönde etkileyerek idrar uolu dediğimiz enfeksiyona neden olur.

İdrar yolu enfeksiyonu genelde kadınlarda daha fazla rastlanır. Bunun nedeni akdınlarda yukarıda bahsettipimiz koruma sistemi olan üretranın vajinaya oldukça yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Herpes, bel soğukluğu, klamidya gibi enfeksiyonlara bu neden olur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Doktorlar genelde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler kullanır. Lakin, doktorunuzun kesin teşhisi olmadan ve onun önerisini almadan kendiniz antibiyotik kullanarak kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmayın. Çünkü yanlış antibiyotik tüketimi, özellikle sindirim sistemi başta olmak üzere genel sağlık açısından ciddi risklere neden olabilir.

Doktorunuzun belirlediği tedavi yanında idrar yolu tedavisine kaykı sağlamak için aşağıdaki bitkisel ürünleri kullanabilirsiniz;

Elma Sirkesi

Elmas sirkesi idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerin yavaşlaması ve ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonundan muzdarip olan kişiler doğal antibiyortik olan elma sirkesini kullanabilir.

Bir büyük bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi koyun ayrıca biraz limon suyu ve bir şeker kaşıuğu bal ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra için. Günde iki bardak olmak suretiyle 4 gün devam edin.

Hint Bektaşi Üzümü

Hint bektaşi üzümüde bakterilerin üremesini engelleyen ve C vitamini açısından oldukça zengin olan besin bitkidir.

Bir bardak suya hint bektaşi üzümünü koyun bunun yanından bir bardak zerdeçal tozu ekleyin ve kaynatın. 3-5 gün süreyle bu karışımı güne 3 kere için . Bunun yanında C vitamini içeren portakal, limon, muz, kivi, kavun, domates yenilerek tedavinin hızlanması sağlanabilir.

Kızılcık Suyu

Kızılcık bulunan proantosiyanidinler gibi bazı bileşikler üretra duvarlarına ulaşarak idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterileri engelleyebilir. Kızılcık suyunda çok hafif bir antibiyotik etkisi vardır.

Günde ayrım bardak kızılcık suyu içmek idrar yolu enfeksiyonlarından kurtulmanın en kolay ve basit tedavi metodlarından birisidir.
İdrar yolu enfeksiyonunun böbreklere zarar vermemesi için günde 2-3 bardak içebilirsiniz.Kızılcık suyunu şekersiz içmelisiniz. Tadını değiştirmek isterseniz, elma suyu katabilirsiniz.

Eğer Böbrek Taşı Sorunu Yaşıyorsanız Kızılcık Suyu içmemelisiniz
Kabartma Tozu

Sodasının içerdiği asit asit-baz dengesini normalleştirerek aprıların azalmasını ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Bir bardak suya bir çay kaşığı kabartma tozu ekleyerek iyice karıştırın ve için İdrar yolu enfeksiyonunun neden olduğu ağrılarda anlık rahatlama sağlayacaktır.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı idrar yolu ve mesane enfeksiyonları için kullanılan çok etkili bir bitkidir.

Banyo suyuna 10 damla çay ağacı yağı karıştırın ve özellikle üretra kısmını iyice bu karışımla yıkayın.Alternatif olarak, ardıç yağı ve sandal ağacı yağnı eşit miktarlarda çay ağacı yağı ile karıştırın ve karın bölgesiyle mesane kısmına iyice yedirecek şekilde masaj yaparak uygulayın. Daha etkili sonuçlar almak ve idrar yolu enfeksiyonundan kurtulmak için bu işleme 4-5 gün boyunca devam edin

Yaban Mersini

Yaban mersini idrar yolu enfeksiyonlarını önleyen etkili şifalı bitkilerden bir tanesidir. Yaban mersininin içerdiği doğal antibiyotikler idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerden bünyeyi temizler, aynı zamanda metabolizmayı güçlendirir.

Kahvaltılara veya yemeklere yaban mersini ekleyebilirsiniz, illa idrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşadığınızda değil genelede bunu yapmanız sağlık açısından faydalıdır.Ayrıca taze yaban mersini suyu hazırlanabilir ve sabah kalkınca, akşam yatmadan önce içilir.

Ananas

Ananas İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltan inti inflamayıar özelliklere sahip bromelain adı verilen bir enzim içerir. Ananas ile birlikte, bu tür enfeksiyonlardan kurtulmak için doktorunuz tarafından reçete antibiyotik almak idrar yolu iltihabından hızla kurtulmanıza yardımcı olur.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …