fidan nedir

Fidan Nedir? Fidan Ne Demek? Fidan Nedir Kısaca?

Fidan Nedir? Fidan Meyveli, meyvesiz, iki ya da daha çok yıl ömürlü ağaç ve ağaçları üretmek üzere kullanılan, tohumundan sürmüş ya da odunlaşmış dalları köklendirmiş genç bitkilere verilen ad. Bunların yetiştirildiği yere fidanlık bunları yetiştirme sanatına fidancılık denir.Meyve veren ağaç ve ağaç çıkların fidanları kar ya da zevk amacı ile yapılan meyve bahçeleri ile bağların kurulmasında kullanılır. Meyvesiz ağaç ve ağaççık fidanları, ise süs bahçeleri, küçük korular, parkların kurulmasında işe yararlar.

fidan yeni bir yaşamın başlangıcında genç bir bitkisel canlıdır. Uygun bir teknikle dikilerek, yaşamını sağlıklı bir şekilde uzun yıllar sürdürmesi sağlanmalıdır.

Fidan Nedir? – Sözlük Anlamı Nedir?

1-) Yeni yetişen ağaç veya ağaççık “Elma fidanı.”
2-) Başka bir yere dikilmek için bulunduğu yerden çıkarılan taze ağaç, dikme “Evlendiklerinin haftası, oraya iki gül fidanı dikmişlerdi.”

Mavi Sertifikalı Fidan Nedir?​

Ülkemizde çoğu fidancının ürettiği fidanların sertifika kademesi kısmında ‘Standart’ yazmaktadır. Bu Standart sertifikalı fidanların etiketleri ise ‘Sarı’ renkli olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Standart sertifikalı fidanlarda Fidan Üreticisinin bir damızlık parseli olması zorunluluğu yoktur. Ayrıca en önemli konu ise sertifikada yazan çeşit ve anaç kısımları Fidan Üreticisinin beyanına dayanılarak yazılır. Yani çeşit ve anaçta ‘ismine doğruluk’ kısmı için herhangi bir kontrol yoktur.

Fidan sertifikasyon sisteminde birde fidanın kademesi kısmında ‘Sertifikalı’ yazan fidanlar vardır. Bu gerçek ‘Sertifikalı’ fidanlarda ise sertifikaya ait etiket rengi ‘Mavi’ dir. Bu sebeple Mavi sertifikalı fidan olarak anılmaktadır.

Mavi sertifikalı fidanlarda Fidan Üreticisinin bir ‘Damızlık Parseli’ parseli olmak zorundadır. Bu Damızlık parseli sertifikasyon sisteminde ‘3 Nolu Damızlık Parsel’ olarak isimlendirilmiştir. 3 Nolu Damızlık Parsele dikilen damızlık ağaçlar Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri tarafından hastalıklardan ari olarak üretilmek zorundadır. Yani Mavi Sertifikalı fidan üretmek isteyen Fidan Üreticisi, Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerinden aldığı bu hastalıklardan ari fidanlardan alarak, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmiş izolasyon mesafesine dikkat etmek koşulu ile 3 Nolu Damızlık parsel kurmak zorundadır.

Kurulan 3 Nolu Damızlık parsellerde Damızlık Çeşit tespiti yine yetkili Üniversiteler ve Araştırma Enstitülerince yapılır, her yıl Damızlık parsel için bir ‘Kapasite Raporu’ düzenlenerek. Bu parselden üretilebilecek aşı gözü, fidan yada klon anaç miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı Uzmanlarınca tespit edilir ve Fidan Üreticisi bu miktar kadar Mavi Sertifikalı Fidan üretebilir. Burada ismine doğruluk esası en önemli koşuldur.

Kısacası Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarca tescil edilmiş bir parselden gelen aşı kalemi, aşı gözü ve klon anaçlarla üretilmiş fidan gerçek ‘Sertifikalı’ fidandır ve Mavi Sertifikalı fidan olarak anılmaktadır.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …