Ferritin Nedir

Ferritin Nedir? Ferritin Eksikliği Neden Olur?

Ferritin Nedir? ferritin Birçok dokuda bulunan ve demir deposu işlevi gören protein.Küçük miktarlarda kan dolaşımında da bulunur ve ölçümü ile vücudun demir depolarının durumu kesin olarak anlaşılabilir.

Ferritin Nedir?

Demir eksikliği kansızlıklarında, ferritin, değerleri erkenden ve belirli miktarda düşer.Hemokromatoz bronz şeker hastalığı ile çeşitli iltihap ve tümörlerin varlığında yüksek değerlere çıkar. Ölçümleri kanda yapılır.

Ferritin Düşüklüğü

Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Ferritin düşüklüğüne sebep olan faktörler arasında; çay ve kahve tüketimindeki aşırılık hali, düzensiz beslenmek, ağır geçirilen adet dönemleri, gebelik, sık sık doğum yapmak, işlenmiş et ürünlerini sıklıkla tüketilmesi, çölyak hastalığı, C vitamini eksikliği, kronik hastalıklar, çeşitli yaralanmalardan yaşanılan kan kaybı, mide ve bağırsak problemleri sayılabilir.

Demir eksikliğine bağlı olarak yeterli miktarda oksijen alamayan organ ve dokuların işleyişinde bozulmalar meydana gelir. Bu da rahatsızlıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Kendini oldukça bitkin hissetme, uyuşukluk hali, anksiyete krizleri, iştahsızlık problemi, toprak ve kireç yeme arzusu, baş dönmesi ve ağrısı, sürekli devam eden bir üşüme hissi, unutkanlık, odaklanamama problemi, saç dökülmesi problemi, beniz cilt rengi, tırnakların güçsüzlüğü, parmaklarda uyuşukluk hissi, cinsel isteksizlik, huzursuz bacak sendromu gibi belirtiler düşük ferritin oranına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Ferritin Düşüklüğü Tedavisi

Ferritin oranının düşük olması bazı sağlık sıkıntılarının habercisi olabileceği için altında yatan sebebe odaklanmak çok önemlidir. Kanamaya neden olan hastalıklara bağlı gelişen düşüklük, kanamanın kontrol altına alınmasıyla beraber toparlanır.
Ferritin düşüklüğü, herhangi bir hastalığa bağlı olarak gelişmediği takdirde hekim onayıyla bazı ilaçlar, demir takviyeleri verilebilir. Bazı durumlarda demir takviyelerinin yanı sıra beslenme düzenini de ona göre şekillendirmek gerekebilir.

Demir yapıcı besinlerin tüketimi özellikle de kırmızı et tüketimi artırılmalıdır. Yemeklerden hemen sonra çay-kahve tüketilmemesine özen gösterilmelidir. C vitamini alınmalıdır. Bol miktarda meyve tüketmek önemlidir.

Sakatat, kabuklu deniz hayvanları, brokoli, yeşil fasulye, lahana, fasulye, mercimek, soya peyniri, güçlendirilmiş tahıllar gibi demir yönünden zengin besinlerle beslenmeniz vücudunuzdaki demiri artıracaktır.

Vegan ya da vejetaryen beslenme şekli tercih ediliyorsa, besin takviyesine başvurulmalıdır. Sigara ve alkol tüketiminden vazgeçilmelidir. Bazı durumlarda kan nakli yapılması gerekebilir.

Ferritin Yüksekliği

Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur.

Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C’dir.

Cinsel isteksizlik, çarpıntı, bitkinlik, karın ve göğüs bölgesinde ağrı şikayeti, eklem ağrıları, kilo kaybı gibi semptomlar ferritin yüksekliğine işaret eder, kesinlikle önemsenmesi gerekir.

Ferritin Yüksekliği Tedavisi

Ferritin testi neticesinde ferritin yüksekliği tanısı konulduysa, altta yatan nedenlerin ivedilikle araştırılması gerekir. Herhangi bir hastalık mevcut değilse, ilaç tedavisiyle ferritin seviyesi kontrol altına alınabilir. Ve takviye olarak da kahve, yeşil çay, kalsiyum yönünde zengin içeriklerin tüketilmesi, uzun süreli egzersiz yapımı, çinko, magnezyum gibi minerallerin alınması önerilebilir. Çünkü bunlar demir emilimini azaltan faktörlerdir.

Kan bağışı da kısmi olarak vücutta bulunan fazla demirin azalmasını sağlayabilir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …