Erkeklerde Jinekomasti Hastalığı Riski

Erkeklerde Jinekomasti Hastalığı Riski?

Erkeklerde Jinekomasti Hastalığı Riski? Özellikle yaz aylarında ince giysiler giyemeyen, denize-havuza rahatlıkla giremeyen, psikolojik baskı yaşayan, büyük memeli erkekler cerrahi müdahale ile sıkıntılarından kurtuluyorlar.

Jinekomasti, erkeklerde azımsanmayacak oranda görülen ancak hastaların çok azının durumun farkında olduğu ve çaresinin olmadığına inanılan bir hastalık. Hastalığın nedeninin henüz tam olarak bilinemediğine dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Sönmez, “Çok az bir oranında şişmanlık, bazı ilaçlar ve hormonal dengesizlikler bu hastalıkta rol oynuyor. Jinekomasti erkeklerde ileri yaşta, andropoz döneminden sonra da sık görülebiliyor. Bu durumdan erkeklik hormonunun seviyesinin azalması sorumlu” dedi.

Çoğu erkeğin bu konuyu saklamayı tercih ettiğini belirten Sönmez, jinekomastinin sebebi ne olursa olsun her yaşta erkeğin kıyafet seçimini etkileyen ve sosyal ortamlarda sıkıntıya sokabilen bir durum olduğunun Altını çizdi.

Erkeklerde Jinekomasti Hastalığı Riski? Hasta grubu içinde, memelerinin büyük olduğunu fark eden ancak bunun bir hastalık olduğunu bilmeyenlerin sayısının da bir hayli fazla olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Bu gibi durumlarda hastaya hem sosyal fobisinin önüne geçecek hem de Sağlık problemlerini giderecek bir dizi tedavi tavsiye ediliyor. Jinekomastinin standart bir tedavisi vardır ve sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür. Ameliyat, cerrahi ve hastanın tercihine göre lokal veya genel Anestezi ile yapılabilir. Yine tercihe göre açık veya kapalı yöntem ya da her ikisinin kombinasyonu uygulanabilir. Ameliyat sonrası ağrı hissi oldukça azdır ve iyileşme süreci hızlıdır. Hasta kısa süre içinde kendini toparlar ve hızla günlük hayatına dönebilir” diye konuştu.

Jinekomasti, erkek meme dokusundaki büyümedir, erkeklerde en sık rastlanan meme rahatsızlığıdır. Erkeklerde çok sık görülen bir sorundur ve yaygınlığı %30 oranlarına ulaşabilmektedir. Çoğunlukla psödoginekomasti ile karıştırılsa da pek çok yönden bu rahatsızlıktan ayrılır. Obezlerde görülen psödoginekomasti, memede glandüler proliferasyon olmadan yağ birikimidir. Jinekomastide ise memedeki büyüme daha çok glandüler dokuda görülür. Nedenleri arasında hormonal bazı dengesizlikler, alkol, bazı antidepresan ve vücut geliştirme ilaçları bulunmaktadır. İlerlememiş vakalarda ilaçla tedavi ile meme dokusundaki ilerleme durdurulabilir. İlaçla tedaviden yanıt alınamayan hastalarda ameliyat, liposuction vb. farklı alternatiflerden yararlanılabilir.

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkek meme dokusunun genişlemesi ve şişmesidir. Genişleme yağ dokunun yanı sıra glandüler dokuda da görülebilir. Jinekomasti, kendi içerisinde glandüler tip, yağlı jinekomasti ve karışık tip olacak şekilde üçe ayrılır. Meme dokusundaki şişlik, tek bir memede olabileceği gibi her iki memede de görülebilir. Yeni doğan bebekler ve ergenlik dönemindeki erkeklerde hormonal değişiklikler sonrasında ortaya çıkabileceği gibi tıbbi bir durum sonrasında da gelişebilir. Çoğu zaman ciddi bir sağlık sorunu olmasa da bazen erkeklerde meme bölgesinde ağrı ve acıya neden olabilir.

Jinekomastinin Nedenleri?

Hormon bozuklukları; testesteron azlığı ile seyreden rahatsızlıklar ve bazı sendromlar, östrojen artışı yapabilen durumlar; testis tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri, tiroid bezi hastalıkları (hipertiroidi veya guatr), bazı kanser türleri özellikle akciğer ve karaciğer, karaciğer sirozu, bazı ilaç ve maddelerin uzun süre kullanımı (alkol, amfetamin antidepresanlar, uyuşturucu maddeler) ve aşırı kilo alımı jinekomastinin bilinen nedenleri arasında. Dolayısı ile şikayeti olan kimselerin öncelikle doktor kontrolünden geçerek zeminde yatabilecek hastalıklar açısından detaylı bir tarama yapılması gerekir.

Jinekomasti kendi içinde üç farklı tip olarak sınıflandırılıyor. Belirttiğimiz hastalıklar genellikle ‘Glanduler jinekomasti’ olarak ortaya çıkabilir. Bu tip, kadın memesi benzeridir ancak süt üretmeyen meme bezleri bulunur ve sadece bu bezlerin artışında glanduler tip söz konusudur. ‘Yağlı jinekomasti’ olarak adlandırılan bir diğer tipte ise meme bezi dokusunda artış olmaz, sadece meme bölgesi yağlanmasından artış olur ve genellikle alkol veya sık kilo alıp verme nedeniyle oluşur. Sonuncusu ise her iki tipin birlikte görüldüğü ‘karışık tip’tir.

Ayrıca kontrol et

Testis Kanseri Belirtileri

Testis Kanseri Belirtileri? Testis Kanseri Nedir?

Testis Kanseri Belirtileri? Testis kanseri çoğunlukla, sperm üreten hücrelerde başlar. Kanser ilk olarak testiste bezelye …