Duanın Dinimizdeki Yeri

Duanın Dinimizdeki Yeri

Duanın önemi Dua, istemek demektir. Aç bir kimsenin, iştihalı olduğu bir zamanda yiyecek istemesi gibidir. Dua, Allahü tealaya yalvararak muradını istemektir. Allahü teala, dua eden Müslümanı çok sever. Dua etmeyene gadap eder. Dua mü’minin silahıdır. Dinin temel direklerinden biridir. Hadis-i şerifte, “Dua müminin silahı, dinin de direğidir.” buyuruldu.

Dua, gelmiş olan dertleri, belaları giderir. Gelmemiş olanların da gelmelerine mani olur.Çünkü, Peygamberimiz, “Dua belayı önler.” buyurmuştur.

Dua etmek, namaz, oruç gibi ibadettir. Allahü teala, “Bana ibadet yapmak istemiyenleri, zelil ve hakir yapar, Cehenneme atarım” buyurdu. Allahü teala, herşeyi sebep ile yaratmakta, ni’metlerini sebeplerin arkasından göndermektedir. Zararları, dertleri def’ için ve faydalı şeyleri vermek için de, dua etmeği sebep yapmıştır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Dua, ibadetin aslı ve özüdür. Allah katında duadan makbül birşey yoktur. Dua yetmiş türlü kazayı önler. Ömrün bereketini artırır.”

“Kaza, ancak ve yalnız dua ile durdurulur.”

İmam-ı Rabbani hazretleri, “Dua, kazayı, belayı defeder” buyurdu.

Duanın yapılması mukadderata bağlıdır. Takdirde dua varsa elbette yapılır. Duanın belayı önlemesi kaza ve kaderdendir. Nitekim Peygamberimiz, “Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabül olan dua, o bela gelirken korur.” buyurmuştur.

Peygamber efendimiz, “Allahü tealaya günah işlemiyen dil ile dua edin!” buyurunca, böyle bir dilin nasıl bulunacağı soruldu. Bunun üzerine “Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir” buyurdu.

Duanın halis niyetle yapılması gerekir. Allahü teala, “Bana halis kalb ile dua ediniz! Böyle duaları kabül ederim” buyurdu.

Dua şartlarına uygun yapılmalıdır. Peygamber Efendimiz, “Duanın kabul olması için iki şey gerekir. Duayı ihlas ile yapmalıdır. Yediği ve giydiği helaldan olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz” buyurdu.

Haram lokma yiyenin duası kırk gün kabül olmaz. Dua ihtiyacı gideren, saadete kavuşturan kapının anahtarıdır. Bu anahtarın dişleri, helal lokmadır.

İlahi! Herkesi sıkıntıdan kurtaran yalnız sensin. Bizi dünyada ve ahıretde sıkıntıda bırakma! Muhtaçlara, herşeyi gönderen, yalnız sensin! Dünyada ve ahıretde hayırlı, faydalı olan şeyleri, bize gönder! Dünyada ve ahırette, bizi kimseye muhtaç bırakma! amin

Ayrıca kontrol et

Dövme Yaptırmak Günah Mı

Dövme Yaptırmak Günah Mı? Dövme Nedir?

Dövme Yaptırmak Günah Mı? İnsanların vücutlarına iğneli bir makina donanımıyla yaptırdıkları, deri altına boya aktarma …