Dinar Tarihi

dinar Tarihi

Afyon, Antalya karayolu üzerinde olup, il merkezine 106 km. uzaklıkta bulunan ilçe 1924 yılında kurulmuştur. Tarihin çok eski çağlarında sayısız imparatorun, tanrı Apollo ve Kral Midasın müzik yarışı yaptığı incirli, Üçlerce, Beloluk ve bilhassa Suçıkan mevkileri, ilçenin dinlenme ve mesire yerleridir

ilçemizin adeta sembolü durumunda bulunan Suçıkan, Menderes nehrine kaynaklık eden Pınarbaşı, Bülüçalan kaynağı, Yapağı ve Beşpınar kaynakları, Pınarlı, Yeşilçat göletleri ile Eldere kuş cenneti ve Çamlıköy koruluğu diğer mesire yerleridir. Bu güzellikler, dinarı hem iç, hem de dış turizm açısından önemli bir turizm merkezi haline getirmektedir. dinar gerek mesire yerleri, aile parkları ve gerekse Afyon-denizli, denizli-Antalya karayolu üzerinde şehrin girişinde yer alan dinlenme, tesis ve lokantalarıyla geçit turizmine hizmet vermekte ve gelecekte turizm açısından daha büyük canlılık kazanacak konumda bulunmaktadır.

dinarın bilinen geçmişi M.Ö.1200 yıllarına kadar uzanmaktadır. dinar Anadolunun en eski yerleşim yerlerindendir. dinar Hitit imparatorluğu döneminde Seha ırmağı Büyük Menderes Beyliğine bağlı olduğu tarih kitaplarından da anlaşılmaktadır. dinar, tarih boyunca birkaç kez kurulmuş ve batmış şehirlerden Kelainai-Celainai-Apemeia-Kiboyossimo-Geyikler-dinar sonra bu adla anılmaya başlanmıştır.

Şehrimiz, Truva Savaşlarında yenilerek Anadolu içlerine çekilen Ahiya Akariyon prenslerinden Geleinos tarafından M.Ö. 1200lerde Geleneia adıyla kurulmuş, bitişiğinde kurulan Apemeia şehriyle birleşip dinar adını almıştır. dinar, antik kral yolu üzerinde Ege kıyılarına ve Akdenize açılan karayolu ile demiryolu kavşağında kurulmuştur.

Hititlerden Aka-iyon, Frig, Kimmerler, Persler, Roma, Bizans ve Türklere kadar bir çok Anadolu medeniyetinden izler taşıyan dinar, eski çağlardan bu yana, sürekli olarak bölgenin başkentliğini yapmıştır.

dinar tarihin ilk müzik yarışmasının yapıldığı yerdir. içine tanrıların, kralların karıştığı masallar ve efsaneler şehridir. Geleine, Anhoros, Midas, Asmalı yol, ılıca ve Marsiyas efsaneleri dededen toruna anlatıla gelmiştir. ilçemiz 1874 yılında Belediyelik, 1908 yılında ilçe olmuştur.

Afyon iline bağlı olan ilçemiz dinar, Akdeniz ve Ege bölgesi arasında kalır. ilçe merkezi ve güneyindeki köyler Akdeniz bölgesinde, kuzeyindeki köyler Ege bölgesindedir.

Göller bölgesi içerisinde incelenen dinar ilçesi, kuzeyde Sandıklı, kuzey doğusunda Şuhut, güneydoğuda ısparta, güneybatısında ise Başmakçı ve Evciler, kuzeybatıda denizli, güneyde Keçiborluyla çevrilidir.

ilçenin Yüzölçümü 1.328 km² olup, 2000 yılı genel nüfus sayımına göre nüfusu 92.608 dir. Bu nüfusun 37.608i ilçe merkezinde yaşamaktadır. ilçemize bağlı 8 kasaba ve 56 köy bulunmaktadır

Ayrıca kontrol et

Melikşah Hayatı

Melikşah Hayatı, Melikşah Kimdir?

Melikşah Hayatı Sultan Alp Arslan’ın oğlu türk Selçuklu Hükümdarı Melikşah, 1055 yılında İsfahan’da doğmuş, 1092 …