Cami Nedir

Cami Nedir? Caminin Önemi Nedir?

Cami Nedir? Cami Müslümanların kutsal ibadet mekanıdır. Arapçadan gelen bir sözcüktür. Cem Toplanma, bir araya gelme kökünden gelen cami toplayan, bir araya getiren yer, toplanma yeri demektir. Her kıtada ve ülkede değişik göz alıcı mimari tarzlar ve süslemelerle yapılır. Mescit Mescid sözcüğü ise yine Arapçadaki secdeden türeyip secdeye varılan yer, ibadet yeri demektir.

ispanyada yaşayan islam Uygarlığı Endülüslerden miras kalan ve cami, demek olan mezquita sözüğünün mescidden geldiği çok açık olup, ingilizcede de bundan dolayı camiye mosque denmektedir. Zaman içinde bu dini mimarilerde küçüklere mescit, büyüklere cami denilmiştir. Büyük camilere selatin camileri denir. Üstü açık yerlere namazgah denilmiştir.

Cami Özellikleri Nelerdir?

Cami Özellikleri NelerdirII. Hasan Camii Fas Mimar Sinanın başyapıtı Edirnedeki Selimiye Camii, Kuranı Kerimde camilerin imarı ve onarımı üzerine olan Tevbe suresinin 18. ayeti ve Muhammedin cemaatle namazı ve hayratı öven hadislerini temel alan islam dini mimarisi ilk mabet Kabe ile ve ilk mescit olan Kuba Mescidi ile başlamış, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa ile devam ederek bütün üç kıtaya yayılmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Emeviler döneminde Şam Ümeyye Camii, Kayravan Camii Abbasiler döneminde Samerra Camii Tolunoğulları döneminde Tolunoğlu Camii Fatımiler döneminde El-Ezher Camii Endülüste Kurtuba Camii Selçuklular zamanında Ulu camiler Osmanlılarda selatin camileri dikkat çeken yapılardır. Büyük camiler, etrafında medrese, mektep, aşhane, hastane gibi yapılarla birer imaret külliyedir.

Çok sayıda küçük kubbe içeren Osmanlı camilerinin merkezcil yerleşim düzeni ve piramit biçimli kütlesi, en azından form olarak, bir Uygur resminde tasvir edilen gök tapınağından yola çıkılarak oluşturulmuş ve 8.-10. yüzyıllarda Kökşibaganda cami mimarisine uygulanmış gibi görünmektedir. Aya Sofya örneğinin önemli teknik özellikler ortaya koyduğuna hiç şüphe yoktur.

Ancak çok kubbeli Osmanlı camilerinde estetik özellik olarak, her biri yüksek bir ayak üzerinde duran dört kubbeli Bizans kilisesinin çoğul görüntüsüne değil, Kökşibaganda erişilen ahenge öykünme vardır. Gerçekten de merkezcil haçvari eksenli plan, Osmanlı dervişlerinin felekleri, belki de vahdet-i vücud anlayışla evrensel ahengin grafik simgesi haline gelmiş ve derviş taçlarının üst kısmında resmedilmiştir.

Cami Nedir?

Esin, sy.114 8. yüzyılda, islamın zaferinin ardından bu Türk meliki kentini Buhara terk etti, kent sakinleri islam dinine geçti ve bir mescit inşa ettiler. 8. ya da 11. yüzyıla tarihlendirilen bu mescit, hem Uygur kozmogrofik resim sanatına hem de piramit biçiminde düzenlenmiş dokuz kubbeli Oğuz hükümdar ikametgâhına benzemesi nedeniyle, inşasında daha eski gök tapınaklarından esinlenilmiş olabilir.

Ne var ki, Müslümanlıkta cemaatle birlikte yapılan ibadette geniş bir alana ihtiyaç duyulması yüzünden hücreler arasındaki duvarlar kaldırıldı ve sütunlar kubbelerin ağırlığını taşıyacak biçimde yapıldı. Böylece piramit düzenindeki çok kubbeli Türk kapalı mescitlerinin ilk örneği geliştirilmiş gibi görünüyor. Esin, 122 Selçuklularda sahın kargir ayaklar ve sütunlarla, çok kubbeli örtülüydü. Osmanlılarda ise dört kalın fil ayağına oturan ana kubbeli camiye, geçilmiştir. Türkler bir yeri fethettikten sonra önce toplumun bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bütüncül binalar yaparlardı. imaret kültürü denilen bu olgu, islam kültürünün temelidir.

Cami Mühendisliği Nedir?

Cami Mühendisliği NedirCami Mühendisliği Sultanahmet Camii, istanbul Larabanga Camii, dünyanın en eski camilerindendir Camilerde kullanılan ana malzeme taş, tuğla, demir, ağaç, toprak, mozaik, kiremit, somaki, kum, kireç, alçı, horasan, kereste, çivi, pirinç, bakır, kurşun, çinko, mermer, cam, çini, altın, gümüştür. Topraktan yapılana kerpiç, taş-tuğla olana kargir, ağaçtan olana ahşap, yarı ahşap yarı kargir olana nimkargir denir. Kargir yapılarda yontma, kesme küfeki taşı kullanılmıştır.

Yapı ustalarının her biri ayrı bölümlerde çalışır Rençber, lağımcı, hamamcı, doğramacı, sıvacı, camcı, tüfenkçi, çilingir, hamal, katip, haseki, harbeci, mutemed, kapıcı, yeniçeri katibi, duvarcı, kemerci, kubbeci, minareci, neccar, dülger, çinici, nakkaş, oymacı, sütuncu, senktraş. Osmanlıda ilk dönem camilerde tuğla kullanılmış, fetihten sonra kesmetaş yaygınlaşmış, tuğlalar kubbe, kemer ve hatıllarda yer almıştır.

Cami İnşaatı Nedir?

Bir cami inşaatı büyük bir camide şu seyri izlerdi Mimarlar, caminin planını çizer, ölçüleri çıkarır ve çamur veya tahta bir maketini çıkarıp padişaha sunardı.

Arseven, 1955 747vd. Bu plana göre cami şu kısımlardan meydana geliyordu Dış avlu harim, duvarlar, iç avlu harem, döşemeler, sahın cami iç meydanı, kürsü, mihrap, minber, mahfiller, mükebbire, son cemaat yeri, kubbeler, kemerler, kasnak, minare, şadırvan, muvakkithane, imam ve müezzin odaları, musalla taşı, hela, kapılar ve pencereler, sütunlar, sofalar, ışıklandırma, şamdanlar, avizeler, kandiller, dolap ve çekmeceler, ayakkabılıklar, halılar, hat levhaları, saatler, bahçe ve ağaçlandırma, türbe, hazire.

Binanın nerede yapılacağı, zemin ve çevreyle uyumuna dikkat edilirdi. Anıt eserlerin şehre yerleştirilmesi bir plana göreydi. Cephe, yer, simetriklik, vezin ve ritim hesaplanırdı. Cami avlularına yine en uyumlu şekilde ve mükemmel bir ahenkle ağaç dikilmesi ve çevrenin yeşillendirilmesi önemliydi. Yapı külliye ise, bütün cami, medrese, aşevi, mektep, çarşı planları çıkarılırdı. Mimarlar, ısı, ses ve ışık düzenini, havadarlık ve iç süslemeleri ayrıntılarıyla çıkarırdı. Temel atmaya çok önem verilir, uğurlu bir günde, eşref saatinde hafriyata başlanır ve temel atılırdı. Devlet yöneticileri hazır bulunur, temele altın atılırdı.

Cami Nedir? Caminin Bölümleri Nelerdir?

Camiler, Müslümanların ibadet yani secde ettiği alanlardır. Buralarda her ibadet yeri ayrı şekilde tasarlanarak, bölümlere ayrılmaktadır. İşte camilerin bölümleri ve isimleri;

  • – Minare
  • – Minber
  • – Mihrap
  • – Eyvan
  • – Revak
  • – Son Cemaat Alanı
  • – Hünkar Mahfili
  • – Vaaz kürsüsü bölümü
  • – Kadınlar Mahfili
  • – Müezzin Mahfili
  • – Avlu
  • – Hazire
  • – Şadırvan
  • – Mükebbire
  • – Gasilhane
  • – Mazgal pencere
  • – Musalla Taşı
  • – Taç Kapı

Caminin Bölümlerinin Anlamları Kısaca Nedir?

Caminin BölümleriCamide bulunan her bölüm hem İslam dini açısından hem de Müslümanların ibadet yeri olarak ayrı bir öneme ve amaca hitap eder. İşte caminin bölümleri ve anlamları;

1- Minare: Camilerde namaz haberi ve sela amacıyla yüksek ve dar şekilde inşa edilmiş yerdir. Minareler camilerden yaklaşık 1,5 kat yüksekliğinde tasarlanır.

2- Minber: Minberler hatiplerin bu alanda hutbe okuttukları yerdir. Minber, cami içerisinde taşınabilen bir platformdan oluşur.

3- Mihrap: Mihrap, tüm camilerde bulunması gereken alanlardan birisidir. Mihraplar, camilerde kıble bölümünde yer alır ve bu alanda imam namaz kıldırırken durur. Özellikle mihrap, cemaate kıble yönünü belirtmek amacıyla da yardımcı olur.

4- Eyvan: Eyvan hem Selçuklu hem de Osmanlı mimarisinde daha fazla görülür. Özellikle İran camilerinde kullanılan eyvan, bizlerde sadece medrese mimarisinde tercih ediliyordu. Eyvan, camilerin avluya bakan ve 3 tarafı kapalı olan alanlarını oluşturuyordu.

5- Revak: Sutün ve kemerlerle dizilmiş, üstü kubbe şeklinde tonozlarla kapalı olan ve dışa açılan bir yapıdır.

6- Son Cemaat Alanı: Son cemaat alanı, cami girişlerindeki avlu kısımlarını ve revak alanlarını kapsar. Burada namaza geç kalan kişiler ibadetlerini gerçekleştirebilir.

7- Hünkar Mahfili: Osmanlı zamanında padişahın ve haneden üyelerinin namaz kılması için ayrılmış kısımdır.

8- Vaaz Kürsüsü Bölümü: Camilerde yüksek bir alana yapılan vaaz kürsüsü, vaaz veren kişilerin bu alanda oturması için yapılır.

9- Kadınlar Mahfili: Kadınların namaz kılması için tasarlanan kısımdır.

10- Müezzin Mahfili: Özellikle Osmanlı camilerinde müezzin için ayrılmış bir platform yapıdır.

11- Avlu: Cami yapısının dış kısmında bulunan ve çevresi kapalı fakat üstü açık olan alandır.

12- Hazire: Cami bahçelerinde bulunan mezarlık alanladır. Bu mezarlarda genellikle camiyi yaptıran kişiler ve devlet üyeleri yatar.

13- Şadırvan: Cami bahçesinde abdest almak için kullanılan çeşmedir.

14- Mükebbire: İmamın yaptığı tekbirleri cemaate tekrar eden alandır.

15- Gasilhane: Ölen kişilerin yıkanıp hazırlandığı alanlardır.

16- Mazgal Pencere: Camileri aydınlatmak amacıyla kullanılan küçük yapıdaki aralıklardır.

17- Musalla Taşı: Bu taş üzerine cenaze konularak, cemaatin cenaze namazı kıldığı yerdir.

18- Taç Kapı: Genellikle İslam mimarisinde medreselerin, camilerin ve hanların yüksek ve gösterişleri giriş kapılarıdır. Cami Nedir?

Ayrıca kontrol et

Dövme Yaptırmak Günah Mı

Dövme Yaptırmak Günah Mı? Dövme Nedir?

Dövme Yaptırmak Günah Mı? İnsanların vücutlarına iğneli bir makina donanımıyla yaptırdıkları, deri altına boya aktarma …