Bulgur Nedir

Bulgur Nedir

Buğday tanelerinin su ile belli ısıda kaynatılarak her zaman kullanılmaya yarayışlı ve dayanıklı hale getirilmişşekli. Bulgur, yapımında sert ve iri taneli buğdayların seçilmesi gerekir. Seçilen buğdayların taşı toprağı iyice temizlenir.Yıkandıktan sonra, 80°C nin üstünde suda haşlanır. Bol havalı, güneşli, toz ve toprağın az olduğu belirli yerlerde kilim çul denen yaygıların veya örtülerin üzerine serilerek iyice kuruması sağlanır. Taştan oyulmuş dibeklerde tokmak solgu ile dövülerek dış kabukları ayrılan haşlanmış buğdaylar değirmenlerde kırılır. Kırma işi bittikten sonra

kepeği giderilmek için normal hızla esen rüzgarda savrulur. Günümüzde modern fabrikalarda el değmeden de imal edilmektedir. Bulgurlar, boylarına göre iri, orta, ince olmak üzere üç kısma ayrılır. iri taneli bulgurlar pilav yapımında, orta iriliktekiler köfte, ince irilikte olanlar da çorba pişirmekte kullanılır. Birçok yörelerde bulgur pirinç yerine kullanılır.

Bulgur ile buğday arasındaki fizyolojik değer itibariyle dikkate değer bir fark vardır. Bulgurda epidermis ve epicarp gibi sellülozik tabakaların ayrılmış olması, buna karşılık beslenme değeri olan alöran tabakasının tanede yapışık olarak kalması dolayısıyla bulgurun besin değeri daha yüksektir. Bulgurda, % 10 protein, % 8,8 yağ, % 74,6 karbonhidrat bulunduğu sabittir.

Buğdayın bulgur haline getirilmesi sırasında konan suyun dış kısmındaki endozperm içine geçmesi ve yerleşmesi de bulgurun, gıda değerinin artmasında önemlidir. Bu fizyolojik özelliğinden dolayı bulgur artık bütün batı dünyasında çok tüketilir hale gelmiştir. Türke has olan bulgur her bakımdan buğdaydan üstün, daha besleyici daha kolay harmanlanabilen, proteini bol bir gıda maddesidir.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …