Beraet Gecesi

Beraet Gecesi

Şaban ayinin ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Bu gece, değişik adlarla da anilmaktadir Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olmasi sebebiyle ‚Mübarek' kullarin günahlarinin affolunmasi ve temize çikmalari sebebiyle ‚Beraet' kullarin ihsana kavuşmalari nedeniyle ‚Rahmet', geceyi iyi değerlendiren kullarin seçilerek salih kullar arasina alinmasi sebebiyle ‚Berae veya Sakk' adi da verilir

Bu gecenin beş özelliği vardır Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayirimi yapilir.

Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardimci olmasi amaciyla Allah, tarafindan melekler gönderilir.

Bu gece bağişlanma ve af gecesidir.

Bu gecede yapilan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.

Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamami verilmiştir. Bu yetkinin üçte biri Şaban'in onüçüncü günü, üçte biri Şaban'in ondördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban'in onbeşinci günü verilmiştir.

Anne ve babasini incitenler, büyücüler, başkalarina kin besleyenler içki düşkünleri bu gecenin faziletinden yararlanamazlar.

Bu konuyla ilgili olarak şu hadisler rivayet edilmektedir

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bu geceyi Hz. aişe validemize tanitirken şöyle buyurmuştur

Bu gece Şaban'in onbeşinci gecesidir. Allah Teala bu gecede Benü Kelb kabilesinin koyunlarinin tüyleri sayisinca insanlari Cehennem'den kurtarir. Ancak kendisine şirk koşanlarin, müslümanlara karşi kin ve düşmanlik besleyenlerin, akrabalari ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasina asi olanlarin ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz. (Buhari, et-Tergib ve't-Terhib, ii, 118).

insanlarin bir sene içerisindeki riziklari, zengin veya fakir olacaklari ve ecelleri gibi mühim hususlar o gece içerisinde meleklere bildirilir. O geceyi ibadet ve taatla geçirmek ve nafile namaz kilmak sevaptir. Fakat o geceye mahsus belirli bir namaz şekli yoktur. Nitekim Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah'a şöyle dua etmiştir Azabindan affina, gazabindan rizana siğinir, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamdetmekten acizim. Sen seni sena ettiğin gibi yticesin. (et-Tergib, ii, 119, 120).

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bizlere de şöyle buyurmuştur

Şaban ayinin yarisi Beraet gecesi gelince gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenab-i Allah o gece güneşin batmasiyla dünya göğüne iner ve şöyle der Benden af dileyen yok mu onu affedeyim. Rizik isteyen yok mu rizik vereyim. Şifaa dileyen yok mu şifa vereyim.

Allah Teala Şaban'in onbeşinci geresi Beraet gecesi, tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dişinda bütün kullarini bağişlar. (ibn Mace, ikametü's-Salat, 191 Tirmizi, Savm, 38)

Ayrıca kontrol et

Dövme Yaptırmak Günah Mı

Dövme Yaptırmak Günah Mı? Dövme Nedir?

Dövme Yaptırmak Günah Mı? İnsanların vücutlarına iğneli bir makina donanımıyla yaptırdıkları, deri altına boya aktarma …