Ay Üzerindeki Lekeler Nedir

Ay Üzerindeki Lekeler Nedir? Ay Lekeleri Nedir?

Ay Üzerindeki Lekeler Nedir? İnsanlar 1600 yıllarında teleskopla aya ilk kez baktıklarında, ayın yüzeyinde denizi andıran bazı kesimler görmüşlerdi. Gerçekten ayda su olmadığı için, “deniz” gibi görünen şeyler büyük düzlüklerdir. Bu düzlükler yeryüzündeki düzlüklere benzemezler. Garip şekilli, renkleri yeryüzündekinden farklı büyük kayalar ve küçük kraterler (yanardağ ağızları) ile kaplıdır.

Ay Üzerindeki Lekeler Nedir?

Ayın yüzündeki en büyük deniz (yani düzlük) ” Fırtınalar Okyanusu” diye adlandırılmıştır. Ayın yüzüne düşen dev meteorlar orada muhtelif denizlerin (kayalar ve kraterlerle kaplı düzlüklerin) meydana gelmesine sebep olmuştur.

Ay’ın Rengi

Ayın RengiDünya’dan bakıldığında bambaşka renklerde görünmesine karşın 1969 ila 1972 yılları arasında gerçekleştirilen Apollo görevleri sırasında çekilen en iyi fotoğraflarında Ay, gri ve kasvetli bir görünüme sahiptir. Dünya’daki görünür spektrumunun renk çeşitliliği ile kıyaslandığında Ay son derece tekdüze ve kasvetlidir. Bunun en önemli nedeni Ay’da atmosferin, suyun ve kuşkusuz yaşamın olmamasıdır.

Ay’da bol miktarda bulunan magnezyum, demir, kalsiyum, alüminyum, oksijen, silikon, feldispat ve piroksen gibi minerallerin ortak özelliği, donuk gri bir renge sahip olmasıdır. Ay’da çekilmiş fotoğraflara bakanlar eğer uzay aracındaki bakırımsı bir parıldama ya da astronotun kıyafetinde renkli bir detay yoksa fotoğrafın siyah beyaz olduğundan kuşku duyabilirler.

Ay’da çekilmiş görüntülere baktığımızda her şey düz ve tekdüze bir renkte görünür ama Dünya’dan bakıldığında Ay’ın yüzeyinde koyu renkli lekeler görürüz. Bu lekeler, büyük volkanik patlamalar sonucu oluşmuştur. Dünya’dan çıplak gözle yapılmış gözlemlerde deniz sanıldığından bunlara Ay Denizleri (Lunar Sea, Lunar Maria vb.) adı verilmiştir. Bu volkanik araziler, Ay’ın geri kalan yüzey bölgelerinden daha az yansıtıcı olduğundan Dünya’dan bakıldığında koyu lekeler olarak görülürler.

Neden Ay Her Zaman Gri Görünmez?

Bildiğiniz gibi gezegenimizde gördüğümüz her renk, o materyalin ışığı yansıtmasına bağlı olarak belirlenir. Güneş ışığının yansıması ile belirlenen renkler atmosferden de etkilenir. Havadaki farklı partiküller, ışığın çeşitli dalga boylarında kırılmasına neden olarak rengi belirler. Tahmin etmiş olabileceğiniz gibi aynı durum Ay için de geçerlidir. Güneş ışığı Ay’ın yüzeyinden yansıyarak Dünya’ya ulaşır. Eğer Ay, gökyüzünün alçak, ufka yakın bir bölgesindeyse Ayın ışığı atmosferde daha uzun bir yol kat eder. Yolun uzaması mavi mor spektrumundaki renklerin daha fazla dağılmasına neden olur. Bu da Ay’ın renginin kırmızımsı görünmesine yol açar.

Ayrıca kontrol et

Kurgu Bilim Nedir

Kurgu Bilim Nedir? Kurgu Bilim Ne Demek?

Kurgu Bilim Nedir? Teknolojik ve bilimsel delillerin hayal gücü ile birleştirilerek yazılmış hikaye ve roman …