Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavi Süreci

Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavi Süreci

Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavi Süreci Dünyanın en yaygın ölümcül kanseri olan akciğer kanseri, erken tanılama ile tedavi sürecinde oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedir. İnsan vücudunda iki adet akciğer vardır ve oksijen alınmasını sağlarlar. Nefes alındığında oksijen solunum borusu vasıtasıyla akciğerlere ulaşmaktadır. Solunum borusu da bronş adı verilen küçük bronşlara ayrılmakta ve bunlar da küçük hava keseciklerinde sonlanmaktadır. Alınan oksijen bu hava keseciklerinden kana ve buradan da bütün vücuda aktarılır.

Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavi Süreci

Akciğer kanserinin belirtilerine geçmeden önce nedenleri ile ilgili bilgilere de ihtiyaç vardır. Tütün kullanımı en başta gelen nedenidir ve akciğer kanseri olan hastaların % 90’a yakını tütün kullanmaktadır. Pasif içici olunsa da akciğer kanseri olma olasılığı artmaktadır. Mesleki ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler de akciğer kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Hastaların yaklaşık %25’inde herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı, periyodik kontroller yaptırmak akciğer kanserinin belirlenmesinde kişiye yardımcı olmaktadır. Kalan kısımda ise kesilmeyen ve yeni başlayan öksürük, göğüs kafesinde ağrı, kanlı öksürme, nefes alıp vermede güçlük ve hırıltı gibi berlirtiler akciğer kanserinin nedenleri olabilir. Oluşan tümöre bağlı olarak kanda, hormonlarda veya vücudun başka bölgelerinde de kendisini gösterebilmektedir. En belirgin ve ayırt edici belirtiler, kalıcı ve geçmeyen öksürükle kan gelmesi, solunum güçlüğü ve nefes darlığıdır.

Akciğer Kanserinde Erken Evre Belirtileri

Göğüs, sırt, kol ve omuz bölgelerinde ağrılar, sıklıkla görülen iltihabi hastalıklar, performansa bağlı nefes darlığı, iyileşmeyen öksürük ve genel sağlık durumunda akciğer kanseri belirtileri görülebilmektedir.

  • Kişi erken dönemde kendisini sürekli yorgun hisseder, kronik yorgunluk durumu.
  • Sebebi olmayan kilo kaybetme.
  • İştahsızlık, nefes alıp vermede zorluk ve hırıltı.
  • Yüz ve boyunda şişkinlik hali.
  • Yüksek ateş, seste kısılma, yutkunmada güçlük yaşama.
  • Öksürük ve nefes almada göğüsteki ağrılar.
  • Parmaklarda şekil bozuklukları.
  • Kaslarda güçsüzlük, karnın sağ bölgesinde ağrı.
  • Lenf bezi şişmesi.
  • Erkeklerde göğüs şişmesi.
  • El ve ayak parmaklarında batma ve karıncalanma.
  • Zihin karışıklığı ve baş dönmesi.

Akciğer Kanserinde Tedavi Süreci Nasıldır?

Akciğer kanseri tedavisi üç yöntemle yapılmaktadır. Bunlar cerrahi, kemoterapi ve ışın tedavisidir. Tedavi yönteminin belirlenmesi, kanserin hangi oranda yayıldığı ve akciğer fonksiyonlarının durumuna göre yapılmaktadır. İki türlü akciğer kanseri vardır. Bunlar; küçük hücre dışı olan ve küçük hücreli olan kanser türleridir. Her ikisi de farklı şekillerde tedavi edilmektedir.

Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi

Bu türde olan akciğer kanserinde kanser çok fazla yayılmıştır ve tümör ameliyat ile alınamaz. Bundan dolayı da kemoterapi veya ışın tedavisi yöntemine başvurulur. Ameliyat edilen hastalarda akciğerlerin bir kısmı ya da tamamı alınır. Bu sonuç tümörün büyüklüğü ve tümörün akciğerde nerede olduğuyla bağlantılıdır. Genel anestezi altında yapılan ameliyat sonrasında hasta 1 hafta süreyle hastanede yatar. Bazı hastalarda da tekrarlama olasılığını düşürmek için kemoterapi yapılır. Ameliyat sonrası hastanın rahat solunum yapabilmesi için fizyoterapist desteği verilmektedir. Ameliyattan sonra ağrılar olur ve bu ağrılar için de ilaç verilir. Ameliyat sonrasında hastanın eski gücüne kavuşabilmesi için en az 1-2 aya ihtiyacı vardır.

Şayet ameliyat edilmezse ve yalnızca akciğerlerde kanser varsa hastaya kemoterapi ve ışın tedavisi verilmektedir. Yayılmışsa yalnızca kemoterapi verilmektedir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisi

Bu gruptaki hastalara kemoterapi ve ışın tedavisi uygulanmaktadır. Kanserin çokça yayıldığı hastalarda sadece kemoterapi verilmektedir. Küçük hücreli akciğer kanseri olan hastaların çok az bir bölümü ameliyat edilebilmektedir.

Kanserli hücreleri tahrip etmeye yarayan bir ilaç tedavisi olan kemoterapi, ilacın damardan kan yoluyla serum şeklinde verilmesidir. Bu tedavide kemoterapi altı ay süreyle her üç haftada bir defa verilmektedir.

Işın tedavisi de yapılabiliyorsa kemoterapi ile birlikte alınabilmektedir. 4-5 haftaya varan sürelerde her gün ışın tedavisi uygulanır. Hastalığın beyne yayılma riski olduğundan buraya da ışın tedavisi verilir.

Hafifletici Tedavi

Şayet kanser vücuda fazlaca yayılmışsa ve tedaviler işe yaramıyorsa, hekimler hastalığın belirtileriyle yaşanan ağrıları hafifletebilmektedirler. Akciğer kanseri hastalarında genel olarak nefes darlığı vardır. Oksijen tüpü ve ilaçlar yoluyla nefes darlığı azaltılabilmektedir. Bazı problemler de ışın tedavisi ile hafifletilme şansına sahiptir. Tümörün nefes borusunu tıkadığı durumlarda bu bölgeye küçük bir boru yerleştirilir ve nefes alıp vermek rahatlatılabilir. Bazı hastaların yaşam süreleri de kemoterapi ve ışın tedavisiyle uzatılabilmektedir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …