Şemsiye Nedir

Şemsiye Nedir

Şemsiye Ne Demek? Şemsiye Nedir Kısaca? Şemsiye Hakkında Bilgi? Şemsiye Ne Demektir? Şemsiye Hakkında Kısaca Bilgi?

Şemsiye Nedir, Bir sapın üzerinde esnek tellere gerilmiş, açılıp kapanabilen, yağmur ve güneşten korunmak için kullanılan, Su geçirmez kumaştan yapılmış taşınabilir eşyaya şemsiye denir. Genellikle plajlarda, bahçelerde kullanılan büyük güneşlik.Bitki biliminde Aynı noktadan çıkan eşit uzunluktaki sapçıkların ucunda bulunan çiçek topluluğu şemsiyenin tarihi şemsiyeler ilk olarak 3400 yıl önce Mezopotamyada, bir rütbenin, bir ayrıcalığın simgesi olarak kullanılmaya başlandı. Bu şemsiyeler, Mezopotamyalıları yağmurdan değil, yakıcı güneşten korumak için kullanılıyordu.

şemsiyeler yüzyıllar boyu hep güneşten korunmak için kullanıldı. Hatta ingilizcede şemsiye anlamındaki Umbrella sözcüğü, Latince gölge anlamına gelen Umbra sözcüğünden türemiştir.

MÖ 1200 yıllarına gelindiğinde şemsiye Mısırlılarda dini bir anlam kazandı. Gökyüzünün, Tanrının vücudundan yapılmış, dünyayı koruyan bir şemsiye olduğuna inanıyorlardı ve başlarının üzerinde taşıdıkları şemsiye yüksek ahlak simgesiydi.

Romalılar şemsiye kültürünü Mısırlılardan aldılar ama onu hep kadınsı bir simge olarak gördüler ve erkekler tarafından hiç kullanılmadı. Yağlı Kağıttan yapılan şemsiyelerin yağmuru da geçirmediği görülünce, kadınlar tarafından yağmurda da kullanılmaya başlandı. Artık antik tiyatrolarda, yağmurda kadınlar şemsiyeler altında rahat rahat otururken, erkekler sırıl sıklam ıslanıyorlardı.

Avrupada şemsiyelerin yaygın olarak kullanılmasına 1700lü yıllarda başlanmıştır. Bu yıllarda şemsiyelerin, yünlü kumaşlarının üstü bir çeşit yağ ile sıvanıyordu. Bu yağ kumaşa su geçirmez bir özellik kazandırıyor ve siyah bir renk veriyordu. Siyah renkli olan bu şemsiyeler erkekler tarafından da benimsendi ve güneş için olan beyaz şemsiyeler, kadınların, yağmur için olan siyahlar ise erkeklerin vazgeçilmez aksesuarları oldu.

Bir çeşit yağ ile sıvanan siyah şemsiyeler gerçekten yağmuru hiç geçirmiyorlardı ama ömürleri de pek uzun değildi. zamanla daha kaliteli şemsiyeler üretildi, ancak siyah renk su geçirmezliğin bir garantisiymiş gibi algılanmaya devam edildi. Günümüzde yazın şemsiye kullanma adeti pek kalmadı ama yağmurda erkekler siyah şemsiye, taşımada hâlâ ısrarlı. Kadınlar ise cıvıl cıvıl renkli şemsiyelerle dolaşıyorlar.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …