Zehir Nedir

Zehir Nedir? Zehir Ne Anlama Gelir?

Zehir Nedir? Zehir Organizmaya girdiğinde, organik maddeleri ile fizyolojik çalışmayı bozan ve çoklukla ölüme sebep olan cisimlere verilen isim Zehir etkileri bakımından üçe ayrılırlar. Organik dokuyu eriten ya da bozan zehirler, Sinirler üzerine etki yapan zehirler, Gaz zehirler.

Birinci Grup Zehirler Yakıcı ve Eritici Özellikte Olan Zehirlerdir. Süblime, zaçyağı, kezzap, bunlara örnek olarak gösterilebilir ikinci grup zehirler arasında, çeşitli organik maddeler yer alır. Yılan zehirleri bazı bitkilerdeki zehirler, tütünden elde edilen nikotin, afyondan elde edilen afyon, morfin, kokain, eroin gibi maddeler baldıran ve çayırotu gibi bitkilerden elde edilen belladon yağı, bu maddelere örnek olarak gösterilebilir.

Bu zehirler az oranda alındıklarında ilkin sinirleri ve beyni uyuştururlar, dalgınlık ve baygınlık yaparlar, zamanla felç ve ölüm meydana getirirler.

Üçüncü grup zehirler arasında klorbrom, nitrojen buharları, karbon monoksit, havagazı gibi gaz zehirleri yer alır. Bunlar solunum yolu ile alınırlar, kana karışarak alyuvarların kimyasal düzenini bozarlar ve zehirlenmelere sebep olurlar.

Zehir Nedir?

Hücrelere ve yaşayan dokulara kimyasal, biyokimyasal ya da radyoaktif nitelikte zararlar veren her türlü maddeye verilen isimdir. Zehrin en tipik özelliği bu zararlı etkisini en küçük dozlarda bile göstermesidir.

Ağız yoluyla alınma ya da bir şekilde emilmeyle biyolojik sistemlerde hasar veya ölüm oluşturan maddeler zehir ya da toksin, bu maddeleri inceleyen bilim dalına ise toksikoloji denir. Radioaktif zehirler ise (Örneğin: Polonyum 220 izotopu)canlı organizmanın yapısındaki kimyasal elementlere yaydığı radyoaktif parçacıklar ile elementlerin çekirdek yapısının değişmesine neden olmaktadır. Bu değişimin sonucu olarak elementler bir başka elemente dönüşmektedir (Örneğin: insan vücudunda kırmızı kan hücrelerinde bolca bulunan Demir (Fe) elementi Alfa ışımasına maruz kalınca atom numarası 2 değerlik artarak Nikel (Ni) elementine dönüşmektedir.) ve kimyasal özellikleri de değiştiği için hücre yapısı bozulmaktadır.

Zehirler; düşük dozda kullanıldığında tedavi edici madde olsalar da, yüksek dozda kullanıldıkları zaman öldürücü etki yaparlar. Paraselsus (1493 – 1541) “Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur” diyerek zehire doz kavramını getirmiştir.

Toksik maddeler suyu zehirler.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …