Yaşar Nabi Nayır Hayatı

Yaşar Nabi Nayır Hayatı, Yaşar Nabi Nayır Kimdir?

Yaşar Nabi Nayır Hayatı 25 Aralık 1908 yılında Üsküp’te dünyaya gelmiştir. Türk yayıncı, şair ve yazar olan Yaşar Nabi Nayır’ın, okul hayatı Üsküp’te başlamış, Balkan Savaşı sık sık İstanbul’a gidip gelmesine neden olmuştur. Bu yüzden eğitimini Üsküp ve İstanbul’da devam ettirmiştir. Ailesi ile 1924’de İstanbul’a yerleşmiş ve burada Galatasaray Lisesi’nin Ticaret ve Bankacılık bölümüne başlamıştır. 1929’da liseden mezun olan Yaşar Nabi Nayır, 1933’e dek Merkez ve Ziraat Bankası’nda görev yapmıştır.

Yaşar Nabi Nayır Hayatı

1934 yılında Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nde çevirmenlik ve yazarlık yapmış, bu görevini 1940’a dek sürdürmüştür. Bundan sonra 3 yıl Türk Dil Kurumu, 3 yıl süreyle ise Milli Eğitim Bakanlığı’na ait Tercüme Bürosu’nda görev alan Yaşar Nabi, 1933’de Ankara’da yayınına başladığı Varlık Dergisi’ni 1946 yılında İstanbul’a taşıyarak Varlık Yayınevi’ni kurdu ve bin adetten fazla kitap yayımlamıştır.

Yaşar Nabi Nayır, bir müddet Uluslararası P.E.N Yazarlar Derneği Türkiye başkanlığını yapmış, Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü 1979’da almıştır. 1981’de İstanbul’da hayatını gözlerini kapatmıştır.

Eserlerinden Bazıları

Şiir

1928’de Yedi Meşale (Ortak Kitap), 1929’da Kahramanlar, 1932’de Onar Mısra

Roman

1931’de Bir Kadın Söylüyor, 1932’de Adem ve Havva

Öykü

1935’de Bu da Bir Hikayedir ve Sevi Çıkmazı

Oyun

1933’de Mete, İnkılap Çocukları, Köyün Namusu ve Beş Devir

1936’da Balkanlar ve Türklük, 1937’de Edebiyatımızın Bugünkü Meseleleri, 1966’da Atatürk Yolu, 1973’de Değişen Dünyamız, 1975’de Çağımıza Ters Düşenler

Biyografi

1952’de Ahmet Haşim, Tevfik Fikret, Ömer Seyfettin ve Homeros, 1953’de Moliere

Edebi Kişiliği

  • Sanat yaşamına şiirle başlamış; roman, öykü, oyun, çeviri, deneme gibi çok çeşitli türlerde eserler vermiştir.
  • Yaşar Nabi Nayır yapıtlarından daha çok yayıncılık alanındaki çalışmaları ile edebiyatımızın mihenk taşlarından olmayı başarmıştır. Varlık Yayınevi’ni kurmuş ve çıkardığı Varlık dergisi ile yeni edebiyatçılarımızın yetişmesine büyük katkıda bulunmuştur.
  • Şiir, roman ve öykülerinin yanı sıra yazdığı yazılarla genç şairleri yönlendirmiş; edebiyatla, sanatla ilgili düşüncelerini açıklamış, Türkçenin yaygınlaşması için çaba göstermiştir.

Kısaca Özetleyecek Olursak

  • Kendi adıyla ya da Muzaffer Reşit takma adıyla derlediği, hazırladığı antoloji ve tanıtma kitaplarının sayısı altmışı geçer. Bir ara yalnız çağdaş dünya edebiyatını konu edinmiş, aylık Cep dergisini çıkardı.
  • Asıl ününü yayıncılıkla sağlamıştır.
  • 1933’te çıkarmaya başladığı “Varlık” adlı dergi edebiyatımızın en uzun ömürlü dergisidir. Hala çıkarılmaktadır.

Ayrıca kontrol et

Ayten Gökçer Hayatı

Ayten Gökçer Hayatı, Ayten Gökçer Kimdir?

Ayten Gökçer Hayatı 26 Ocak 1940 tarihinde Ankara’da dünyaya gelmiştir. Gerçek ismi Ayten Kaçmaz’dır. Çocukluğunu …